Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
Mariusz1970:
W sumie pomysł GW nie jest sam w sobie zły, tylko technicznie trudno wykonalny. Już dawno myślałem nad wprowadzniem jakiś standardów do Maszyny dla autorów dodatków, aby się tego trzymać, no ale z drugiej strony wiem, że to jest utopia.
(przeprszam za taki małe OT)
Ra:
Hm, pomysł dobry i wykonalny, ale moim zdaniem tylko zwiększy obecny bałagan. Lepiej się skupić na opracowaniu standardów do SPT.
--- Cytat: Mateu, 2007-12-26 21:15 ---ogolnie to wiesz co by bylo jeszcze fajne
takie predefiniowane skladu typu sklad jakiegos pospiecha tak jak jezdzi w realu
zeby nie trzeba bylo sobie recznie za kazdym razem skladac
--- Koniec cytatu ---
Do edycji składów mam jeszcze daleko, ale na razie zrobiłem coś prostszego.
Wersja alfa 1.0.34 - magazyn składów
Działa to w sposób następujący. Należy wybrać scenerię oraz zaznaczyć skład. Wtedy naciskając prawy przycisk myszy na lewym okienku w ramce Wybierz skład do jazdy otworzy się menu z opcją Dodaj skład do magazynu. Możemy sobie w ten sposób zapisać dowolny skład jaki się tam wyświetli. Składy zapisywane są kolejno, w pliku MASZYNA.INI. Na razie nie ma możliwości usunięcia niepotrzebnych (można to zrobić ręcznie, edytując plik MASZYNA.INI, poprzez usuniecie sekcji [TRAINSETn], gdzie n to numer składu w magazynie). Kiedy już zapiszemy sobie jakiś skład, w menu pojawi się on jako Zamień na: xxx.
Uwaga! Jeśli do magazynu wrzucimy skład nienadający się do prowadzenia (np. sieciowec z SM42Dwrak), to po zmianie składu nadającego się do prowadzenia na taki nienadający się, zniknie on z listy składów do wyboru.
Poza tym, na zakładce Tabor posiadany dodana jest zakładka Narzędzia. Można też obliczać CRC32 dla plików tekstur (sposób obliczania jest zgodny z PKZIP).
Uwaga odnośnie opisywania tekstur do losowania. Na zakładce Tabor posiadany proszę wybrać zakładkę textures.txt, a następnie dla każdego katalogu na liście po lewej sprawdzić, czy aktywny jest przycisk Zapisz TEXTURES.TXT. Jeśli przycisk jest aktywny, oznacza to, że program coś dodał lub automatycznie zmodyfikował treść. Trzeba wtedy przeanalizować wyświetloną zawartość, ewentualnie poprawić i zapisać. Dotyczy to również wersji 1.0.33.
Wersja alfa 1.0.35 - poprawki
Ponieważ w wersji 1.0.34 działało błędnie losowanie tekstur po wklejeniu składu z magazynu, obecnie dostępna jest wersja 1.0.35, gdzie jest to poprawione. Ponadto poprawione jest dopisywanie nieba i pogody (chyba błędnie działało usuwanie nieba). Na zakładce Składy można teraz podejrzeć grupowanie tekstur (wpisy !=... w TEXTURES.TXT). Również z tej zakładki można podglądać tekstury (zmiana opisu tekstury tylko na zakładce Tabor posiadany/textures.txt).
ListBox z obrazkami mini wygląda bardzo fajnie - przynajmniej mi się to podoba. :)
Paul:
--- Cytat: Ra w 19 Grudnia 2007, 22:14:36 ---Zrzut ekranu pochodzi z symulatora SRK. Myślę, że @Paul się niedługo sam pochwali. :) Program nie jest łatwy w obsłudze, ale idzie się tym pobawić.
--- Koniec cytatu ---
Generalnie to nie jest program a narazie jedynie surowy komponent, który będzie stanowił engine dla przyszłych symulatorów różnych stacji, przewidywane także stacje z urządzeniami mechanicznymi (proszę nie pytać kiedy to będzie :P). A widoczny program to program do jego testowania. Jeżeli ktoś jest ciekaw:
http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/tsrk.rar
Pozdr, Paweł
Ra:
Wersja alfa 1.0.36
Została poprawiona i ulepszona nieco komunikacja z serwerem. Ponieważ poprawiłem pliki w scenerii Manewrowo, można je już pobrać z serwera i podmienić (na zakładce Struktura). Poszukuję brakujących plików w pozostałych sceneriach. Lista była podana na pierwszej stronie tego wątku. (Rzecz jasna nie wszystkie wypisane tam nazwy są brakującymi plikami, część to są błędy wpisów.)
Ponadto do testów jest uruchomiona rejestracja na serwerze danych.
Wersja alfa 1.0.37
Miałem się ograniczyć z wydawaniem nowych wersji... Ale zauważyłem, że podmiana składów w trybach prostym i normalnym nie działa prawidłowo, dlatego wrzucam nową wersję. W sumie to tylko poprawki są, nie ma specjalnie nowej funkcjonalności.
* możliwość przypisania wybranego EXE do scenerii,
* wejście w przypisania poprawy pojazdów z zakładki Ustawienia,
* w okienku przypisania poprawy pojazdów jest informacja, które modele są już przypisane (checkboxy) oraz wyświetlają się obrazki mini pojazdów zastępujących,
* poprawione wstawianie składu z magazynu w trybie prostym i normalnym (skład już nie znika),
* na zakładce Składy dodana kolumna z informacją, czy skład nadaje się do jazdy (head, rear), czy nie (dumb, wrak, no), wyświetlają się też składy zapisane do magazynu i można je usuwać (menu pod prawym przyciskiem myszy),
* ponadto obecność menu sygnalizowana jest znakiem zapytania obok wskaźnika myszy - nie znalazłem nic lepszego.
Class66:
Czy próbował ktoś odpalić ten programik pod wine na linuxie? Moge wczytać ten program tylko poprzez Total Commandera, mogę poruszać się po tym programie, zmieniac wpisy w dynamic.dat ale nie mogę odpalić scenerii. Czy ktoś sobie z tym poradził? Ps. Nie mam Windowsa i nie będę mieć przez jakiś czas.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej