Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Semafory-ręczna zmiana "światła"
Ra:
Zmiany musiałbyś zrobić we wszystkich plikach semaforów głównych.
Semaforów powtarzających, tarcz ostrzegawczych i przejazdowych oraz SBL nie ma sensu modyfikować w ten sposób, bo one są uzależnione od semaforów głównych lub od siebie wzajemnie. Przeczytaj informacje o semaforach (E1), na przykład na http://www.transportszynowy.pl/sygnalizacja.php jest to dosyć ciekawie opisane. Potem obejrzyj plik semafora, np. SS3zcbI.inc i porównaj z opisem w scenery.doc.
Poza tym, czytaj, szukaj, próbuj - aż zrozumiesz. Nie pisz, że jesteś ciemny, bo nikt Cię nie oświeci, jeśli sam tego nie zrobisz.
Krzysiek626:
--- Cytat: Ra w 02 Października 2007, 14:08:01 ---Trzeba by wpisać do każdego semafora, podobnie jak w zwrotnicy:
--- Kod: ---//sterowanie semaforem za pomoca klawiszy t,T
node 3 0 (p1)_bykey eventlauncher 0 0 0 3.0 t 0 (p1)_s1 (p1)_s2 end
--- Koniec kodu ---
Ewentualnie inny kod klawisza, inne sygnały. Semafory świetlne są w plikach scnery\SS*.inc.
--- Koniec cytatu ---
Mam pytanie, jak zachowują się eventy sem_info przypisane do danego toru i semafora po dodaniu opcji ręcznego sterowania?
Chochlik jakiś (?) sprawił że w poprzedniej wiadomości nie pojawiło się to zapytanie.
Jak @Ra zuważył niestety pokazanie wolnej drogi nie oznacza że przejazd będzie możliwy. Propozycja zabawy w dyspozytora i maszynisty jednocześnie jest kusząca, jednak na nowej do tego przeznaczonej scenerii, lub na scenerii do tego celu przystosowanej.
Ra:
Widziałem pytanie, umieściłeś je w cytacie. Nie odpowiedziałem, bo nie miałem nic do powiedzenia. Moim zdaniem powinno to działać prawidłowo. Event wyzwalany ręcznie ustawia sygnał na semaforze, co ustawia światła i komórkę pamięci. Na ile się orientuję, *_sem_info przesyła zawartość komórki pamięci do dynamic. Inna sytuacja by była, gdyby zmieniać same światła (przez *_sem_ligh*), bez komórki pamięci, wtedy to tylko wygląd by się zmienił.
Zobacz, jak to jest zrobione w ND. Tam sterowane semaforami z klawiatury jest widoczne w całej scenerii. Moja modyfikacja ogranicza zasięg do okolicy jednego semafora, przez co można każdy semafor przełączać tym samym zestawem klawiszy.
Jak będę miał wolną chwilę, to sklecę jakieś tor w kółko z semaforem ustawianym ręcznie, puszczę AI i zobaczę, jak to śmiga. Albo może mi się uda mijankę zrobić z dwoma AI w przeciwne strony. :)
MKdudu:
Witam;)
Przede wszystkim trzeba znać nazwę semafora którą nadał autor. Nie to co jest na tabliczce semafora np. A1 B15 tylko to jak autor ustawił nazwę np. WjazdowyStartowo1 czy takie tam. Jak już masz tą nazwę to edytujesz plik scenerii *.SCN notatnikiem odnajdujesz wpisy z zawartą nazwą "event". Jeżeli to Twoja sceneria to wpisy event dajesz przed komendą FirstInit. No i pod tymi wpisami które kazałem ci znaleźć wpisujesz:
event KeyCtrl02 multiple 0 none G_A2_s10 endevent
Gdzie nazwa " G_A2 " to nazwa którą nadał autor a "S10" to nazwa sygnału zgodna z E1 (S1-czerwone S2-zielona S10 żółte i zielone itd.) natomiast numerek po komendzie " KeyCtrl " to klawisz z cyfrą 1, 2, 3 itd. :) potem odpalasz grę klikasz np. Shift+6 i na semaforze masz zielone, nie jestem pewien czy to jest geniealny pomysł ale taki mi sposób polecił znajomy;).
Pozdrawiam, Daniel.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej