Od kilku miesięcy na moim warsztacie jest nowa misja na linii 053 z pociągiem CTL w roli głównej. Brakuje misji gdze można by było "pośmigać" sobie "odpicowaną" CTLowską Skodą z Eaosami w tymże malowaniu ciężkim bruttem. Stąd też zrodził się pomysł zrobienia od zera tego scenariusza. Jest to zarazem egzamin moich eventowych umiejętność więc różnie może to wyjść, włącznie z nadmiernym rozciągnięciem realizacji projektu w czasoprzestrzeni.
Opis założeń misji:
Stoimy sobie Skodą na bocznym torze w Dębicy, jak zwykle odpalamy SHIFT+1 i jedziemy pod Teemkę. Wjeżdża byk, odjeżdża siódemka z TeeLKą. Podpinamy się do 40 pustych Eaosów, i czekamy na wolną drogę, w międzyczasie odjeżdża byczek z InterREGIO. Po podaniu drogi jedziemy w kierunku Dębicy towarowej, dojeżdżamy i zaczyna się loteria...
W symulacji staram się zastosować jak najwięcej eventów prawdopodobieństwa (propability). Pozwoli to na "nieliniowe" prowadzenie służby. Awaria zwrotnicy - wjazd na zastępczy, opóźnienie pociągu z którym się krzyżujemy, zepsute rogatki i ograniczenie do 20km/h, zadziałanie radiostopu... Zbieżność zdarzeń będzie rzeczywiście przypadkowa, tak samo jak nieprzewidywalna jest praca za nastawnikiem. Więc prawdopodobnie, jak zdarzy Ci się odpalić kilka razy moją misję, co innego zastanie Cię na szlaku.
... a dalej "gonienie" szybkiego kontenerowca, więc przestój może się zdarzyć, w Tunelu krzyżowanie z kiblem przez remont toru, Brzeziny - zjazd na bok, wyprzedzi nas osobowy i także wleczenie się za nim. W Sandomierzu zostawimy puste Eaosy i luzem do Wilisa po 25 ładownych Eaosów które przyprowadzi nam poczciwy Gagarin...
A co wpadnie mi do głowy przy powrocie, tego najstarsi gorole nie wiedzą, mam nadzieję że atrakcyjność misji będzie wprost proporcjonalna do wzrostu kreatywności przy doborze eventów i AI.
Aktualnie misja przejezdna na odcinku Dębica - Tunel, trwa walka z eventami. Mam nadzieję że już niedługo misja po przejściu moich wewnętrznych testów trafi do rąk betatesterów i w końcu dla ogółu użytkowników.
Każdy może pomóc!
Tyle nastawni do obsadzenia. Potrzebne mi głosy kilku osób w szczegółowo opracowanych wypowiedziach z nastawni zgodnie z zapotrzebowaniem wynikającym z sytuacji na szlaku, oraz osobę która nałoży na te wypowiedzi piękne szumy, aby było jakby prosto z radia. Swego czasu podam swego rodzaju wypowiedzi dla każdej roli z wytycznymi jak nagrywać aby było cacy.
Proszę także o propozycję jakie "bajery" by wstawić, oczywiście nie obiecuję że uda się, ale czemu by nie spróbować.
Na razie koniec wypracowania. Poniżej screeny: