Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Kolejowa Mapa Polski
Ra:
A co to ma dać?
Mariusz1970:
Ale co?
Łączenie kropek, czy nie łączenie kropek?
Łączyć - to jakieś zajęcie, nie łączyć- brak takiego zajęcia.
Jeśli łączenie jest dla samego tylko łączenia, to po co?
Ja łączył nie będę, bo chce a przynajmniej takie mam odczucie w tej chwili, chcę trochę od grzebania w symku odpocząć.
Jeśli to łączenie kropek jest niezbędne do czegoś tam, to może Paweł lub Włodek, jeśli będą chcieli, bo skoro to dotyczy Bydgoszczy...
Ra:
Łączenie jest po to, że jak będzie trasa Bydgoszcz - Toruń, to będzie można można wziąć samą Bydgoszcz i połączyć ją z trasą do Inowrocławia, odcinając Toruń, jako niepotrzebny.
Być może jest jakaś głębsza idea w tym, żeby zrobić trasę z Bydgoszczy do Torunia w taki sposób, żeby przy robieniu trasy Pn-Pd przechodzącej przez Bydgoszcz nie dało się odłączyć Torunia w łatwy sposób...
Po połączeniu kropek ja będę wiedział jak wydzielić komórki. Niestety osobiście nie znam żadnych szlaków. Absolutnie żadnych. Nie wiem, jak by najlepiej podzielić sieć kolejową na komórki - cegiełki z których będzie można zestawiać trasy o dowolnej długości. Wiem, że trzeba podzielić, bo scenerii wielkości Polski to Symek nie uciągnie. A nawet, jakby był jeden wielgachny plik wczytywany do 3ds Max, to nie da rady, żeby pracowało nad nim parę osób jednocześnie. Podzielić trzeba. Można podzielić już teraz, albo kiedyś indziej - będzie więcej przerabiania potem.
Mariusz1970:
No to skoro tak, to myślę i nie wiem czy dobrze, jeśli mają być później dowolnie odpinane i przypinane kawałki, to z tego punktu widzenia podział musiałby być dwojaki:
1)Węzły
2)Szlaki
Węzeł- mam na myśli coś, co łączy kilka szlaków
Szlak-tory prowadzące od węzła do węzła.
Podział ten jak mi się wydaje zapewni uniwerslaność łączenia/dzielenia na co się chce.
------------------------------------------------------------------------------
Próbowałem, żeby nie było... (że Ty chesz coś przetworzyć, a my bydgoszczanie olewamy :)) uzyskać podgląd torów na twoim programie Ra, aby mieć widok trasy i torów i połączyć te kropki. Z jakiegoś względu mi to nie wychodzi. Co zrobiłem:
1)Odpaliłem Maszyna.exe
2)na pytanie, czy pobrać 7-zip-zrobiłem anuluj
3)W ustawieniach tryb- ekstremmalny dla developerów
4)Z zakładki wczytanie-wybrałem scenerię
5)Z zakładki debuuger wybrałem podgląd trasy
Otwiera się nowe okno, ale puste, nie ma narysowanych torów. Jest wybrane 125 px/km.
Co jest nie tak?, co robię źle?
Mariusz1970:
Dobra, poradziłem sobie, należy jeszcze wykonać jedną operację Wczytaj include....
Ale pojawiają się mi następne pytania:
1)Jak zrobić widok z kropkami?
2)Co prawda rysuje mi scenerie, ale jak wybiorę Bydg-Tor i nacisnę wczytaj include, to mam komunikat: invalid floating point operation i już koniec z wczytywania i rysowania.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej