Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
Scenerie wzbogacone o SHP
PixeL:
Choć osobiście scenerii nie tworzę, od pewnego czasu zajmuję się ich korektą i uzupełnianiem. Jednym z podstawowych założeń jest instalacja zdarzeń SHP przed semaforami i tarczami ostrzegawczymi. Zabieg ten powinien w jakiś sposób podnieść realizm prowadzenia pociągu.
Dziś zaprezentuję scenerię Zwierzyniec, uzupełnioną o SHP. Dodatkowo dokonałem tu przesunięcia jednej z bramek (stała na torze) oraz korekty zdarzeń, tak by stonka z osobowym poczekała na podpięcie elektrowozu - w przeciwnym razie wagony musielibyśmy podpinać "w biegu".
Oto link: http://www.eu07.pl/userfiles/zwierzyniec.rar
Wkrótce inne scenerie.
Życzę miłej jazdy :)
Gagarek:
--- Cytat: PixeL w 27 Sierpnia 2008, 23:54:35 ---...oraz korekty zdarzeń, tak by stonka z osobowym poczekała na podpięcie elektrowozu - w przeciwnym razie wagony musielibyśmy podpinać "w biegu".
--- Koniec cytatu ---
1. Konkretniej Polsat, nie stonka ;)
2. Bardzo dobrze. Może uda mi się wreszcie ruszyć :D
3. Zaraz idę testować na Gagarze z towarowym i na osobowym z Siódemką. Zedytuję posta i napiszę, jak się jechało :D
Pozdrawiam
PS. To samo przydałoby się na Linii 546, tam chyba w ogóle nie ma SHP i kilka słupków od sieci trakcyjnej (m.in. przy wjeździe do Rabinowa od strony Dzierżawy).
EDIT: Tak jak obiecałem, opisuję swoje wrażenia. No więc tak, Polsat przyjeżdża z wagonami, stoi i czeka na mnie. Podjeżdżam pod wagon, ruszam, żeby dobić i.... pociąg zaczyna odjeżdżać! Panicznym ruchem wciskam dwukrotnie "Insert", "-" i "3" na klaw. numerycznej. Udało się. Przechodzę do drugiej kabiny. Po kilkudziesięciu sekundach dostałem zielone, poczekałem jeszcze kilkanaście sekund, ale SU42 się nie odpina, nawet nie ma zielonego światła! No dobra, ruszam, może odpięta, a nie odjechała. I, tak jak kiedyś w dziale Pomoc: ruszam i ciśnienie Zbiornika Głównego schodzi momentalnie w dół. I "kupa".
Misji towarowej nie opisuję, ponieważ jestem już zbyt zmęczony, żeby jeździć sobie pociągiem. A za pośpiecha nawet się nie biorę, bo nigdy nie odpalałem tej misji :D
Zobaczymy się ponownie dzisiaj :D
Papa ;)
PixeL:
--- Cytat: Gagarek w 28 Sierpnia 2008, 00:04:38 ---Tak jak obiecałem, opisuję swoje wrażenia. No więc tak, Polsat przyjeżdża z wagonami, stoi i czeka na mnie. Podjeżdżam pod wagon, ruszam, żeby dobić i.... pociąg zaczyna odjeżdżać! Panicznym ruchem wciskam dwukrotnie "Insert", "-" i "3" na klaw. numerycznej. Udało się. Przechodzę do drugiej kabiny. Po kilkudziesięciu sekundach dostałem zielone, poczekałem jeszcze kilkanaście sekund, ale SU42 się nie odpina, nawet nie ma zielonego światła! No dobra, ruszam, może odpięta, a nie odjechała. I, tak jak kiedyś w dziale Pomoc: ruszam i ciśnienie Zbiornika Głównego schodzi momentalnie w dół. I "kupa".
Misji towarowej nie opisuję, ponieważ jestem już zbyt zmęczony, żeby jeździć sobie pociągiem. A za pośpiecha nawet się nie biorę, bo nigdy nie odpalałem tej misji :D
--- Koniec cytatu ---
Polsat (u mnie stonka) powinien się odpiąć zaraz po zatrzymaniu. Czemu u Ciebie tak się nie dzieje, nie wiem. Być może różnica exe (ja mam to z Dieselpacka). Po odpięciu, spalinowa ma czekać i uniemożliwić wagonom odjechanie. Wagony nie są zahamowane, to fakt, ale jak zrobić żeby były - nie wiem. Poprostu dociskam je do polsatu i podpinam...
Bardzo często zdarza się tak, że dodając czyjeś pliki coś nie działa tak jak powinno. To normalne, skoro każdy z nas ma nieco inną wersję symulatora. Korekty indywidualne są nieuniknione. W razie czego pomiń mój plik ze zdarzeniami, bo ten akurat jest tu najmniej istotny.
Miałeś sprawdzić SHP - nawet tego nie tknąłeś, ale słów krytyki mi nie oszczędziłeś...
EU07-457:
Przejechałem się osobowym - spalinka zachowuje się tak, jak piszesz.
Co do SHP, to moja pierwsza myśl była taka, że powstawiałeś również rezonatory. Całość działa dobrze bez problemów. Jedyne, do czego się mogę przyczepić to fakt, że SHP działa nie 250 metrów przed tarczą ostrzegawczą, a 150 metrów (pewnie się pomyliłeś). przed semaforami tak na oko jest ten sam przypadek jak przy tarczy ostrzegawczej. Niemniej jednak bardzo fajnie, że próbujesz urealniać scenerie.
RooteK:
Ja na "starej" wersji zwierzyńca hamuję wagony uaktywniając w nich hamulec ręczny (podlatuje do wagonu i naciskam 1 by zahamować lub 7 by odhamować)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej