Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Do tworców tekstur
Marcin_EU:
--- Cytat: "Pit" ---A ja tego budynku chyba nie dalem do symka. Zdjecie bylo robione za mgłą czy dymem z palacych sie traw. Stwierdzielm ze kiepsko wyglada i nie bede narazie dodawal i kiedys poprawie teksture :) No i zapomnialem oczywiscie ;) Skad ja macie ??
--- Koniec cytatu ---
Z symka :)
EP08_015:
Nie rozumie was. Mnie się one podobają. Jak umiecie lepiej to sami róbcie to, dobrze że ktoś wogule się zabrał za to i coś robi. Sprubójcie zrobić zdjęcie ET41-100 w rządowym malowaniu albo EP08-001 w malowaniu lat 70-tych. Dobrze chociaż mieć to co niektórzy robią obojętnie już jak robią. a zakładam się że każda lokomotywa która wyszła prosto z fabryki to miała ładne i regularne kolory i prościuteńką regularną blache.
Oczywiście szanuje wasze gusta ale dajmy szanse wypowiedzieć się tym , którym się podobają.
Negować jest łatwo ale pochwalić trudniej.........
McZapkie:
Ja nie krytykuje żeby cie zdołować - zdaje sobie sprawe
że pewnie się namęczyłes przy tych teksturach -
jeśli robiłes to w Paint to nic dziwnego bo to beznadziejny
program który się do niczego sensownego nie nadaje.
Tak że polecam ściagnąc jakieś darmowe ale porządne
programy graficzne i zapoznać się z ich możliwościami.
I pracuj na powiększonej teksturze (najlepiej napisz
do autora oryginału żeby ci przesłąl źródłowy plik
który jest na ogół większy).
Co do płaskich blach itp - zauważ, że niektóre modele w symulatorze
nie mają tekstur ze zdjęcia oryginału, tylko ze skanu modelu
kolejki H0 - a mimo wszystko wyglądają realistycznie mimo
braku tzw. śladów eksploatacji.
Zdaję sobie sprawę, że historyczne malowanie, takie
jak chociażby jeleniogórskie EU07 nie wspominając o
PRLowskich wynalazkach, często będzie niemożliwe
do uzyskania drogą fotograficzną - ale trzeba się starać żeby
nie było za bardzo widać że to malunek.
Może zamiast wypełniania jednorodnym prostokątem
przekonwertuj teksturę na odcienie szarości (tylko te
fragmenty którym zmieniasz barwę) a potem wybranym
fragmentom szarym zmień kolor. Oczywiście Paint tego
nie umie.
Pozdr,
Nicolass:
To ja zapytam innaczej: Czy jest lepiej jak jakiaś gra ma tylko i wyłącznie to co zrobił producent + może jakiś jeden niezwykle zdolny grafik / programista coś tam po wielu dniach pracy wypuści? I analogicznie: Czy lepiej żeby tekstury do symka robione przez początkujących grafików wogule się pojawiały, i żeby było ich tym samym bardzo mało [tylko te w symku]?
Ja odpowiem na te pytania tylko za siebie, chodz wydaje mi się że moje zdanie podziela dużo użytkowników tego forum: Według mnie wszystko co robimy tutaj [nawet jeżeli robi to jakić pocżątkujący] jest dobre, jest kreatywne i warte pochwały. Ktoś zrobi teksurę w paint, ktoś ją poprawi w Gimp, i jest czym oko nacieszyć. Przecierz nawet źle zrobione cieszą oko, innych zachęcają do zrobienia własnych - lepszych, a reszcie pokazują że ten projekt złączył kupę fajnych ludzi - ludzi których połączyło zamiłowanie do kolei.
Bartek:
--- Cytat: "Nicolass" ---To ja zapytam innaczej: Czy jest lepiej jak jakiaś gra ma tylko i wyłącznie to co zrobił producent + może jakiś jeden niezwykle zdolny grafik / programista coś tam po wielu dniach pracy wypuści? I analogicznie: Czy lepiej żeby tekstury do symka robione przez początkujących grafików wogule się pojawiały, i żeby było ich tym samym bardzo mało [tylko te w symku]?
--- Koniec cytatu ---
Nie mam nic przeciwko kreatywności, ale żeby była właściwie ukierunkowana. A ta moim zdaniem nie jest. Tekstury dla taboru z założenia mają być wysoko realistyczne, a to da się osiągnąć tylko przez tekstury fotograficzne. Robienie takich malowanek zbliża symulator bardziej do MSTS lub innych wynalazków i powoduje psucie projektu. Rozumiem, że np. zrobić ET41-100 w starym malowaniu w sposób jak dotychczas jest trudne o ile niemożliwe. Ale spytam się w takim razie po co ją robić skoro nie można jej zrobić porządnie? To samo się tyczy kabin bydgoskich ET22... Jak zobaczyłem tą czcionkę Times New Roman to mnie aż ciary przeszły po plecach... Może nie warto robić czegoś na siłę skoro nie można tego zrobić dobrze?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej