Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
Nowe dźwięki [stała aktualizacja]
tomasz9992:
Witam. Co do dźwięków nie mam zastrzeżeń, myślę że jeszcze będzie ich więcej skoro temat ma nazwę "Nowe dźwięki [stała aktualizacja]" :)
Natomiast jeśli już tworzycie te dźwięki, to co myślicie o dodaniu do symka dobrych dźwięków torów ?
Np. jeśli jedziemy po zwrotnicach, rozjazdach czy po prostu charakterystyczny stukot kół o tory :)
Pozdrawiam
Patrykos:
Nie wiem czy ten temat się odnosi do dzwięków wydawanych przez JEDNEGO autora, czy więcej...
W każdym razie przygotowałem paczkę dzwięków dla SM31-165(model kudłacza), docelowo dzwięki ogólnie dla SM31.
REWIZOR
http://www.eu07.pl/userfiles/paczka_dzwiekow.rar
W paczce znajduję się :
Syrena - start, trwa, stop
Start silnika oraz praca silnika
Myślę, że taki "duperel" przyda się do symka ;)
Co do dzwięków, w 411D.mmd trzeba zmienić nazwę syreny
Z
--- Cytuj ---horn1: horn2-ST44-start.wav horn2-ST44.wav horn2-ST44-stop.wav 300
--- Koniec cytatu ---
Na
--- Cytuj ---horn1: syrena31-start.wav syrena31-trwa.wav syrena31-koniec.wav 300
--- Koniec cytatu ---
Pozdrawiam!
Lubimy sendspace?
Akvin
Przepraszam, to z przyzwyczajenia!
AtapiCl:
--- Cytat: tomasz9992 w 26 Czerwca 2008, 23:15:35 ---Natomiast jeśli już tworzycie te dźwięki, to co myślicie o dodaniu do symka dobrych dźwięków torów ?
Np. jeśli jedziemy po zwrotnicach, rozjazdach czy po prostu charakterystyczny stukot kół o tory :)
--- Koniec cytatu ---
Symulator nie odtwarza różnych plików z dźwiękami stukotu kół, na różnych typach torowiska (np. rozjazdy). Odtwarza się ten sam. Rożnica jednak pewna w symku jest. Spowodowana jest innym parametrem toru określającym co ile metrów będzie odgrywany dźwięk stukotu, gdy obiekt dynamic się po tym torze porusza.
Ra:
A ja tylko w kwestii formalnej...
Proszę nie wrzucać dźwięków w pliku .WAV (ale dotyczy to też innych plików), tylko w postaci spakowanej (.ZIP, .RAR). Pomijając oczywistą redukcję wielkości, w paczce zapisuje się data modyfikacji pliku oraz jego prawidłowa długość (niektóre serwery mają tendencję do doklejania śmieci na końcu). Nie ma również problemu z powtórzeniami nazwy, ponieważ można bezproblemowo zmieniać nazwę paczki. Ponadto plik spakowany daje się zweryfikować, czy posiada nieuszkodzoną zawartość (CRC). Pojedynczy plik może zostać uszkodzony i nie ma jak tego sprawdzić.
Dzięki dacie i długości pliku można go jednoznacznie zidentyfikować, przez co w sposób automatyczny da się zastąpić plik o niskiej jakości plikiem lepszym. A jeśli jest tylko nazwa en57_stycznik.wav, to nie wiadomo, ile różnych dźwięków jest pod tą nazwą i czy się czymś różnią.
Szociu:
--- Cytat: tomasz9992 w 26 Czerwca 2008, 23:15:35 ---Witam. Co do dźwięków nie mam zastrzeżeń, myślę że jeszcze będzie ich więcej skoro temat ma nazwę "Nowe dźwięki [stała aktualizacja]" :)
Natomiast jeśli już tworzycie te dźwięki, to co myślicie o dodaniu do symka dobrych dźwięków torów ?
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Charakterystyczny stuktot mam nagrany z: Et22, Bdnu i Eaos.
Dźwięki przejeżdżania przez rozjazdy wszystkich możliwych typów przejeżdżając przez nie na wprost, lub zjeżdżając w lewo lub prawo również mam nagrane (Et22). To już kwestia dodania dźwięków do exe przez jego autorów, postaram się z którymś w najbliższym czasie dogadać w tej sprawie.
--- Cytat: Ra w 26 Czerwca 2008, 23:57:40 ---Proszę nie wrzucać dźwięków w pliku .WAV (ale dotyczy to też innych plików), tylko w postaci spakowanej (.ZIP, .RAR). Pomijając oczywistą redukcję wielkości, w paczce zapisuje się data modyfikacji pliku oraz jego prawidłowa długość (niektóre serwery mają tendencję do doklejania śmieci na końcu). Nie ma również problemu z powtórzeniami nazwy, ponieważ można bezproblemowo zmieniać nazwę paczki. Ponadto plik spakowany daje się zweryfikować, czy posiada nieuszkodzoną zawartość (CRC). Pojedynczy plik może zostać uszkodzony i nie ma jak tego sprawdzić.
--- Koniec cytatu ---
Wedle prośby, w pierwszym poście są już podmienione linki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej