Symulator EU07 (i nie tylko) > Poradniki
[SCN] Zasady projektowania linii i stacji kolejowych
up5358:
Witam, jeśli w forum znajduje się osoba, potrzebująca danych niezbędnych do projektowania od podstaw linii kolejowych, to mogę takowe udostępnić. Zbyt dużo tego by wstawiać na forum. Dodatkowo większość jest opisana dość skomplikowanymi wzorami, zamiast "kawę na ławę" przez co ruszyć by to mogli studenci architektury, bądź "kłapouch". Ja studiowałem zagadnienia związane z biologią fizyczną, więc owe dane zdobyłem jedynie z myślą o rozwoju naszego symulatora. Chętnych zapraszam na priv.
danniel:
Sporawy odkop, ale to przyklejony więc zapodaję standardy techniczne PLKi obowiązujące przy projektowaniu linii kolejowych. Co prawda nie trzeba czytać od deski do deski każdego pdfa, ale pewne rozdziały i rysunki warto mieć pod ręką.
way:
Kolejny odkop, tylko mniejszy, ale chciałem wyjaśnić sprawę przechyłki na rozjazdach i rozjazdów na krzywych przejściowych. W przypadku przechyłki na rozjazdach łukowych nie jest ona niczym dziwnym (w końcu na łukach najczęściej mamy przechyłkę), czasem nawet mamy do czynienia z przechyłką odwrotną np. gdy robimy połączenie torowe na łuku z wykorzystaniem rozjazdu łukowego jednostronnego i dwustronnego z drugiej strony. Istnieje także możliwość zabudowy rozjazdu na krzywej przejściowej - nie jest to jednak popularny temat i słyszałem tylko jednym takim zabudowanym w Polsce - gdzieś chyba w Gdańsku.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej