Autor Wątek:  Problem z komputerem/3DSMax/Użytkownikiem?  (Przeczytany 4557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kipek von Chojna

• Kiperancki Kipek
  • Otrzymane polubienia: 0
Problem z komputerem/3DSMax/Użytkownikiem?
« dnia: 22 Września 2010, 18:47:32 »
Witam Szanownych Państwa, tutaj Kapitan Problem.
Bawiąc się w 3DSMax (tworząc scenerię) nie mogę utworzyć terenu za pomocą narzędzia Delanuay Mesh. Na IRCu Bombardier zwrócił uwagę, że może to być spowodowane atrybutem folderu eu07 w scripts programu, czyli "tylko do odczytu". Sprawdziłem - rzeczywiście. Tworzenie modeli (wiadukty, słupy, inne pierdółki) działa normalnie. Ok. ISDR podesłał mi wcześniej plik DelanuayExp.ms (ten sam co był w paczce ze skryptami), więc rację ma chyba Bombardier. Tutaj zaczynają się schody. Za nic nie mogę zmienić atrybutu folderu! Wygląda tak, jak na 1. obrazku. Odznaczam, potwierdzam. Po daniu na 'właściwości' po chwili - nie ma zmiany. Co więcej - nie mogę usunąć 'eu07' ze 'scripts'! Najpierw system pyta: "czy na pewno chcesz..."? Potwierdzam z jako administrator - "kontynuuj". Po czym wyskakuje obrazek nr 2. Na komputerze jest tylko jedno konto, które siłą rzeczy musi mieć uprawnienia Administratora. Co jest nie w porządku? Dodam, że o ile mogę wywalić z 'eu07' - do kosza - pliki skryptów, to nie mogę usunąć folderu A i bmp. Co ciekawe mogę zmienić atrybuty dla całego folderu 3DS - tylko nie dla tych plików. Sakorius doradził total commander - nie działa. Ktoś na innym forum doradził program - unlocker. Bez efektu. Co robić? Bo wrzodów dostaję powoli. Ostatni plik to listener 3DS.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2010, 20:02:37 wysłana przez Kipek von Chojna »
:)

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
Odp: Problem z komputerem/3DSMax/Użytkownikiem?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2010, 19:03:31 »
Wątpię żeby udało Ci się to na Viście. Kiedyś próbowałem wykonać dziecinnie prostą operację usuwania któregoś folderu w katalogu Dokumenty i co? Pomimo że byłem zalogowany jako admin to wyskakiwał ten sam błąd :) W ogóle Vista ma problemy z niektórymi rzeczami, które dla XP są jak najbardziej wykonalne więc...
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Kipek von Chojna

• Kiperancki Kipek
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2010, 19:18:47 »
Więc wychodzi na to, że winna jest firma Microsoft albo sprzedawca komputera, który dorzucił mi oryginalny Jedyny Niepowtarzalny Przyjazny Użytkownikowi System? (Bo WinXP już w sklepach wtedy nie było) ;) No kurde... A może jakiś emulator XP istnieje? ;)

Ale na pulpicie, kiedy ściągne skrypty i je wypakuje, to nie ma problemu żeby je usunąć.

Offline Mnia

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2010, 19:27:04 »
Spróbuj "Attribute Changer"

Offline Kipek von Chojna

• Kiperancki Kipek
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2010, 19:54:04 »
Nie działa. VISTA to chyba najgorszy system jaki miałem do tej pory.

Offline Bombardier

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2010, 20:06:25 »
A spróbuj coś takiego: prawym na folder, bierzesz Właściwości, zakładka Zabiezpieczenia, przycisk Zaawansowane, zakładka Właściciel, przycisk Edytuj, zaznaczasz swoją nazwę użytkownika (logicznie myśląc, można od razu zaptaszkować Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów), klikasz wszędzie OK aby wyjść z ustawień. Coś takiego muszę zrobić u siebie, jeśli chcę zajrzeć do systemowego folderu z poprzedniego systemu - Windowsa XP. Może u Ciebie jest podobna sytuacja? Aha, korzystam z Windows 7, więc nawet nie wiem, czy to co napisałem się tyczy Twojej sytuacji. :D
Inna sprawa, że to może być całkiem inny powód niż ten, który staramy się rozwiązać. Równie dobrze, możesz mieć złe lub kombinowane skrypty (część plików z tej wersji, część plików z tej) choć po przeczytaniu wątku śmiem wątpić w tę teorię.

Kipek, mógłbyś napisać czy masz równolegle na dysku Windows XP lub masz jakieś jego pozostałości?
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2010, 20:14:33 wysłana przez Bombardier »

Offline Kipek von Chojna

• Kiperancki Kipek
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2010, 20:09:59 »
Próbowałem tego już koło 13:00 dzisiaj ;). Bez zmian.

Od początku mam tylko Vistę. Miałem od razu na komputerze, gdy go kupowałem w sklepie.

Z pewnych względów nie mogę używać programów p2p ani im podobnych.
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2010, 20:23:49 wysłana przez Kipek von Chojna »

Offline LHS_ST40S

• OSx86 is the best!
  • Otrzymane polubienia: 27
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2010, 20:21:43 »
Może spróbuj bootować z płytki z wypaloną przenośną(tj. odpowiednio spreparowaną) wersją XP, taką wersję znajdziesz o ile dobrze pamiętam na torrentach, trochę długo to się ładuje ale można usuwać nawet pliki systemowe dzięki takiemu czemuś, więc może pomóc. To się nazywa "Windows XP PL Portable", jeśli nie masz konta na torrentach to ściągnij używając magnet linka.
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2010, 20:29:03 wysłana przez LHS_ST40S »
Cud zdarza się tylko kiedy nie ma znaczenia.

Offline Bombardier

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2010, 20:28:34 »
Cytat: LHS_ST40S
Może spróbuj bootować z płytki z wypaloną przenośną(tj. odpowiednio spreparowaną) wersją XP, taką wersję znajdziesz o ile dobrze pamiętam na torrentach, trochę długo to się ładuje ale można usuwać nawet pliki systemowe
Nie lepiej kombinować z Linuksami? Jest wiele równie prostych do tych celów dystrybucji. Do tego, wszystko będzie legalnie.

Offline Kipek von Chojna

• Kiperancki Kipek
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2010, 01:38:13 »
Jakoś mi się udało! Po prawie całym dniu walki. Zainstalowałem 7 różnych programów, bawiłem się w "dosie", rzucałem myszką, klnąłem jak szewc. Rady wszystkich jakoś doprowadziły mnie do rozwiązania. Funkcja o którą mi chodziło działa. Z tym, tylko że mam teraz 2 konta na komputerze. Oba jako administrator, przy czym to "nowe" nie daje się usunąć przez to stare. Grunt, że programy działają i mogę tworzyć. Muszę sobie jeszcze sporo przypomnieć jeśli chodzi o trasopisanie. Powolutku do wszystkiego dojdę.
Można zamknąć.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2010, 01:47:32 wysłana przez Kipek von Chojna »

Offline pol102

• Geoinformatyk kolejowy
  • Otrzymane polubienia: 35
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2010, 01:55:51 »
Tak z ciekawości... A przewody jaką metodą tak zrobione?