Autor Wątek:  Protest Kolejarzy  (Przeczytany 3658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

reds0

• Gość
Protest Kolejarzy
« dnia: 09 Grudnia 2008, 16:14:18 »
Witam. Czy protest kolejowej Braci jest potrzebny? Czy jednak rząd ma rację? Związki kolejowe domagają się utrzymania tego co jest, tzn. Maszyniści,pomocnicy (maszynisty), dyżurni ruchu, nastawniczowie, zwrotniczy, dostaną (niby) te emerytury przed 60 rokiem życia.

Monczan_SP32

• Gość
Odp: Protest Kolejarzy
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2008, 16:20:58 »
Nie wiem, jak to po iluś tam latach w pracy, ale ja bym pracował (jeżeli bym pracował na kolei) dopóki mi wzrok i słuch pozwoli. I według takich kryteriów powinno się posyłać na emeryturę wcześniej. Ale Polak Potrafi, i zaraz by się zaczęło dawanie w łapę lekarzom, przez znudzonych pracą kolejarzy po 50-tce...

Offline Darth Luk

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2008, 16:24:42 »
Protest się skończył, a PKS liczy zyski...
Zapraszam na Mgławicę Mocy http://mglawicamocy.pl

reds0

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2008, 16:30:45 »
PKS, to sobie morzże liczyć! (za dziś) pytam,czy taki strajk wogóle jest potrzebny, teraz.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2008, 18:51:35 wysłana przez REWIZOR »

Offline Tomiexpress

• kilka fotek kolejowych w tym jt42c66
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2008, 16:38:05 »
Nie wszystkim pracownikom ma przysługiwać tylko tym przy bezpośrednim prowadzeniu ruchu.
Administracji przysługiwać nie będzie, od nich nie jest wymagana 1-sza kategoria zdrowia do emerytury.
Prowadzenie pociągów, kierowanie ciężarówkami stawia o wiele wyższe wymagania zdrowotne niż praca za biurkiem.
To nie jest protest dla samej idei protestu, to jest zabezpieczenie swojej przyszłości, jeżeli tego nie będzie to co stanie sie z człowiekiem koło 50-tki którego zdjął lekarz z jazdy? Kto zatrudni takiego człowieka?
Nawet dziś osoby wiekiem 40+ mają duży problem ze znalezieniem pracy.
Pozdrawiam Tomiexpress

reds0

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2008, 16:54:02 »
No to teraz pani Dyrektor z Warszawy na TVN24 troszkę przesadziła!. Co ma strajk wspólnego z PLK?. Właśnie pani z Dyrekcji stwierdziła że, Carcgo, PR, sobie może strajkować! a ruch należy do PLK (tory) i od nich będą się domagać zwrotu za koszty! nie puszczenia pociągów!. Ja do Solidarności nic nie mam, ale jeśli tak ma wyglądać Solidarność kolejowa.. to ja dziękuje za taką (solidarność) kolejową.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2008, 17:15:02 wysłana przez REWIZOR »

Offline REWIZOR

• Administrator
    • www.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 32
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2008, 17:13:33 »
... jeśli tak ma wyglądać Solidarność kolejowa.. to ja dziękuje za taką (solidarność) kolejową.
'
To nie jest protest wyłącznie "Solidarności" kolejowej i nie tylko "Solidarności" lecz wszystkich ZZ w kraju. Wnioskuję po Twojej wypowiedzi, że nie jesteś w temacie. Ktoś inny pytał czy "rząd" ma rację ? A no nie ma, nie mam do nikogo pretensji bo trzeba być mocno w temacie aby zrozumieć o co tak naprawdę tu chodzi, "rząd" mydli wszystkim oczy i tyle ...
Temat zamykam nie z powodu krytyki jednej czy drugiej strony ale dlatego, że nikt już nic nie wniesie konkretnego do tematu. Jeżeli jednak jest ktoś chętny do merytorycznej dyskusji zapraszam na PW.

Zamykam.
REWIZOR
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2008, 17:16:36 wysłana przez REWIZOR »
Pozdrawiam

Offline Mariusz1970

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 288
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudnia 2008, 19:27:35 »
Rządy zawsze mydliły oczy :)
Na poważnie temat złożony i ma wiele punktów widzenia. Na pewno nie może istnieć system jaki jest w tej chwili (umowa społeczna obecni pracujący płacą na obecnych emerytów. Ten sytem się prędzej czy później załamie. Zwiększając ilość świadczeniobiorców, zwiększamy obciążenia podatkowe dla pracujących. Owo zwiększenie nie będzie wystarczająco duże, aby pokryć zapotrzebowanie. Efekt - ucieczka pracodawców i pracobiorców w szarą strefę, każdy świadczeniobiorca dostanie głodową emeryture. Ogólnie rzecz ujmując, generowanie biedy.
Inny punkt widzenia jest szary zwykły pracownik, który osiąga jakiś wiek, a co się z tym wiąże i zdrowie nie te. Pytanie co wtedy robić. Wydaje mi się błędem zsyłać go na pomostówkę. Taki ktoś albo powinien się przekwalifikować i pracować na innym stanowisku pracy w tym zakładzie, lub w innym. Teraz podniosą się głosy, iż 40 czy 50 latkowi ciężko będzie znaleźć pracę. Możliwe, ale pytanie dlaczego tak się dzieje. Dzieje się tak, m.in. z powodu zbyt dużych obciążen fiskusowych pracodawcy. Obciążenia muszą być wysokie m.in., bo emerytury pomostowe. I kółko się zamyka.
Wszystkie procesy gospodarcze, to system naczyń połączonych.
Generalnie moim zdaniem nasze ukochane państwo już dawno przekroczyło krytyczny punkt, jeśli chodzi o obciążenia fiskusowe.
A co najbardziej boli, to to, iż fiskus równo z nas zdziera, a mało co w zamian mamy. Tutaj  nie chodzi o to, że "oni" to złodzieje (tyle nie są w stanie ukraść), poprostu system jest marnotrawny.

W ogóle o wydawaniu pieniędzy:
http://www.reagan.org.pl/artykul/milton-friedman-a-zamowienia-publiczne