Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
Ra:
Wersja alfa 1.0.64
Ponieważ ostatnio niewiele zmieniam w programie, a jeśli już to w zakresie edycji scenerii, postanowiłem wypuścić aktualny stan zaawansowania. Główną zmianą są kolejne rozdzielczości ekranu (rozmiary okienka). Przy czym są one filtrowane i te, które są większe od aktualnego rozmiaru pulpitu są usuwane. Dodany jest też wskaźnik postępu wczytywania include na zakładce Struktura - ale nie pokazuje się jeszcze postęp w wypełnianiu drzewka struktury i na ten moment program "się zawiesza".
Poza tym zmiany są następujące:
* Dowiązywanie semaforów do torów dotychczas było potrzebne na użytek eksportu .utr. Doszło nowe zastosowanie - przesuwanie semafora razem z torem. Jest to zrobione po to, by poprzesuwać fragmenty realistycznej scenerii zgodnie z mapą topograficzną. Przypisanie semaforów do torów można zapisać do pliku oraz wczytać. Jeśli semafor nie jest przypisany (w zasadzie powinien, żeby reagowało na niego AI), można go dowiązać ręcznie do przesuwania. Dowiązywanie można to użyć również do sprawdzenia powiązań semaforów z torami w tworzonej scenerii.
* Dodany został mechanizm zapisu współrzędnych torów do bazy danych oraz przesuwanie semaforów zgodnie z różnicami pomiędzy aktualnym położeniem torów a tym zapisanym w bazie. Działa to w taki sposób, że każdy tor musi zostać nazwany, następnie wiążemy semafory z torami (niektóre ręcznie) i zapisujemy współrzędne torów oraz powiązania z semaforami do plików. Wtedy możemy dowolnie przesuwać i obracać tory, nie przejmując się semaforami. Po zakończeniu pracy nad torami, wczytujemy pierwotnie ustawione semafory oraz ich powiązania, a na podstawie zapisanych wcześniej współrzędnych torów, semafory zostaną przestawione do aktualnych położeń torów. Opcja ta została zablokowana, ponieważ wydaje mi się, że będzie mało przydatna - nie przesuwa trakcji, peronów, budynków itd. Gdyby ktoś uznał, że się przyda, to odblokuję.
* Dużo bardziej przydatne może być łączenie krótkich torów w dłuższe. Dotyczy to torów prostych, łuków nie da się łączyć. Łączone tory proste muszą mieć te same parametry i nie mogą mieć eventów. Aby wykonać taką operację, należy na zakładce Wczytanie wybrać plik .scm, w którym są tory. Następnie przycisnąć Generuj połączenia torów. Aby redukować tory, należy na formie Teren, na zakładce Grupy przycisnąć Zaznacz tory redukowalne. Możliwe do zredukowania tory zostaną podświetlone na żółto. Należy zaznaczyć taki tor (zrobi się zielony) i przycisnąć Redukuj proste tory na zakładce Operacje na torach. Redukowanie torów może się nie wykonać z powodu różnicy w parametrach, mimo to nadal będą żółte. Długości torów można zwiększać do 480m. Przydatne jest włączenie wyświetlania zakończeń torów. Zapis po zmianach wykonuje się przyciskiem Napraw nulltrack w połączonych. Gdyby ktoś chciał z tego korzystać, do zrobienia jest automatyzacja procesu - łączenie wszystkich możliwych torów jednym kliknięciem - ale może to niepotrzebnie zlikwidować zostawione specjalnie odcinki.
* Możliwe jest wyświetlenie danych wodnych. Należy utworzyć katalog SWBD i rozpakować do niego pliki z kształtami zbiorników wodnych. Następnie na formie Teren, na zakładce SRTM wpisać współrzędne geograficzne (lewy dolny róg) i przycisnąć Wczytaj dane wodne. Kształty wyświetlą się automatycznie - ewentualnie trzeba zmienić skalę, bo czasem trafia się w obszar bez zbiorników. Każdorazowo wyświetlają się dane tylko z jednego "kwadratu" stopni geograficznych, dla 50°N jest to obszar około 70km×110km.
* Przy wyświetlaniu danych wodnych występuje niedokładność ok. 20m. Z tego powodu generator terenu SRTM został wyłączony, do momentu zwiększenia precyzji przekształcenia. Niedokładność widać po nałożeniu danych wodnych na teksturę mapy topograficznej.
Wersja alfa 1.0.65
Dzisiaj dokończyłem wskaźnik postępu wczytywania. Ponieważ dużo częściej korzystam z podglądu scenerii niż drzewka wpisów na zakładce Struktura, a drzewko to dosyć długo się ładuje, postanowiłem je wyłączyć. Jak ktoś potrzebuje, to może włączyć, odznaczając ptaszek na dole. W czasie wczytywania include górny pasek postępu pokazuje kolejne include umieszczone w głównym pliku scenerii, a ten poniżej postęp we wczytywaniu aktualnego include. Pasek postępu się również wyświetla podczas łączenia torów (do znajdowania nulltrack i operacji na formie Teren). Dodatkowo poprawiłem wyświetlanie danych wodnych - zbiorniki z wysepkami nie mają już niepotrzebnych linii.
adsim:
Witam. Mam propozycje pewnej funkcji do startera. Chodzi o dodawanie ładunków, do wstawionych za pomocą startera wagonów, w postaci Passengers, Coal, itp. Jak dotąd jest to jedyna rzecz, której mi brakuje w obecnej wersji programu.
Ra:
Wersja alfa 1.0.66
Zmiany:
* Zakładka Modele: wyświetlanie hierarchii T3D, niektóre parametry poszczególnych elementów. Podgląd tekstury nie działa zbyt dobrze.
* Obsługa plików rainsted/(sceneria)/time*.sct. Na zakładce Składy możliwość zapisu pliku, na zakładce Wczytanie możliwość dołączenia pliku. Czytaj więcej...
* Na zakładce edytora składów można ustawić ilość i rodzaj ładunku (wpisać ręcznie, rodzaje ładunków nie pobierają się z .chk).
* Zaktualizowane pliki językowe: polski i angielski (ten drugi nadal do poprawienia).
Bombardier:
http://i38.tinypic.com/6f0c9w.jpg
Jeśli chodzi o zakładkę Dynamic.dat.
Ra:
Dzięki za czujność, ale to już zostało zgłoszone i poprawione w wersji 1.0.66.2570 - ściągnij ostatnią wersję. No cóż, akurat na tej zakładce było miejsce na trzymanie śmieci, a że na nią praktycznie nie zaglądam, to nie zauważyłem, że bebechy tam wystają...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej