Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

"Konkurs" na połączenie scenerii

<< < (5/7) > >>

pol102:
I po co te dywagacje? Zwykły trolposting...
@Ra mogę złożyć 4 długie trasy w jedną (o ile max wczyta zwrotki i semafory), wtedy będzie gotowy produkt testowy do SPT.

Ra:
Właśnie nie chodzi o to, żeby zrobić jedną dużą w Max, tylko podzielić je na komórki i wczytywać z użyciem origin jedynie fragmenty odpowiednie do wybranej trasy. W zasadzie projekt jest do SPT, ale jeśli obecny Symek da radę, to czemu nie. W najgorszym razie wczyta się tylko tory i semafory, a teren sobie każdy wyobrazi, bo przecież znamy większość tras na pamięć.

Ja pytam w tym wątku, czy ktoś ma jakąś koncepcję na sensowne połączenie. A rozważania na temat, czy się da, czy się nie da, mnie nie interesują. Ostatnio czytałem jeden wątek:

--- Cytat: parsifal w 03 Lutego 2005, 17:40:31 ---Moim marzeniem jest, żeby scenerią była cała kolejowa Polska, zebyśmy mogli pojęździc sobie po cłąej naszej ojczyźnie. Oczywiście każdy użytkownik dostawał by jakiś skałd do poprowadzenia np skłąd wegla  z kopalni na Sląsku do portun w Szczecinie lub Gdynii. To by było super. Tylko czy kiedykolwiek to się spełni.

--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: parsifal w 04 Lutego 2005, 16:09:09 ---Ale to jest tylko marzenie. Ktos to napisał, ze to ma być rok 20000 :) którys tam, więc moze wtedty stworzenie całej mapy Polski zajmie jakąś minutkę. (...)

Ale to tylko marzenia, które (niestety ) prawdopodobnie nigdy się nie spełnią :(.

--- Koniec cytatu ---

i co mamy teraz:

To, co było niewyobrażalne 4 lata temu, jest obecnie w zasięgu ręki. Zrobić się da, tylko nie dotychczasowymi metodami. Także - do roboty, Panowie! I nie wypuszczać dużych szczupaków tylko dlatego, że mamy za małą patelnię.

pol102:
Ta kulinarna przenośnia nie oddaje jeszcze aktualnego stanu z pewną ilością dróg oraz rzek. Jedna rzecz budzi moją frustrację, a mianowicie te puste dziury: okolice Opola oraz tereny położone na północny wschód od Warszawy. Samo poprawienie łuków i stworzenie stacji (te ostatnie trzeba ręcznie) jest strasznym koszmarem. Ciężko nie uznać tego posta za OT aczkolwiek, żadne połączenie obecnych tras nie może dorównywać chociażby trasie Wrocław-Leszno-Poznań. Są rzeczy których nie przeskoczymy w obecnym symku. Ja dla przykładu całą kolejową mapę Polski próbowałem odpalić, wynik? Brak jakiegoś błędu, który wskazałby defekt, i zdecydowane wysypanie się exe. Może warto już teraz pomyśleć nad przejściem do prac nad SPT? @ShaXbee, wydaje mi się, że każdy modelarz i tekstur's maker się przyda :) Nie wątpię jedynie w to, że jeśli połączone scenerie Wam odpalą będą ostatnią produkcją na to exe.

Ra:
Trochę z tematu schodzimy na bok... Ja Opole znalazłem - myślę, że reszta też jest...

Tworzenie stacji to jest kwestia użytych narzędzi - Max się średnio nadaje, musi być coś z bezpośrednim podglądem map z Geoportalu i Google Maps, a także ze specyficznymi opcjami do budowy stacji. Trzeba by też przejść na system rozproszonego tworzenia - każdy tworzy maleńki kawałek i potem się to składa. A jak poczekamy trochę (parę lat), to goście od GPS zrobią nam całość, łącznie z drzewami, latarniami i znakami drogowymi.

Chcę jakoś złożyć te scenerie na początek, bo jak się zacznie wysyp tras realistycznych, to pójdą w odstawkę i nikt do nich nie wróci...

Jacbull:
A ja mam pytanie "techniczne": Jak to wygląda, lub wyglądać będzie z ładowaniem scenerii w SPT? Wiemy już, że będzie coś takiego, jak podział na komórki, to jeżeli stworzymy taką wielką mapę, to jak się będzie ładować? Gdyby na początku wszystkie komórki miały się wczytywać do pamięci tymczasowej, jak ma to miejsce w starej wersji, to ładowanie by długo trwało, gdyby ładowała się jedna komórka (ta, na której zaczynamy), a następnie podczas gry by się ładowała następna komórka, następnie zastępując tą poprzednią? Czy może jeszcze inaczej?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej