Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
Ra:
Wersja alfa 1.0.58
Naprawiłem dziś losowanie tekstur, powinno być już dobrze. Losowanie tekstur zepsuło się w związku z przegrzebaniem całej obsługi informacji o teksturach. Zapomniałem o tym napisać, że może nie działać. Tekstury są losowane tylko w zakresie modelu, który jest we wpisie. (Tak samo było dotychczas, ale teraz teoretycznie również można zrobić tak, by model mógł być zmieniony podczas losowania.) Model można zmienić tylko przez edycję składu.
Znalazłem też jedno miejsce, które może powodować błąd z ntdll.dll. Podejrzewam, że chodzi o dostęp do sekcji o pustej nazwie. Obecnie tekstury opisane w textures.txt, które nie będą miały podanego obrazka mini, nie będą przenoszone do textures.ini.
Do przetestowania jest ewentualnie też ściąganie nowej wersji z serwera. Dla wersji do 1.0.56 powinien być podawany plik m85i.zip, natomiast wersja 1.0.57 powinna ściągać m85j.zip.
Nowa wersja jest na razie do pobrania tylko przez sprawdzenie nowej wersji. Na stronie będzie udostępniona później.
AtapiCl:
Ekhm... No u mnie nie jest. Po kliknięciu na "Losuj tekstury" każdy wagon/lok dostaje inną, ale zawsze taką samą teksturę... Jeśli chcę ręcznie zmienić tex w zakładce "Składy" - po wybraniu innej pojawia się błąd związany z vcl40.bpl. Mało tego, gdy na jakiejś scenerii mam do prowadzenia 3 pociągi złożone z EN57 - po kliknięciu na "Losuj tekstury" wyskakuje błąd "List index out of bounds (3)". Na razie tyle...
EDIT: Z tymi jednostkami to nie do końca jest tak. Raczej chodzi ogółem o pojazdy wieloczłonowe... Tak samo jest, gdy w scenerii znajduje się np. 2 składy z EN57 i ET41...
EDIT2: No i mam coś ciekawego związanego z listą tekstur do manualnego wybrania w zakładce "Składy" w grupie "Wybrany pojazd". Część taboru od razu po wczytaniu startera ma tam zaznaczoną teksturę, która jest we wpisie, a część nie i pole jest puste... Tekstury są opisane. Nawet pewne tekstury tego samego modelu, z tego samego katalogu się na liście nie pokazują, a inne tak.
Ra:
Pierwsze dwie rzeczy już poprawiłem. Przy losowaniu była użyta niewłaściwa zmienna do wyboru tekstury, stąd komunikat o błędzie. Przy edycji składu również nieodpowiednia zmienna. Do pobrania jest na razie wersja 1.0.58.2076.
Problem trzeci zaczyna się robić wtedy, gdy dla różnych tekstur mamy ten sam model (np. 1XXA), ale różne obrazki mini do nich (ADU, BD, DS, SYP, WLAB, WRBD). Wtedy program się gubi, bo przy nazwie modelu w sekcji [MODELS] jest tylko jedna nazwa mini. A biorąc tę jedną, nie zostanie znaleziona właściwa sekcja zawierająca definicję tekstury (bo tekstury zostają rozdzielone na te 6 sekcji).
Można by sobie z tym poradzić, definiując model w taki sposób:
--- Kod: ---[MODELS]
PKP\1XXA\1XXA=*,ADU,BD,DS,SYP,WLAB,WRBD
--- Koniec kodu ---
oraz podobnie w pliku textures.txt oznaczyć, że dany katalog zawiera więcej niż jedną definicję mini na model i że trzeba ustalać typ wagonu według tekstury. Litera typu wagonu musiałaby być brana z nazwy obrazka mini, określonego przy teksturze...
--- Kod: ---!=*,ADU,BD,DS,SYP,WLAB,WRBD
--- Koniec kodu ---
Obsługa tego będzie w kolejnej wersji.
El Mecánico:
To może ja podrzucę pomysła w sprawie pobierania aktualizacji:
Przed pobraniem właściwej paczki z binarkami program mógłby najpierw pobierać tekstowy pliczek typu update.def w którym byłaby lista plików używanych w kolejnej wersji. Program sprawdziłby, czy użytkownik już je posiada i ew. dociągnie razem z paczką binarek.
adsim:
Znalazłem jeszcze taki problem, że program przy losowaniu tekstur nie powiązuje folderów, w których jest tekstura z folderami gdzie znajduje się model, np. en57 mam w kilku folderach i w każdym z nich inne tekstury. Gdy losuje tekstury dla modelu z folderu en57mk-z brane są tekstury z folderu en57mk-s, w yniku czego mam nieoteksturowany model w scenerii.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej