Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Serwer danych - rejestracja użytkowników
Ra:
Ponieważ opracowałem już sposób opisywania tekstur, chciałbym dodać możliwość eksportu tych opisów na serwer danych, aby inni mogli je pobrać. W tym celu potrzebuję zrobić rejestrację użytkowników na serwerze danych. (Tylko w celu dodawania opisów, linków i komentarzy, pobieranie z serwera nie będzie wymagało rejestracji.)
Najbardziej sensownym do realizacji pomysłem wydaje mi się synchronizowanie danych użytkowników z danymi na tym forum. Rozwiązanie ma tę wadę, że jest dużo "dziur" w numeracji po usuniętych automatach spamujących. Zaletą jest to, że można łatwo się zorientować w dotychczasowym dorobku użytkowników i się z nimi skontaktować (zwłaszcza, jak już zadziała PW).
Wiem, że istnieje jeszcze oddzielna baza danych użytkowników na stronie głównej eu07.pl, ale podobno nie działa tam rejestracja, więc przy synchronizowaniu się z tą bazą, niemożliwe by było dopisywanie nowych osób.
Czy są jakieś argumenty za tym, żeby rejestrację zrobić bez synchronizacji z forum?
uetam:
Niby jest to dobre wyjscie, tylko jezeli kazdy zacznie w tym grzebac moze zrobic sie bałagan. Chyba, ze to bedzie jeszcze moderowane przed akceptacja...
El Mecánico:
A ja proponuję ciut inaczej: zaufanym przesyła się ich osobisty token, który wpisują w program i na którego podstawie mają taki a nie inny dostęp do serverka. Bez tokena tylko pobieranie z działu ogólniedostępnego, tokeny dla betatesterów, dla modelarzy, dla trasopisarzy, etc.
Krzysiek626:
--- Cytat: El Driver w 23 Grudnia 2007, 21:53:50 ---A ja proponuję ciut inaczej: zaufanym przesyła się ich osobisty token, który wpisują w program i na którego podstawie mają taki a nie inny dostęp do serverka. Bez tokena tylko pobieranie z działu ogólniedostępnego, tokeny dla betatesterów, dla modelarzy, dla trasopisarzy, etc.
--- Koniec cytatu ---
Jak dotąd myślałem że serwer ma służyć wszystkim chcącym z niego skorzystać. Owszem z rejestracją, popieram to w całej rozciągłości. Natomiast nie widzę powodu dla których trzeba podzielić użytkowników na betatesterów i trasopisarzy, etc. Tu są odpowiednie, działy a kto do nich należy dokładnie wie co i jak się tam dzieje. Przenoszenie tego na serwer @Ra wydaje się pomysłem chybionym. Jeśli już to dla betatesterów i twórców przydałby się własny katalog plików, gdzie można umieścić własną twórczość i ją pobrać do testów, jednak poprzez stronę FTP. Po testach takie twory przesuwane by były do katalogu dostępnego poprzez program @Ra.
Przypomnę że strona EU07 miała już w swojej historii upload dla twórców i betatesterów.
Ra:
To ja od razu dementuję, nie będzie podziału użytkowników na grupy. Co najwyżej na zarejestrowanych i niezarejestrowanych. Przy czym tylko zarejestrowaniu będą mogli wysyłać informacje na serwer, a wszyscy będą mogli pobierać.
Jeśli zaś chodzi o składowanie twórczości, to do testów można by archiwa kodować hasłem, a hasło udostępniać tylko wybranym (przez autora do testów). W ten sposób nieuprawnieni nie mogliby rozpakować archiwum. Ale taka działalność jest póki co poza moim zainteresowaniem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej