Symulator EU07 (i nie tylko) > Screeny

Zielona Łączka - Stare Bale >>750 mm<<

<< < (8/9) > >>

Sm 42 driver:
@Ra, tak ma być ;), ale swoją drogą to nie wiem jak zlikwidować te linie. Ta trawa to poprostu 4 tekstury ustawione w tym samym miejscu o obrocie: 0, 45, 90 i 135 stopni. Tekstura jest zapisana w formacie *.tga, a nazwa to trawsko3.tga.  :)

Ra:
Przy mapowaniu tekstury na model trzeba np. dać zamiast 1 wartość 0.999, a zamiast 0 - 0.001. Różnica powinna wynosić chyba 0.5/(wysokość tekstury w pikselach) - czyli pół piksela. Jeśli się tak nie zrobi, tekstura ma tendencję do kolorowania drugim końcem.

Ja to zauważyłem wstawiając zeskanowaną mapę jako teren do scenerii. Ponieważ był to brzeg mapy, został mi trapez, w który należało wkleić fragment z sąsiedniego arkusza mapy. Nie chciało mi się go szukać i łączyć, więc zamalowałem brakującą część na czerwono. Efekt był taki, że czerwony pasek był widoczny po przeciwnej stronie zamalowanego fragmentu. Tak jak tutaj widać dół krzaczka u samej góry. Poza tym krzaczki są niezłe.

Sm 42 driver:
Drogi @Ra, trawa była robiona trochę inaczej. Narazie uczę się modelować, ale nie o tym teraz. Trawa zrobiona jest z pliku ogrodzenie_sm.inc (plik znajduje się w folderze scenery) jak widzisz treść jest bardzo podobna do pliku tree.inc, w tym pliku zaremowałem jedną "stronę" drzewa i tak otrzymałem prostokąt, który mogłem dowolnie oteksturować i obrócić. A dalej postępowałem tak jak napisałem w moim poprzednim poście. Spróbuję jeszcze pokombinować.
Pozdrawiam.

Ra:
Są 3 możliwe rozwiązania:
- W ogrodzenie_sm.inc zmienić wartości 0 i 1 na 0.004 i 0.996 (trawsko1.tga ma 128 pikseli wysokości, co daje 0.0078 na piksel). Wystarczy zmienić tę wartość, która jest u góry (nie wiem, która jest, trzeba by spróbować).
- Zrobić jak powyżej, ale zapisać plik z inną nazwą, np. kepa_trawy.inc.
- W teksturze trawsko1.tga zmienić dolny rząd pikseli na przezroczyste. Nie będzie się zawijać u góry, ale może być dziura na dole.

W obecnym stanie te kępki są za blisko toru i niedoskonałości za bardzo się rzucają w oczy. W przypadku drzew nie zauważyłem takiego efektu (może jeszcze ponad lasem wstawionym jako prostokąt rysują się kreski u góry - sprawdzę).

mejdzel:
Na tej trasie jeździ się tylko samym lokiem czy są jakieś wagony do tego ??

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej