Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Ortofotomapa jako teren
janek32:
W zasadzie ciekawy pomysł. Sam zamierzam z tym pokombinować. Tylko jak układać tory (ze zdjęciem jako podkład) i stworzyć + oteksturować teren. Da się to zrobić w Rainsted, tak jak z geoportalem?
Ra:
Obiekty scenerii są wstawione w Rainsted na tle orto z Geoportalu, a pod nie jest wsunięta tekstura z Zumi, po odpowiednim przeliczeniu jej położenia. Pokrywa się to z dokładnością do 10-20cm, czyli tyle, ile na orto Geoportalu jest możliwe do uzyskania. Zdjęcia Zumi są cięte według współrzędnych geograficznych i mają zbieżność południków około 14m/km, więc niespecjalnie nadają się do rysowania dłuższych linii prostych oraz pomiaru odległości.
Quark-t:
W zasadzie powinienem to zrobić przez PW, ale najwyżej sam siebie zmoderuję;]
@Ra - zrobić Ci zdjęcia tej pętli?
Ra:
Ja mam scenerię obejmującą całą linię tramwaju 22, tory są ułożone w 100% na całej długości (plus zajezdnia), słupy i druty to jakieś 80%, drogi - 20%. Najchętniej bym to komuś oddał, bo niespecjalnie jestem w stanie się zaangażować w trasę, która jest 200km ode mnie i której nigdy na żywo nie widziałem. Kolejny problem to profil pionowy, do którego przydało by mi się jakieś naliczenie kilometrażu na drogach - dostałem namiary na zarządców dróg, którzy takie dane powinni mieć, ale jakoś nie poszło mi to dalej.
Do tej pętli mam sentyment, bo od niej zacząłem eksperymentalne układanie torów tramwajowych, a potem stawianie słupów.
Mick:
Witam :)
Ładnie to wygląda, ale nasuwają mi się dwa pytania:
Czy tekstury (np. drogi) będą poprawione czy zostaną tak, jak widać na pierwszym screenie?
Oraz:
Czy z podłoża zostaną usunięte dwuwymiarowe ("leżące") obiekty, np. lampy? O samochody na drogach nie pytam ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej