Autor Wątek:  Inicjacja czegoś nowego...  (Przeczytany 2809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rzeszowianin23

• Otrzymane polubienia: 1
Inicjacja czegoś nowego...
« dnia: 12 Lipca 2007, 00:47:03 »
Witam!

Posiadam dźwięk ,,cykania" zaworem z kabiny maszynisty EN57 podczas przesuwania dźwigni hamulca, moje pytanie odnośnie tego: Czy dodając odpowiednie wpisy do plików chk albo mmd można dodać dźwięk by działał po wciśnięciu klawiszy 2,5,8,3,9???
Jeżeli się nie da to czy jest inny sposób?

2. Czy da się zrobić żeby pozycja luzowania w symulatorze, która notabene w rzeczywistości jest jazdą elektropneumatyczną odskakiwała w jazdę po puszczeniu klawisza . del???

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo to urealniło by jazdę Wam wszystkim:)

Moje exe to takie w którym można jeździć z godzinami ale bez nowego nieba (jak by co to nowego nie instalowałem ze względu na nie realną jazdę na N1) czyli 664 kb.

Offline Mariusz1970

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 288
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipca 2007, 05:57:00 »
1)Zmiksuj sobie dźwięki (syczenia i cykania). Taki sposób na okrętkę, ale chyba najprostrzy. Co do exe, nie wiem, ale wydaje się mi, że musi być w nim w środku nadany dodatkowy parametr i raczej wykluczone jest dopisanie czegoś tam w mmd czy chk. Podobny problem dotyczy pkt.2
Pamiętać należy, iż MaSzyna to program komputerowy, a nie jakieś wszystko co tylko dusza zapragnie, choć sam się gubię w niej, co jest możliwe a co nie :)

Offline Rzeszowianin23

• Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipca 2007, 12:43:09 »
Cytat: "Mariusz1970"
1)Zmiksuj sobie dźwięki (syczenia i cykania). Taki sposób na okrętkę, ale chyba najprostrzy.

Niestety nie ma takiej możliwości, podczas hamowania elektropneumatycznego (klawiasze 2,4,del) syku nie słychać co z resztą jest zgodne ze stanem faktycznym, przy robieniu kontrolnego syk jest bo hamuje się wtedy pneumatucznie, a jazda pneumatyczna jednostką nie była by realna.

Cytat: "Mariusz1970"
Co do exe, nie wiem, ale wydaje się mi, że musi być w nim w środku nadany dodatkowy parametr i raczej wykluczone jest dopisanie czegoś tam w mmd czy chk. Podobny problem dotyczy pkt.2
Pamiętać należy, iż MaSzyna to program komputerowy, a nie jakieś wszystko co tylko dusza zapragnie, choć sam się gubię w niej, co jest możliwe a co nie :)

Znaczy się chałupniczo i się nie da tego zrobić?

Offline MKaczy

• Zasłużony dla Symulatora
  • ^Służbowe BMW^
    • http://zyciekolei.blox.pl/html
  • Otrzymane polubienia: 53
Re: Inicjacja czegoś nowego...
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipca 2007, 13:43:28 »
Cytat: Rzeszowianin23
Witam!
Siema siema :)

Posiadam dźwięk ,,cykania" zaworem z kabiny maszynisty EN57 podczas przesuwania dźwigni hamulca, moje pytanie odnośnie tego: Czy dodając odpowiednie wpisy do plików chk albo mmd można dodać dźwięk by działał po wciśnięciu klawiszy 2,5,8,3,9???
Jeżeli się nie da to czy jest inny sposób?
Jezeli pobrales moją modyfikacje EZT'ów która znajduje sie TU to jesli dobrze rozumiem, tam cos takiego jest (chodzi o ów "cykniecie" przy zmianie pozycji kranu). Lecz jesli tego nie posiadasz to w mmd modelu (6ba i 6bb) należy dodac ową linijke (w kolumnie (//dzwięki) :

pneumaticswitch: EN57_stycznik.wav

Oczywscie nazwa dzwięku moze byc rózna, w zależności jaki dzwięk posiadamy. wówczas zamiast "EN57_stycznik.wav" dajemy nazwe swojego dzwięku :)

Należy oczywscie posiadac exe 699kb (youBy'a) które znajduje sie w dziale "na warsztacie"

Czy da się zrobić żeby pozycja luzowania w symulatorze, która notabene w rzeczywistości jest jazdą elektropneumatyczną odskakiwała w jazdę po puszczeniu klawisza . del???
ZTCW to na razie nie jest mozliwe.

Dziękuje i pozdrawiam :)

Zamykam.
Akvin
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2007, 22:52:49 wysłana przez Akvin »
"Wsiąść do pociągu... towarowego..." :)
Maszynista - PKP Cargo CTOE-Szczecinek - ET22, 201El, 201EK, EU06, EU07, ET41, ET42, E6ACT, SM42, ST44-ko, SM42-6dg, ST48-Da