Jeśli można, to ja również mam problem ze swoim lapkiem i drastycznym spadkiem FPSu.
Mój lapek to: Dell Inspiron 15
Proces I5-5200U
Pamięć 8Giga
Karta Graficzna: GeForce 920M (4GB pamięci).
Problem polega na tym, że na Windowsie 8.1. są drastyczne spadki FPSu na starszych ale także i nowszych programach w tym także w MaSzynie. Na starszym o 4 lata Lenovo, z kartą graficzną 1 giga AMD Radeon i 4 giga pamięci Ram mam dużo większą wydajność niż na Dellu. Co ciekawe, nie działa mi Omsi 2, które miało problemy z biblioteką "d3dx9_28.dll". Problem też jest gdy podczas symulacji oddalę się od jadącego (mojego) pociągu i skieruję na niego kamerę. Wtedy dochodzi do całkowitego zacięcia się systemu.
I teraz najlepsza z najlepszych informacji: Wiedźmin 2, którego rok produkcji to 2011 na Win 8.1. w moim przypadku tnie się po 2 minutach od uruchomienia pierwszego etapu gry, jeszcze na poziomie toturiala.
Lapek był poddany testowi karty graficznej, pamięci i procesora przez wszelakie programy testowe. Efekt? Brak błędów ze strony laptopa i sterowników. Winny jest tylko i wyłącznie Windows 8.1. a na domiar złego 10 bazuje na rozwiązaniach z 8.1.
W piątek będę miał na testach dysk z Windowsem 7, żeby już na 100% potwierdzić czy mój Dell nadaje się w ogóle do współpracy z symulatorami. Jak na razie, jest tym bardzo kiepsko. Nie pomogły zmiany ustawień grafiki, przejście na najniższe wymagania gier czy optymalizacje programów graficznych. Ze zwykłym AutoCADem również miałem problem (AutoCAD 2015).
P.S. Wisienką na torcie pod kątem tragiczności systemu Windows 8.1. pozostaje fakt, że Worms World Party, wydana w latach 90tych na Windowsie 7 ma lepszą wydajność niż na 8.1. na której to po chamsku się tnie i nawet nie włącza trybu rozgrywki.
P.S. 2 - korzystam z paczki takiej jak kolega @informatyk, z tą różnicą, że na różnych exe m.in. z testów Traxxa.