Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Refleksja nad MaSzyną - dodatki
EP08_015:
--- Cytuj ---Trochę nie rozumiem tego, że ktoś coś robi i chce to sobie kisić nie dając innym.
--- Koniec cytatu ---
Chciałbym sie odniesc tylko do tego zdania.
Moze nie do konca z tym tak jest. Jako zwykly user faktycznie nie raz tak myslalem. Jako tworca "dennych" ale zawsze jakis dodatkow w postaci taboru zaczynam myslec i odczuwac zupelnie inaczej pewne rzeczy.
Wyjasnie to na malym przykladzie. Mianowicie juz skonczylem prace na modelach kabin oraz pudel pojazdow EU04 i EU20. Z ogromna przyjemnoscia chcialbym juz je wydac. NIe moge bo jestem uzalezniony od innych osob. Nie mam dobrych plikow chk i mmd z zeskalowanymi przyrzadami, a jak wiadomo nieliczni potrafia tego dokonac. A ci co potrafia nie zawsze maja czas lub chęci cokolwiek sprawdzic porownac a juz nie wspomne o napisaniu od nowa czegos pod cos. Nie raz trzeba najpierw zdobyc materialy aby pozniej na jego podstawie wyliczyc parametry dla chk.
Pozatym pojazdy te obsluguja lampki, ktore nie sa ujete w pliku exe, a wiec trzeba je dopisac, lub z nich calkowicie zrezygnowac. Inaczej po kilkuminutowym wczytywaniu symka nagle okaze sie ze sie wykrzaczy.
No i czas sie wydluza o czas nie tylko wykonania fizyki, zmudnego zeskalowania elementow ale takze wpisania funkcji w exe.
nail_bomb:
Witam
Sam jestem tutaj za krótko, aby dokładnie móc porównywać to, co było, z tym, co jest teraz. Jednakże, po przeczytaniu tekstu youBy , a zwłaszcza akapitu 2, odniosłem wrażenie, że coś tu jednak jest nie tak. Sam gdy pierwszy raz odpaliłem, Maszynę, to miałem EU07 + Bipa (ok. 1,5 roku temu) w starej kabinie, teksturze itd.- przeżycie dla mnie było porównywalne z główną wygraną na loterii .Teraz to jest jakiś "jarmark", ( dużo, dużo , coraz więcej ),który nie oddaje wg mnie tego klimatu jaki czułem wtedy, aż do momentu ściągnięcia pierwszych dodatków z forum. Podsumowując : teraz jest "bardzo ładnie" w Maszynie, ale czy to naprawdę ta sama Maszyna co z pierwszej mojej misji/trasy?
P.S. Pewnego czasu chęć ściągania i testowania (bardziej oglądania) wszystkiego nowego spowodowała u mnie brak czasu na normalną jazdę.
Sm 42 driver:
Dokładnie. Ja kiedy po raz pierwszy odpaliłem MaSzynę (kibelek z pierwszą bodajże kabiną) to po prostu kopara w dół. Po prosyu byłem zachwycony. Scenerią, którą odpaliłem wraz z kiblem był Quark. Do tego stopnia mi się spodobała, że przez prawie 2 tygodnie na żadnej innej nie jeździłem. Poczułem klimat jazdy kiblem na Quarku. To nic, że miał samo torowisko i woków puste pola, to według mnie wtedy była najpiękniejsza sceneria.
Teraz, jeśli mam trochę czasu na normalną jazdę to się cieszę. Ale jak mój poprzednik napisał, wychodzenie coraz to nowych dodatków powoduje chęć ich ściągania, a co za tym idzie brak czasu na normalną, spokojną jazdę.
Całkiem niedawno, pewnego wieczoru powiedziałem sobie: "Mam wolne, pojeżdżę sobie" ... odpaliłem starter i nie wiedziałem jaką scenerię wybrać, bo i ta fajna i do tamtej ciągnie. Ok, wybrałem scenerię ale pojawił się problem z wyborem pojazdu(bo tak ich dużo). Nie mogłem nic wymyślić więc wziąłem siódemkę i wyruszyłem na szlak.
Powrócę jeszcze do tematu dodatków ...
Dajmy na to user X robi scenerię: trasa jest piękna i klimatyczna. User Y dostanie ją w swoje ręce i mu się spodoba. A to filmik zrobi, a to screenów napstryka. User Z zobaczy filmik i screeny i napisze do usera Y z prosbą o udostępnienie. User Y poddaje się i udostępnia itd. Następnie user X (twórca trasy) się o tym dowiaduje i zniechęca się, bo wie, że taka sytuacja może się powtórzyć.
To takie moje osobiste refleksje ... nie sugerujcie się nimi ...
Pozdrawiam
uetam:
Ok panowie, ale idąc taką drogą nadal jeździlibyśmy starą EU07 z dwoma teksturami siódemek, i ciagnac na haku bipy jezdzilibysmy po trawie...
Nie znudziloby Wam sie to po 5 latach? Bo mi sie znudzilo po roku.
Gagarek:
Może mam tu najmniej do gadania, ale się wypowiem. Przydałoby się zrobić tak jak youBy (chyba, wczoraj czytałem 1szy post, więc nie pamiętam) napisał: Nowe trasy i loki dawać do akceptacji moderatorom, betatesterom. Oczywiście paru betatesterów można dać do modów i wydzielić z nich np. dwóch tylko do akceptowania/odrzucania. Albo zrobić tak jak na forum, na którym ja byłem (i jestem, tylko rzadko wpadam) modem: mamy 3 (razem ze mną: 4) modów (+ admin, czyli to już 5 ;)) i każdy jest przypisany do jednego/kilku działów. Można by tak zrobić i tu. Np.: 1 do angielskiej części forum, jeden do 2 działów o MaSzynie, kolejny do następnych, itd. Oczywiście, każdy mod mógłby też działać na "nie swojej" części forum. A w razie, by kto nie nadążał: zamienić się z kimś, kto ma mniej postów i tematów do sprawdzenia. Przydałby się też jeden lub kilku Supermoderatorów. A od akceptacji dodatków byliby Administratorzy. A i jeszcze przydałoby się zaostrzyć regulamin (nie wiem, czy tak jest, czytałem go - regulamin - jeszcze przed rejestracją): za każde jego złamanie: ostrzeżenie.
Jako, że jestem nowy, mój post ma mniej "do powiedzenia", ale na forum każdy może coś powiedzieć, coś zasugerować. A to, czy ktoś zaakceptuje ten, czy inny pomysł zależy tylko od Adminów.
Pozdrawiam
Gagarek
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej