Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Projekt „Wspólna Twórczość”. Propozycja dla użytkownika i twórcy.
EP08_015:
Witam.
Piszę ten temat w dziale Propozycje, gdyż chciałbym zaproponować pewien projekt. Projekt „Wspólna Twórczość”. To temat do przedyskutowania. Na razie nie jest wiążący.
Celem projektu byłoby zbliżenie zwykłego użytkownika forum do twórcy dowolnego dodatku. Jestem zwolennikiem pracy zespołowej, czego ostatnio bardzo u nas brakuje. Chciałbym by powrócił dawny duch współpracy. Nie tylko Bugsa z Devs. Chciałbym by przeciętny użytkownik także był autorem danego dodatku. Np. user chciałby mieć w symku swoją ulubioną lokomotywę, czy wagon. Nie ma problemu, jednak nie za darmo. Jeśli coś byś chciał, to pomóż. Chodzi o to by przeciętnych użytkowników zachęcić do współpracy z obecnymi twórcami. To użytkownik by proponował, co potrzeba, a modelarz by modelował, ściśle współpracując z użytkownikami. Dość pracy w zaciszach, tak by nikt tego nie widział. Oczywiście to moje skromne zdanie. Chciałbym prosić Was wszystkich o wypowiedzenie się na temat pomysłu.
Cel:
Użytkownik angażuje się w proces tworzenia dodatków. Pomaga twórcy w osiągnięciu celu. Staje się współautorem dodatku. Użytkownik nie musi umieć modelować lub tworzyć tekstury, wystarczy, że dostarczy materiały, lub będzie swoją wiedzą kierował ręką twórcy np. przez forum lub GG. Współpraca może doprowadzić do tego, że zwykły użytkownik sam zacznie modelować lub tworzyć cokolwiek, stając się kiedyś twórcą. W niektórych przypadkach także zacznie pojmować system działania symulatora od strony technicznej. Na forum krąży opinia, że jest podział na użytkowników zwykłych i Vipy, celem będzie także zatarcie tych granic, ponieważ każdy teraz mógłby stać się tym „Vipem”. Najbardziej aktywni będą z czasem awansować do działów „Bugs”, czyli betatesterzy a w efekcie jak już sami zaczną tworzyć, lub posiądą dużą wiedzę o symulatorze to i do grupy „DEVS” czyli twórcy dodatków.
Proszę o wypowiedzenie się twórców, którzy byli by chętni do tego typu współpracy. Ja zgłaszam się, jako pierwszy. Jako pierwszy element wspólnego projektu była by jednostka serii EN94. Pewne osoby już dostarczyły materiały na fototeksturę a inne już z nich wykonały wstępne plany mapowania dla pudła. To skłoniło mnie do refleksji nad tym pomysłem i projektem. Tym bardziej, iż wcześniej byłem bardzo zniechęcony robieniem czegokolwiek.
Pozdrawiam serdecznie, liczę na otwartą dyskusję.
REWIZOR:
Jestem jak najbardziej za. Mam nadzieję na rzeczową dyskusję, jednocześnie proszę o nie zaśmiecanie wątku ! Może, ujawni nam się jakiś ukryty talent ?
Gagarek:
Od razu zaznaczam, że mogę focić na tekstury SA108-007 i 009 :D Mnie się to podoba, mam jak wykonać zdjęcia na tekstury, mogę robić trąbki (niestety tylko Szynobus, Gagar, lub czasem Stonka). Mam nadzieję, że o to chodzi autorowi ;)
Pozdrawiam
Marcin1992:
Pomysł bardzo dobry :)
Ja oferuję się w przerabianiu całych dźwięków na poszczególne fragmenty (przykładowo: start syreny, trwanie, koniec). Wiem że to nie wiele, ale też chcę coś zrobić dla rozwoju symulatora.
mk1992:
Witam. Swój głos oddałem oczywiście ZA! Pomysł świetny i dobrze przemyślany.
Taka pomoc niekoniecznie musi dotyczyć się modelów czy zdjęć na tekstury ale również sceneri. Jako uczący się dopiero trasopisarstwa wiem, że jest to ciężka robota i trudno jest cokolwiek zrobić bez pomocy doświadczonych osób.
Mogę służyć pomocą przy robieniu scenerii. Czasem jednak sam takiej pomocy potrzebuję i oczekuję.
Pozdrawiam!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej