Autor Wątek:  USRK i praca dyplomowa  (Przeczytany 5423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jageer

• Zasłużony dla Symulatora
  • Jak Sz to tylko na Tm....
  • Otrzymane polubienia: 48
USRK i praca dyplomowa
« dnia: 30 Sierpnia 2008, 13:19:29 »
Ponieważ studiuję informatykę w transporcie, a zbliża się wybór tematu pracy, tak sobie pomyślałem, czy dobrym tematem jest coś w stylu Zastosowanie informatyki w kierowaniu ruchem pociągów, bezpieczeństwie itp.. Mam do was taką prośbę. Czy uważacie, że jest szansa, aby napisać dobrą pracę w tym kierunku, ewentualnie na co najbardziej zwrócić uwagę ?? Myślałem o oparciu się na nastawni Szczecin Główny, gdyż tam wszystko sterowane jest z komputera. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline prof_klos

• Już nigdy nie będzie takiego lata...
    • http://www.prof-klos.yoyo.pl
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: USRK i praca dyplomowa
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2008, 15:44:53 »
Nie wiem czy ma to coś do sterowania transportem szynowym, ale na myśl o informatyce informacyjnej na kolei - nasuwa mi się od razu słynny automat zapowiadający pociągi na stacji Poznań Gł. :-)
Z MaSzyną od 2003!

Offline mechatronik

• Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2008, 16:13:58 »
Nie bardzo znam się na informatyce natomiast są systemy, które łączą informatykę i elektronikę (systemy w sporej części mechatroniczne). Mógłbyś np. zająć się systemem ASDEK (detekcja stanów awaryjnych w taborze wykonywana podczas przejazdu składu). Jest to system dość obszerny zarówno pod względem informatycznym (sieć WAN jaką tworzą urządzenia, poszczególna wymiana informacji, tworzenie raportów) jak i elektronicznym. Dodatkowo oczywiście dochodzi bezpieczeństwo ruchu (właściwie to jest głównym celem powstania systemu ASDEK). Co nie co o nim http://www.tens.com.pl/pl/oferta/kolej/detekcja/asdek.html. Tyle ode mnie, jeśli zdecydowałbyś się na to lub gdzieś miałbyś to wykorzystać, to mogę porobić Ci szczegółowe zdjęcia (budki systemu i urządzeń na torach.).

Pozdrawiam :).
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline jageer

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2008, 19:54:53 »
Dzięki Mechatronik za podpowiedź :) w sumie takie też coś może być, ale w przykładowych tematach, dla mojego kierunku Transport jest np rozwój szybkiej kolei w UE, oraz ciekawy temat na co PKP wydaje pieniądze pozyskane z UE. Co prawda nie związane z tym co bym chciał napisać, ale może to wezmę. Praca związana typowo z działaniem jakiś USRK wiąże się z pismem od dziekana i podkładką pod pozwolenie na jazdę w loku :D

Offline ISDR

• IZIR
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Września 2008, 14:14:59 »
Możesz pisać ogólnie o komputerowych systemach sterowania ruchem. Trochę ich jest. W Polsce masz systemy Bomrardiera, Siemens-a, Alcatel-a. W Europie są systemy niemieckie LZB i FZB, francuskie TVM. Obszerny temat to systemy oparte na logice rozmytej stosowanej w Japonii.

Offline Paul

• Beskidzka Strona Kolejowa
  • Otrzymane polubienia: 16
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2008, 01:42:24 »
Obszerny temat to systemy oparte na logice rozmytej stosowanej w Japonii.

Można prosić o jakieś szczegóły (nazwy, linki)? Chodzi o systemy które w pełni automatycznie prowadzą ruch?

Pozdrawiam, Paweł
automatyka sterowania ruchem kolejowym rox
www.isdr.pl | www.bsk.isdr.pl | pokrzesik.wytnij@gmail.com

Offline ISDR

• IZIR
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2008, 16:20:51 »
Definicji logiki rozmytej w internecie jest bardzo dużo. Choćby: http://www.mif.pg.gda.pl/nkm/files/fuzzy.pdf.
Z kolei w tym artykule jest trochę opisane o zastosowaniu logiki rozmytej w sterowaniu ruchem kolejowym: http://www.sf.magazyn.pl/nauka.php3?ID=563. Zobacz sobie prezentację. Jak się nazywają te systemy to nie mam bladego pojęcia.

Offline jageer

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2008, 19:30:19 »
Jeśli się wszystko uda, będę pisał na podstawie nastawni SG :)