Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Trasy realistyczne - orientowanie we współrzędnych
Darth Luk:
--- Cytat: Mariusz1970 w 27 Listopada 2007, 00:49:40 ---Sądząc, iż nie ma odzewu, w sumie nie wiem jak to interpetować:
-olanie tematu
-nie mają ludzie czasu i ochoty
-kończą swoje dotychczasowe dzieła
-nie rozumieją
-rozumieją
-mają czas i ochotę
-zabierają się ostro do pracy
--- Koniec cytatu ---
- Olanie tematu - SPT = SF
- nie mają ludzie czasu i ochoty - Niektórzy się uczą i pracują
- nie rozumieją - Jak robić i w czym (3ds) budynki, semafory ze starego symka?
- rozumieją - Trzeba popatrzeć do atlasu
- mają czas i ochotę - no po szkole (pracy) można się zająć czymś przyjemnym
- zabierają się ostro do pracy - zbierają materiały i oglądają zdjęcia w Google Earth i atlasy
Przynajmiej ja tak to widzę.
przepioramarcin:
No więc mam trochę czasu i chęci, tylko nie bardzo wiem od czego zacząć.
Przygotowałem sobie mapę interesującego mnie odcinka(Łowicz, Sochaczew, Błonie, Warszawa)
Wiem, co powinien zawierać plik scn, scm i różne inne "inci".
Wiem, że scenerię tworzy się w programie "3ds ....." -nie posiadam.
Nie mam pojęciam, w jaki sposób orientacyjne punkty, posiadające konkretne współrzędne, umieścić w scenerii (np początek i koniec torów lub lokalizację stacji PKP)
Sporo czasu spędziłem ostatnio w towarzystwie STV i wiele rzeczy zrozumiałem.
Pozdrowienia Z Sochaczewa. Marcin.
Ra:
Bez programu 3D będzie Ci raczej ciężko, chociaż jest to możliwe do zrobienia.
Ja swoją pierwszą scenerię zrobiłem z danych wysokościowych (SRTM) oraz mapy. Nawet nieźle to wyglądało. Niestety układ współrzędnych mapy (Pułkowo 1942) jest inny niż SRTM (WGS85) i mi się to trochę rozjechało.
Poza tym po paru testach stwierdziłem, że lepiej jest się orientować według kwadratów kilometrowych, nawet jeśli są one w Pułkowo 1942, niż współrzędnych geograficznych. Przede wszystkim dlatego, że że mamy kwadraty a nie trapezy.
Zrobiłem to tak, że zeskanowałem mapę i przerobiłem ją na teksturę 512×1024. Eksperymentalnie doszedłem do tego, że że wymiary muszą być potęgami dwójki, bo inaczej się tekstura nie wczytuje. Napisałem program, który na podstawie SRTM generował trójkąty. Można by go jeszcze znacznie zoptymalizować, a poza tym użyć poziomic z map GSM, czy innych danych. Do tego przydałoby się wyrzucić obszary niewidoczne z toru.
Ciekawy efekt można by uzyskać, gdyby zamiast skanu mapy wklejać widoki z Zumi albo Google Maps. Oczywiście trzeba by je przeskalować i obracać tak, by pasowały do kwadratów mapy. Zapewni to właściwe odległości.
Zrobiłem kolejną małą scenerię. Jest na niej 8 kilometrów kwadratowych Sochaczewa (2×4), wyciętych z mapy topograficznej. Czerwony kolor to obszar, w którym powinien się znaleźć fragment kolejnej mapy. Do tego wstawione są dwa równoległe tory w okolicy stacji w Sochaczewie.
[link usunięty]
2009-02-01 Linki usunięte ze względu na zmianę koncepcji i używanego układu współrzędnych na PUWG 1992, który daje większą dokładność przy wykorzystaniu zdjęć z Geoportalu.
przepioramarcin:
Witam.
Stworzyłem texturę 24 km kwadratowych (4x6) okolicy Sochaczewa w kierunku Teresina
i dodałem w pliku scn odpowiednią ilość trójkątów.
Sceneria się uruchamia lecz nie wyświetla się textura mapy. Poprostu biały obszar.
Ra , znasz ten problem, proszę przypomnij przyczynę.
Pozdrowienia Z Sochaczewa. Marcin
Ra:
Prawdopodobnie masz zły wymiar tekstury. Tekstura w poziomie powinna mieć 256, 512, 1024, 2048, 4096 pikseli. 8 kwadratów jest lepsze niż 6. Dołóż jeszcze dwie kolumny.
BTW Nigdy nie uruchamiałem Jeta, ale ciekaw jestem, czy by się dało położyć nim tory. Z tego, co czytałem, tory muszą być w oddzielnym pliku, dołączanym przez include.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej