Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Refleksja nad MaSzyną - dodatki
Mariusz1970:
Żadni pomocnicy nic nie dadzą.
Przede wszystkim rozgraniczmy dwie rzeczy:
1)tworzenie wszelkich dodatków i wystawianie ich na forum
2)funkcjonowanie samego forum.
To są praktycznie dwie różne rzeczy.
Jeśli chodzi o pkt. 1, to sami twórcy muszą trzymać fason i trzymać się standardów. Można oczywiście wrobić w to modów (tak jak ja postanowiłem wyczyścić dział Tekstury), ale zaczną się głosy "jak to, byle mod będzie decydował co dobre a co złe?, phiiii, na drzewo spadaj modzie"
Przecież już są głosy jak wypowiedziałem się po co tworzyć lokomotywę, która była tylko na papierze, głosy były - przecież nie musisz jej ściągać.
Oczywiście, że nie muszę, ale trzymajmy fason co do symka i jego ideałów.
Jeśli chodzi o pkt.2, starałem się być restrykcyjny i celem nadrzędnym był porządek, czyli nieważne dla mnie było, iż komuś dałem warny, cel się liczył, czyli w miarę przejrzystość wątków, ich tytułów i merytorycznej treści. Zaczeły się głosy - "co to za zamordyzm panuje na tym forum?, na drzewo modzie"
Zadawałem pytania niejednokrotnie - jak ma być kształt forum.
Bez odpowiedzi.
Poprostu przemyślcie jak ma to wyglądać wszystko i bądźcie konsekwentni w swoich wyborach. Jeśli ważniejsze są ideały niż wymyślanie bzdurnych dodatków- to się tego trzymać. Jeśli ważniejsza jest przejrzystość forum - też się tego trzymać.
Jeśli nie - to jest tak jak jest, a będzie jeszcze gorzej.
Gagarek:
Mam jeszcze jeden pomysł. Można by utworzyć w każdym dziale przyklejony, zamknięty temat o nazwie "Lista dodatko- wych/ego (elementów scenerii, taboru, tras, tekstur) do MaSzyny" I tam, każdy, nowowypuszczony dodatek (do odpowiedniej listy) byłby doklejany przez moda. A co jakiś czas (oczywiście nie od razu) tematy z dodatkami (już dopisanymi do listy) byłyby kasowane. IMO, to nie najlepsze rozwiązanie, ale lepiej coś takiego niż nic ;).
Pozdrówka
Gagarek
Mariusz1970:
Jeszcze jedna sprawa mnie denerwuje - mianowicie statystyka rozpoczętych rzeczy a nie dokończonych. Rozumiem, że to wszystko w wolnym czasie, free i w ogóle. Tylko jak na moje kulawe oko, bardziej chyba liczy się, aby był szum na forum wokół czegoś rozpoczętego, niż prawdziwa chęć zrobienia czegoś - czyli tzw. słomiany zapał.
Osobiście wolę, aby tego chwalenia się na froum było mniej, a więcej rzeczy skończonych.
Dla mnie takimi osobami, które warto naśladować są m.in. Mati_An, Wasyl, yB, Kurs (kolejność przypadkowa). Jeśli kogoś pominąłem to przepraszam, ale wiadomo o jaki styl chodzi.
Krzysiek626:
Administracja bardzo dobrze wie jakie zmiany należałoby wprowadzić.
Na forum był porządek, każdy niepotrzebny post lądował w niebycie.
Był FTP i był upload. Była akceptacja tego co w uploadzie i wychodził dodatek.
Na forum nie będzie tak długo porządku dopóki właściciel strony i domeny będzie
akceptował to co się dzieje. Wasze pomysły są zbędne, a nawet śmieszne.
Na temat licencji nie będę się wypowiadał, na temat dodatków tak.
Ilość badziewia jakie zalało forum jest przerażająca, zrobiło się szambo.
Spokojnie dyskusję można już zamknąć, jest nie pierwsza i pewnie nie ostatnia.
Niczego też nie zmieni.
Z poważaniem dla wszystkich Krzysiek 626.
iwan:
--- Cytat: Krzysiek626 w 27 Marca 2008, 20:21:57 ---Administracja bardzo dobrze wie jakie zmiany należałoby wprowadzić.
Na forum był porządek, każdy niepotrzebny post lądował w niebycie.
Był FTP i był upload. Była akceptacja tego co w uploadzie i wychodził dodatek.
Na forum nie będzie tak długo porządku dopóki właściciel strony i domeny będzie
akceptował to co się dzieje.
--- Koniec cytatu ---
No najlepiej jak wszystko zrobi admin/wlasciciel domeny... Czy uwazasz, ze nasz (moj i Arka) wklad w "sprawe" jest za maly?
Uwazam, ze to powinno dzialac inaczej. My robimy swoje (mamy inne sprawy na glowie, prace, sprawy rodzinne, inne zainteresowania), a Wy jako uzytkownicy organizujecie sie tak, zeby to wszystko mialo jakis sens. Ludzie przychodza i odchodza, ale caly czas jest jakas grupa uzytkownikow, ktorzy sa w "sprawe" zaangazowani i ta grupa powinna sie organizowac.
Sugerowalem juz w kilku postach - dodatki wrzucane na forum przez userow powinny byc sprawdzane przez betatesterow, oni powinni przekazywac je modom/adminom do oficjalnej publikacji.
To co widze do zrobienia:
- utworzenie ftpa lub innego mechanizmu umozliwiajacego upload odatkow na serwer
- wylonienie grupy bt...
- aktualizacja downloadu (w perspektywie zintegrowanego z aplikacje Ra)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej