Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje

Trasa Drawinowo - Włodowice Zachodnie 160 km/h

<< < (17/19) > >>

Mihau:
Kłania sie instrukcja E1. Tarcza ostrzegawcza podaje sygnał jaki jest na semaforze. W tym przypadku na tarczy ostrzegawczej podawany jest sygnał Os3 czyli semafor do którego tarcza sie odnosi wskazuje sygnał zezwalający na jazdę z szybkością nie przekraczającą 100km/h. (Jednoświatło zielone migające na tarczy)

Sprawdziłem po tym rozjeżdzie wspomnianym wyżej jechałem z prędkością ok 108km/h i sie nie wykoleiłem

Przemekm:
U mnie trasa właściwie działa ale jest jeszcze błąd w grabówku z odjazdem pospiech i wyprzedzaniem go przez ic. Oto screen:
Odjazd pospiechu z ep08 z grabówka

Jak widać w tym samym czasie z dwóch torów mamy pozwolenie na jazdę. Dalej te tory łączą się. Jeśli ic nas wyprzedzi i pierwszy przejedzie przez tą zwrotnice to pomomo zielonego światła na popprzednim semaforze po przejechaniu kilkudziesięciu metrów mamy stop i można tak czekać tu do nieskończoności;). Ja używam exe takiego jak w paczce mariusza /defilera. Czy ktoś spotkał sie z czymś podobnym. Wydaje mi sie że zamysłem autora było to żeby ic przejeżdzał pierwszy a pospiech po zwolnieniu odcinka jechał za nim. Teraz jazda pospiechem dalej jest tylko mozliwa wtedy gdy będziemy szybsi niz ic i pierwsi odjedziemy z grabówka. W tej sytuacji ic zatrzymuje sie pod tym semaforem i stoi

Marconi:
Wczoraj ściągnąłem scenerię Drawinowo v. 1.2
Oto moje uwagi do poprawek poczynionych przez Autora.
1. Składy przyjeżdżają na te same perony co w wersji 1.1.
2. Po podaniu sygnału Ms2, EP08 zaczyna manewrować całym składem, co oczywiście się nie udaje, ponieważ przekłada się pod nim zwrotnica i skład zaczyna jechać po dwóch torach.
W konsekwencji dochodzi do pojawienia się błędu  Null Track.
3. EP09 nie otrzymuje sygnału Ms2 i misja musi zostać zakończona.
Analiza eventów wykazała że:
1. dokonano zamiany nazw procedur obsługujących Pośp i Expres, które jednak nie zmieniły kolejności wykonywanych zdarzeń.
2. wg zamiaru zmodyfikowano zdarzenia do manewrowania EP09.
Zamiana nazw zdarzeń obsługujących składy nic nie dała, ponieważ przy wjeździe do Drawinowa i tak są wywoływane wszystkie zdarzenia obsługujące wjazd Ic, Pośp. i Expresu, a wykonywane tylko to, dla którego został spełniony warunek w komórce Drawinowo_mem2 w sekwencji 0-1-2.
Aby zamienić miejscami wjazd Pośp. i Expresu należy zmienić kolejność wykonywania zdarzeń na 0-2-1. W tym celu należy wykonać dwie czynności:
1. Przenieść zdarzenie Drawinowo_mem2_update1 z drugiego toru od lewej o współrzędnych:
node 1000 0 none track normal 15.0 1.435 0.25 25.0 20 0 Flat vis
 Rail_screw_used1 4 TpBpS-new2.tex 0.2 0.5 1.1
-21775.9 0.2 2647.01  0.0  //point 1
0.0 0.0 0.0                //control vector 1
0.0 0.0 0.0                //control vector 2
-21791.8 0.2 2647.01  0.0  //point 2
0
event1 Drawinowo_O2_s1
event2 Drawinowo_mem2_update1 - tutaj to zdarzenie usunąć
endtrack
na tor pierwszy od lewej o współrzędnych:
node 1000 0 none track normal 15.0 1.435 0.25 25.0 20 0 Flat vis
 Rail_screw_used1 4 TpBpS-new2.tex 0.2 0.5 1.1
-21775.7 0.2 2651.82  0.0  //point 1
0.0 0.0 0.0                //control vector 1
0.0 0.0 0.0                //control vector 2
-21791.8 0.2 2651.82  0.0  //point 2
0
event2 Drawinowo_mem2_update1 - a tutaj wpisać.
endtrack
2. Zmienić kolejność zdarzeń. Można to uczynić na trzy sposoby:
2.1 zamienić miejscami zdarzenia na torach: event2 Drawinowo_mem2_update1 i event2 Drawinowo_mem2_update,
2.2 zamienić miejscami nazwy zdarzeń Drawinowo_mem2_update i Drawinowo_mem2_update1 w pliku eventów,
2.3 zamienić miejscami wartości komórek w zdarzeniach Drawinowo_mem2_update i Drawinowo_mem2_update1 w pliku eventów.
Sposoby 2.2 i 2.3 są równoważne, ponieważ w konsekwencji prowadzą do zamiany wartości komórek w zdarzeniach. Ja wykorzystałem sposób 2.3.
Sprawdzone w praktyce. Działa bez zarzutu.

Oto link do poprawionej scenerii:
http://www.sendspace.com/file/z9trsb
Przypominam niecierpliwym o dostosowaniu składów do posiadanego taboru .

Przy okazji pytanie do Autora. Czy to jest już wersja finalna scenerii?

Marcin Czapnik (Techniks):
Misja EP09 z poprawką 1.21 bez poprawki Marconiego: wszystko ok aż do Grabówka drodze powrotnej. Zatrzymuje mnie S1 na semaforze F. Odstęp przede mną zajęty przez brutto, które po chwili dostaje S13 na sem. R i zanim opuści odstęp, dla mnie wyświetlone zostaje S4. Posłusznie ruszam spod semafora jako nieświadomy zagrożenia mechanik (a widoczność słaba :)) i tak turlając się docieram do semafora R (brutto już za nim) i dożywotnie S1 kończy zabawę. Innych problemów nie stwierdzono. Misja EP08 na ver. 1.2 działała bez problemów, nie wiem jak z najnowszym update.

...i proponowane rozwiązanie problemu: Nie odpalił się event Grabowek_wjazd1_Ex. Proponuję uzależnić go od wjazdu brutta na grupę towarową i wywalić inne uzależnienia. A więc:

--- Kod: ---event Grabowek_wjazd1 multiple 10.0 none Grabowek_wjazd1_IC Grabowek_wjazd1_Ex endevent
--- Koniec kodu ---

na

--- Kod: ---event Grabowek_wjazd1 multiple 10.0 none Grabowek_wjazd1_IC endevent
--- Koniec kodu ---

--- Kod: ---event Grabowek_wjazd1_Ex multiple 5.0 Grabowek_status Grabowek_zwr01+ Grabowek_zwr02+ Grabowek_zwr22- Grabowek_zwr05+ Grabowek_zwr06+ Grabowek_R2_S1 Grabowek_F12_S7 Grabowek_P12_S9 condition memcompare * * 2 endevent
--- Koniec kodu ---

na

--- Kod: ---event Grabowek_wjazd1_Ex multiple 5.0 Grabowek_zwr01+ Grabowek_zwr02+ Grabowek_zwr22- Grabowek_zwr05+ Grabowek_zwr06+ Grabowek_R2_S1 Grabowek_F12_S7 Grabowek_P12_S9 endevent
--- Koniec kodu ---

event Grabowek_wjazd1_Ex przypisać np. do grabowek_tor14end

--- Kod: ---node 1000 0 Grabowek_tor14end track normal 50.0 1.435 0.25 25.0 20 0 Flat vis
 Rail_screw_used1 4 TpD-oil1.tex 0.2 0.5 1.1
2900.44 0.2 614.081  0.0  //point 1
0.0 0.0 0.0  //control vector 1
0.0 0.0 0.0  //control vector 2
2950.44 0.2 614.081  0.0  //point 2
0
event1 Grabowek_S14-2_sem_info
event2 Grabowek_wjazd1_Ex
endtrack
--- Koniec kodu ---

Jeśli u Ciebie działa, albo też nie masz pojęcia o eventach to zignoruj mój post. Jakby co, nie biorę odpowiedzialności :)

Mati_An:
@Przemekm: IC powinien wyprzedzić pospiesznego w okolicach tunelu i pospieszny, kiedy dojedzie do Grabówka powinien spokojnie dostać pozwolenie na wyjazd, IC powinien być ho ho ho daleko z przodu. Jeśli tak się nie dzieje - przykro mi ale IC za wolno jedzie a ja na to już wpływu nie mam.
@Marconi: Po pierwsze ściągnij sobie wersję 1.21, tam są zmienione eventy, posp z EP08 odjeżdża dopiero wtedy, gdy skład z EP09 (czyli nasz) dojedzie do Drawinowa. Po drugie - jeśli Ci działa to tylko pogratulować. Po trzecie - to jest finalna wersja trasy (nie licząc eventów) dla tych którzy mają słabsze komputery. Jeśli chodzi o następne wersje to boję się czy pójdą na moim komputerze, bo ma być tyle zmian.
@Marcin Czapnik (Techniks): Eventy są dobrze zrobione, to tylko wina składu że Ex z EP09 nie wjeżdża tam gdzie trzeba (komórka pamięci nie została zaktualizowana). Zmień sobie skład na inny.
Ogólnie mówiąc, wszelkie nieodpalania się zdarzeń związane są ze zbyt małą prędkością składów prowadzonych przez AI, tudzież rozerwaniem składu. Nie potrafię przewidzieć co, jak i u kogo jeździ, przez co eventy są napisane tak jak są (u mnie działają, przejechałem całą trasę tam i z powrotem dziesiątki razy).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej