Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Zmiany w trasach zależne od godziny uruchomienia

<< < (3/3)

jageer:
Ja zagłosowałem na pierwszą opcję, w wakacje mógłbym coś pomóc, tylko nie wiem czy dam radę z tym tzn czy prawidłowo to wykonam.

pozdrawiam

Mariusz1970:
Chociaż mnie to nie dotyczy, ale proponuję inny mechanizm:
1)Zakładamy katalog gdzieś w symku TIME
2)W nim byłyby pliki o nazwach: N_hhmm.inc (N-nazwa scenerii, hhmm-wiadomo).

Działanie:
Jesli uruchamiamy scenerię, to program sprawdza, czy w tym katalogu jest jakiś time, który odpowiada danej scenerii. Jesli tak, to podobnie do mechanizmu z pkt.4 i dalszych proponowanego przez Ra. Jeśli brak, to uruchamia się sceneria normalnie.
Słowo time w nazwie plików można pominąć, gdyż będzie wiadomo, iż dotyczy czasu, gdyż katalog na to wskazuje. Umożliwi to także uruchomienie scenerii z timem, gdy brak będzie podkatalogu z nazwą scenerii. Ponadto wszystkie pliki time będą w "kupie" (w jednym katalogu).

Ra:
Zamieściłem wstępną wersję 1.0.66.2568 do testów. Można ją pobrać poprzez wejście w zakładkę Ustawienia i przyciśnięcie guzika [>>], a następnie Sprawdź, czy jest nowsza wersja. Pobieranie nowej wersji nie zadziała w trybie prostym i normalnym - to takie zabezpieczenie, żeby nie robić kłopotu początkującym. Zrobiłem trochę zmian w kodzie i coś może działać gorzej. Proszę, aby osoby nie potrafiące posprzątać zbędnych plików nie korzystały z tej wersji.

Po uruchomieniu i wybraniu scenerii, na zakładce Składy i podzakładce Dostępne pojazdy do edycji składu jest w prawym dolnym rogu ramka z możliwością wpisania godziny i zapisania pliku. Plik zapisuje się w katalogu scenerii (jej nazwa obcinana jest do pierwszego znaku "_" oraz "-", a także zdejmowana jest z końca pojedyncza cyfra), z nazwą timeHHMM.sct. Przed zapisaniem pliku można edytować składy.

Potem, na zakładce Wczytanie można przycisnąć przycisk Dołącz plik time*, przez co powinien się znaleźć najbliższy plik rainsted\(sceneria)\timeHHMM.sct, a jego treść zastąpi wszelkie ustawienia pogody, eventy (oprócz tych z include) oraz składy.

Proszę o przetestowanie, czy to działa i zgłaszanie błędów i uwag. Na tym etapie mogę jeszcze dużo pozmieniać. Każdy rozsądny argument będzie uwzględniony.

W wersji 1.0.66.2554 pliki były zapisywane w katalogu scenery, obecnie są w katalogu rainsted, ponieważ nie da się ich wykorzystać w Symulatorze bez startera. Proszę osoby, które pobrały tę wersję o pobranie aktualnej i ewentualne przeniesienie plików time*.sct.

W wersji 1.0.66.2568, względem wersji 1.0.66.2564, dodane są pliki rainsted\linia546\time*.sct utworzone na bazie plików scenerii Linia 546. Wystarczy wybrać którykolwiek plik startowy tej scenerii, a następnie przycisnąć Dołącz plik time*, aby sprawdzić działanie tego mechanizmu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej