Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Wagony w nocy

<< < (3/8) > >>

Rudzik:
Poprawiłem kolor świateł: rozjaśniłem na korytarzu i pożółciłem w przedziałach:

Po lewej poprawiony, po prawej stary.

--- Cytuj ---Na jakiej zasadzie to funkcjonuje?

--- Koniec cytatu ---

Po prostu skopiowałem w t3d wpis odpowiedzialny za pudło wagonu a w teksturze powycinałem cały wagon i zostawiłem tylko okna (w t3d selfillum = true) i zapisałem jako tga. Są 2 tekstury na wagonie.
Tylko nie wiem jak rozwiązać problem w dzień, gdyż żółte okna będą się wyróżniać.
Chociaż... Nocne wersje wagonów mają oddzielne pliki to można w nocy na takich, a na dzienne scenerie wsadzać zwykłe.

AtapiCl:
Można to by było jakoś za pomocą startera Ra rozwiązać. Chociaż takie zmiany lepiej aby były uwzględnione przez exe jakoś ;]

Marcin1992:
Ja bym proponował przy module zestawiania składów, gdy dodamy do składu wagon pasażerski, aktywowała by się opcja: "Światła wewnątrz wagonów pasażerskich". Zaznaczenie jej powodowałoby wybranie fizyki i modelu ze światłami. Ra, czy jest możliwa taka opcja?

Ra:
To może ja zaproponuję bardziej uniwersalne rozwiązanie, ponieważ występują również wersje nocne EZT. Mianowicie, aby w pliku nazwie pliku .chk dodać przed kropką wykrzyknik. Wtedy, w zależności od ustawienia time i light przy tworzeniu tymczasowego pliku scenerii ze składami, jeśli byłoby wystarczająco ciemno i istniały by odpowiedniki *!.chk, to one byłyby używane zamiast normalnych.

Innymi słowy, starter sprawdza wpisy time i light. Jeśli jest jasno, uruchamia normalnie. Jeśli jest ciemno, to dla każdego pojazdu bada obecność alternatywnego *!.chk (z wykrzyknikiem) i jeśli taki jest to podmienia. Ewentualnie, w porze jasnej usuwałby te wykrzykniki - przypadkowo pozostawione.

Jednak moim zdaniem to powinno być na poziomie EXE rozwiązane, żeby w .mmd były odpowiednie wpisy co do zmian przy zaciemnieniu, np. włączanie zewnętrznych smug w modelach, jak również powinien być sposób na zapalanie latarń, świateł w oknach budynków itp.

Monczan_SP32:

--- Cytat: Kacu w 10 Września 2008, 20:37:57 ---Poprawiłem kolor świateł: rozjaśniłem na korytarzu i pożółciłem w przedziałach:

--- Koniec cytatu ---

Ja myślę, że starsza wersja była jednak lepsza. Na moje oko, to wyszło nawet troszkę zielono ;-). Światło jarzeniowe stosowane w wagonach jest bardziej białe, jak żółte. W kiblach czasami mech zapali te małe zaróweczki zamiast jarzeniówek, to wtedy światło jest żółte...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej