Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pomoc w tworzeniu dźwięków do MaSzyny.
RooteK:
Witam.
Postanowiłem zrobić kilka dźwięków do EN57.
Niestety pojawiły się komplikacje..
Co do syreny to najpierw jest 2 razy odtwarzany dźwięk -start (powinien być raz) później prawidłowo -trwa a na końcu znowu 2 razy powtórzony -koniec. Co może być przyczyną tego? Częstotliwość to 22050Hz. Identycznie sprawa wygląda z brzęczykiem odjazdu. Dźwięk haslera działa prawidłowo.
Czy na to może mieć wpływ długość dźwięku?
Liczę na pomoc i pozdrawiam.
filip2h:
Z tego co wiem to dźwięk powinien mieć parametry 22,050 Hz, 8 bitów oraz szybkość odtwarzania 21 kb/s. No i oczywiście ma to być dźwięk mono. Ja zawsze robie dźwięki o takim parametrze i wszystko mi działa jak należy.
Pozdrawiam :)
Mariusz1970:
--- Cytuj ---22,050 kHz
--- Koniec cytatu ---
nie kHz, tylko Hz
--- Cytuj ---szybkość odtwarzania 21 kb/s
--- Koniec cytatu ---
i powinno być nie kb (kilo bitów), tylko kB (kilo bajtów).
To jest tzw. strumień, czyli porównując do rzeki, która składa się z kropli, to ilość przepływających kropli w jednosce czasu.
Tutaj podobnie:
22050 próbek na sekunde, a każda próbka to 8 bitów, to w każdej sekundzie ilość bitów=22050*8=176400 bitów na sekundę/ 1000=176,4 kilo bitów/sek. Dzielimy to jeszcze przez 8 i wychodzi 22.05 kilo bajtów/sekundę (1 bajt=8 bitów).
To dla jednego kanału, czyli mono.
Oczywiście są playery, za pomocą których dany wav możemy zwiekszać/zmniejszać przepływ bajtów/sek, ale to powoduje zniekształcenia dźwięków (to tak jakby puścić taśmę np. 2 razy szybciej/wolniej). Czyli innymi słowy, strumień wynika z parametrów danego wava.
Wav do symka to: 22050 Hz, 8 bit, mono.
filip2h:
--- Cytat: Mariusz1970 w 25 Października 2008, 12:39:25 ---nie kHz, tylko Hz
--- Koniec cytatu ---
OK... Sorka, poprawione :P
Rudzik:
--- Cytuj ---Postanowiłem zrobić kilka dźwięków do EN57
--- Koniec cytatu ---
A robisz też może przetwornicę?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej