Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)

<< < (59/83) > >>

Ra:
Wersja alfa 1.0.89.6037

Rozszerzony został eksport scenerii z SCN do pliku RSF (zakładka Debugger). Obecnie eksportują się również semafory, wskaźniki oraz niektóre inne obiekty include.

Zmiany w edytorze:
* Ulepszone znajdywanie błędnych odcinków znajduje również odcinki, których punkty kontrolne są zbytnio oddalone od siebie. Ponowne wyszukiwanie błędnego odcinka szuka od kolejnego (cyklicznie).
* Semafory są automatyczne wiązane z tarczami. Nazwa tarczy musi być utworzona z nazwy semafora poprzez dodanie To po ostatniej kresce dolnej. Przykładowo dla semafora Semafor_A, nazwa tarczy powinna być Semafor_ToA.
* Edytor pokazuje kolory sygnalizatorów świetlnych, na podstawie nazwy pliku INC.
* Dodane szablony zwrotnic 41594mm oraz 64818mm. Szablon rozjazdu zmienia się poprzez zmianę odległości Point2 od Point1.
* Do ATS eksportowane są przystanki. Również eksportowane są słupy i druty.
* Możliwe jest wstawianie słupów i przestawianie ich, a także łączenie ich drutem.
* Poprawione wyświetlanie map podkładowych - nie powinno być już przeskoku map w poziomie.
* Przy eksporcie zwrotnic do SCN użyty jest nowy generator - podawany jest kąt pochylenia podłużnego, a wpis dla mechanizmu jest oddzielny.
* Przy usuwaniu obiektu uwzględniane są zależności pomiędzy obiektami. Np. usunięcie linii kierunkowej powoduje odklejenie od niej wszystkich odcinków prostych. Usunięcie toru, według którego ustawiony jest sygnalizator czy słup, spowoduje jego podwiązanie do kolejnego toru.
Zmiany w oknie własności obiektów:

* Można wybrać plik dla semafora, również możliwe jest dodanie nowego pliku do listy.
* Lista dwukierunkowa jest sprawdzana i w przypadku błędu topologii zostaje rozerwana.
* Możliwe jest ustawienie maksymalnej prędkości dla toru, eksportuje się do SCN.
* Do list plików można dodawać nowe pliki. Dla każdego typu obiektu typy plików zostały ściśle określone, np. dla toru są to dwie tekstury, a dla semafora - plik INC. Po dodaniu nowego pliku listy plików się automatycznie odświeżają.

Mihau:
Daaaawno nie odpalałem symulatora ze względu na brak czasu. Dzisiaj pomyślałem sobie że wreszcie śmignę sobie siódemką a tu taki klops. Nie che czytać pliku MASZYNA.ini z tego co widzę. Jak to naprawić? (screen w załączniku)

REWIZOR:

--- Cytat: Mihau_PCC w 09 Listopada 2009, 11:21:30 ---Daaaawno nie odpalałem symulatora...

--- Koniec cytatu ---
Ała moje oczy :>

Ra:
Nazwę pliku MASZYNA.INI trzeba zmienić na RAINSTED.INI, jeśli program tego nie zrobi sam (powinien). Jeśli nie może pisać do tego pliku, to sprawdź prawa dostępu i czy nie jest czasem zabezpieczony przed zapisem.

Ra:
Wersja alfa 1.0.90.6161

Przy okazji przygotowań paczki całościowej, postanowiłem zrobić porządek z domenami i instalatorem. Aktualnie przeniosłem wszystko na eu07.rainsted.com. Naprawiony został instalator.

Poza poprawkami drobnych błędów w starterze, naprawiłem wydruk scenerii z podglądu terenu. Obszar drukowania jest bardziej na środku, a dla skali 1:10000 i większych skok pozycji lewego górnego rogu wydruku może być mniejszy niż 1km. Zwrotnice powinny się drukować z obydwoma torami.

Z kolei w edytorze dodałem możliwość wyszukania obiektu po nazwie (na razie wyszukują się tylko linie), poprawiłem przeliczanie słupów oraz dodałem szablon podwójnego rozjazdu.

Jednocześnie proszę wszystkich o zaktualizowanie do bieżącej wersji. W starszych wersjach nie będzie działał instalator ani pobieranie plików (ustawienia pogody, opisy tekstur), a możliwość ich automatycznej aktualizacji zostanie niedługo wyłączona (dziennie wykonywane jest około 4-5 aktualizacji z wersji wcześniejszych niż 1.0.80 oraz około jednej z wersji wcześniejszych niż 1.0.69).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej