Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
Ra:
Wersja alfa 1.0.67
Dodany jest edytor scenerii. Mapy można wyświetlać w dodatkowych rozdzielczościach dziesiętnych, od 125px/km do 64000px/km, dotychczas były tylko binarne od 2px/km do 4096px/km. Dla rozdzielczości 125px/km do 1000px/km oraz dla 2px/m do 16px/m są ortofotomapy (zdjęcia lotnicze) w rozdzielczościach odpowiednio 500px/km i 4px/m. Mapy te można pobierać automatycznie z serwisu geoportal.gov.pl, wedle potrzeby. Okolicę można wybierać z listy, domyślnie ustawiają się cztery (więcej można dopisać w MASZYNA.INI). Współrzędne kursora myszy wyświetlają się i można je odczytać (współrzędne względne na scenerii). Po wczytaniu pliku SRTM również współrzędną pionową.
Możliwe jest zaznaczenie ciągu torów prostych jako grupy do przesuwu. Możliwe jest przestawianie punktów toru. Po wykonaniu operacji łączenia torów, przesuwają się również sąsiednie. Można zamienić tor prosty w łuk i odwrotnie. Zwrotnice można przesuwać i obracać, a także zmieniać prawa/lewa. Aktualnie działają tylko zwrotnice 27138mm R=190m 1:9. Wczytane tory można przemieścić w pionie na poziom wyznaczony przez SRTM (nie przesuwa semaforów itp.).
Znane błędy i niedociągnięcia:
-w rozdzielczości 1000px/km tory są wyświetlane na tle mapy nieprawidłowo,
-zapis dotyczy tylko wczytanego głównego pliku, wykonuje się go przyciskiem Napraw nulltrack w połączonych, jedynie do pliku TEST.INC,
-konwersja z formatu UMP nie zwraca uwagi na typ ścieżki i nadaje wszystkim teksturę peronu,
-obsługiwany jest tylko jeden typ zwrotnicy,
-nie można wstawiać ani usuwać torów,
-redukowanie torów prostych (zamiana dwóch w jeden dłuższy) może produkować błędne wpisy podczas zapisywania,
-przy braku pliku SRTM nie pojawia się żaden komunikat,
-niektóre przyciski i kontrolki są poniekąd chaotycznie rozmieszczone.
Błędy te będą poprawiane w kolejnych wersjach, ale raczej nieprędko. Wypuszczam tą wersję w takim stanie, ponieważ przez jakiś nie będę się zajmował ulepszaniem tego programu.
Wersja alfa 1.0.68
W tej wersji zostało poprawionych kilka błędów. Po pierwsze, przeliczanie punktów kontrolnych już na pewno nie robi pętelek. Po drugie, mapki były wczytywane do pamięci aż do jej zapchania i w efekcie system się wieszał - obecnie w pamięci utrzymywane jest 45 mapek, a te najdalej położone od aktualnej są wyrzucane. Po trzecie, można zdefiniować punkt obrotu grupy, zaznaczając tor, wybierając punkt z listy i przyciskając przycisk M:=P (zapamiętanie punktu).
pol102:
Póki co o wykorzystaniu pięknych map z geoportalu możemy zapomnieć:
--- Cytuj ---System Geoportal.gov.pl jest obecnie przebudowywany.
Zapraszamy do korzystania z systemu po 1 listopada.
Administratorzy
--- Koniec cytatu ---
W sumie byłem bliski ogarnięcia LHSu ale wypadki z ostatnich godzin póki co zablokowały tę inicjatywę.
Ra:
Kurcze, a korciło mnie napisać jakiś czas temu, żeby się pospieszyć z pobieraniem, bo może być różnie. Powinienem słuchać intuicji, bo jak widać przebłyski mam...
pol102:
@Ra wybacz ale czas publicznie pochwalić się ostatnimi dokonaniami. Obecnie stworzenie układu torowiska(mówię tu o szlaku), przy założeniu, iż posiadamy mapę UMP (którą możemy sami zrobić) zajmuje 20minut. Dlaczego nie zrobi za nas układu torowego stacji? - Odpowiedź jest prosta - nikt nie był na manewrach z GPSem.
Jak wiecie (albo nie) tworzenie map działa w oparciu o punkty zapisywane co jakiś czas przez odbiornik GPS. Powodowało to, że łuk składał się z 3 lub czterech punktów co prowadziło nieuchronnie do tego, iż łuk był 3 przesuniętymi prostymi. Jednakże obecnie wystarczy 'Zamiana Prosta<->Łuk' - otrzymujemy doskonale policzony łuk. Bywało też tak, że po eksporcie niektóre proste miały 9km i nie były renderowane, dzisiaj w nocy owe przeoczenie zostało naprawione.
Wielu mogłoby zapytać "po co więc ściągać jeszcze mapy z geoportalu skoro z map UMP samo się wszystko generuje". Odpowiedź na to pytanie jest trudniejsza. Najbardziej prozaiczny powód to możliwość zorientowania się gdzie jesteśmy, innym może być naciąganie układu torowego tak by realnie odwzorowywał rzeczywistość i ostatni powód, a raczej melodia przyszłości - do wstawiania nowych torów, dróg i rzek, może kiedyś inców.
Ci, którzy na bieżąco ściągają update'y mogą zauważyć wyeliminowanie bugu związanego z nie wybraniem scenerii i kliknięcie w jedną z zakładek(u mnie było to na Strukturze, Plikach wg typu, a u autora na Podglądzie trasy).
Jeśli uda wprowadzić się dopasowywanie wysokości elementów scenerii do danych SRTM będziemy mieć bardzo konkretne narzędzie do tworzenia długich realnych tras - od tego już tylko krok do wprowadzenia 'komórek', a w dalszej kolejności Multi.
Mam nadzieję, że nie pominąłem nic ważniejszego. W najbliższych dniach postaram się napisać 'how to'
P.S. Dobrze, że jestem chory bo praca do 2 w nocy wykańcza ;)
Pozdrawiam
Ja :D
ShaXbee:
--- Cytat: Ra w 30 Września 2008, 16:25:01 ---Kurcze, a korciło mnie napisać jakiś czas temu, żeby się pospieszyć z pobieraniem, bo może być różnie. Powinienem słuchać intuicji, bo jak widać przebłyski mam...
--- Koniec cytatu ---
Powiem tylko sakramentalne - "A nie mówiłem!" :) Była nawet dyskusja z Tobą o mirrorach.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej