Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)

<< < (43/83) > >>

Ra:
Ale kto ma czekać i z czym? Po to jest opcja automatycznych aktualizacji, żeby można było w miarę szybko ściągać nową wersję. Zajmuje to około jednej minuty i robi się samo.

Część poprawek wynika z tego, że ktoś mnie prosi o dodanie czegoś, albo zgłasza błąd do naprawienia.  Jest to nadal wersja rozwojowa, do której ciągle coś dokładam. A np. zmiany edytora scenerii robię w miarę potrzeb swoich i cudzych. Nie widzę sensu robić trzeciego kanału dystrybucji - jeden to są oficjalnie wydane wersje, w miarę stabilne, drugi to wersje testowe, wypuszczane często, ale głównie w celu wyłapania błędów. Jeśli komuś nie odpowiada ściąganie nowych wersji, trzeba w pliku MASZYNA.INI zwiększyć parametr np. checktime=40100 i na prawie rok będzie spokój. Z drugiej strony nie mam prywatnej ekipy testerów, więc wypuszczam kolejne wersje, by ktoś jeszcze je przetestował i zgłaszał błędy na bieżąco. Łatwiej jest naprawić jeden błąd w tym, co było ostatnio przerabiane, niż gromadzić zmiany przez miesiące, a potem sobie przypominać, skąd się coś mogło wziąć.

pol102:
Co ma działać zwykłym userom to działa. Jeśli ktoś używa programu do czegoś więcej niż odpalanie scenerii wymaga się pewnych większych umiejętności (ot chociażby precyzyjne określenie kiedy wyzwalany jest jakiś błąd etc). Nowe wersje są dla odważnych oraz tych którzy wykorzystują te zaawansowane możliwości. Wersje stabilne są opisane 2 posty wyżej.

EDIT: Tak długo pisałem post, że Jarek mnie uprzedził.

ST44-003:
@Ra a`propo startera. Czy nie lepiej zastąpić ręczne ustawianie koloru nieba i światła dziennego czymś takim jak w MTSie?
Mam tu na myśli:
przyporządkować wpis np. na mgłę: małą, średnią lub dużą do przycisku wyboru oraz tak samo zrobić ze światłem dziennym.
Ułatwiło by to ludziom tworzenie tras w nocy :)
Zakładając że taka możliwość istnieje.

Ra:
Hm, nie wiem jak jest w MSTS, nigdy jeszcze nie używałem...

Obecnie wpisy nieba są zrobione w postaci listy, którą można ściągnąć z serwera. Dopiszą się tylko te ustawienia, dla których zostanie znaleziony model nieba. Uważam, że jest to optymalne rozwiązanie, gdyż do danego nieba można dopasować idealne parametry reszty (które nie będą wyglądać dziwnie) i opublikować je na serwerze.

Druga możliwość, to pliki time* w których mogą być różne ustawienia nieba a także różne składy i różne eventy do misji.

Samo ręczne ustawianie parametrów pogody służy raczej do eksperymentowania, niż do ustawienia czegoś z sensem.

ST44-003:
Mnie chodziło po prostu o realizm. Np. pora dnia: wczesny ranek (opcja wczesny ranek = ranne niebo + wpis atmo na wczesny ranek) + małe zamglenie (opcja zamglenie = średnie). Pora dnia: noc z mgłą: (opcja noc = nocne niebo + wpis atmo na noc) + duże zamglenie (opcja zamglenie = duże). Na tej zasadzie :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej