Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Połączone siły twórców tras
piotpal:
Witam! Większość osób czytając tego posta pomyśli, że to kolejny nieprzemyślany pomysł jednego z użytkowników, ale chciałbym aby sprawa została przedyskutowana.
Problem jest następujący: czy sądzicie, że projekt powstania linii PKP mającej odniesienie w rzeczywistości jest realny (oczywiście wszystko w ramach zdrowego rozsądku, bardziej mi tutaj chodzi o realność układów torowych, rozmieszczenia stacji, budynków, lasów itd.)? Jako, że odległość od punktu 0;0 w programie nie może być za duża, taką trasę można by podzielić na kilka mniejszych odcinków. Każdy z twórców mógłby wykonać powiedzmy, 20-30 km kilometrów torów i scenerii. Przejścia do kolejnych etapów po prostu polegałyby na wciśnięciu F10 i potem odpaleniu kolejnej trasy. Oczywiście, że względów technicznych wszystkie większe stacje zostałyby pomniejszone, zaś te średniej i małej wielkości nie stanowiłyby raczej problemów z FPS. Sądzę, że pomocne mogłyby się okazać plany schematyczne stacji kolejowych, zdjęcia jak i rozkłady jazdy pociągów pasażerskich i towarowych na podstawie których tworzone byłyby eventy (posiadam takie rozkłady, zaś pozostałe rzeczy czerpane były z sieci). Proszę o rozważne wypowiedzi i pytania z konkretnymi argumentami.
Akvin:
Jest to chyba realne. W końcu ludzka kreatywność jest ogromna. Mam tylko jedno pytanie... kto jest chętny podjąć wyzwanie i doprowadzić je do finału -> wydania. Ochotnicy wystąp.
darek71wrc:
Nie wiem czy to wypali ,ja już raz proponowałem połączenie istniejących tras np.Bałtyk-Jelitkowo-Brzesko są to trasy nie skończone a możliwości dużo tylko zadano mi pytanie ,, Tylko Po Co ? ' bez komentarza .Pozdrawiam
piotpal:
Zacznę może od ostatniej wypowiedzi:
--- Cytuj ---Nie wiem czy to wypali ,ja już raz proponowałem połączenie istniejących tras np.Bałtyk-Jelitkowo-Brzesko są to trasy nie skończone a możliwości dużo tylko zadano mi pytanie ,, Tylko Po Co ? ' bez komentarza .Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Sądzę, że taki projekt wniósłby coś nowego. Wiele tras obecnie do Maszyny jest bardzo dobrych, ale po pewnym czasie zaczyna się robić schematyczne, często jeździ się po okręgu itd. Oczywiście chylę czoła przed wszystkimi dotychczasowymi twórcami tras. Takie współdziałanie w grupie mogłoby ożywić Forum jak i przyciągnąć nowe osoby, które nie umieją pisać tras i scenariuszy. Nie ukrywam również, że taki projekt to praca na wiele miesięcy, ale też niekoniecznie każdy musiałby w nim uczestniczyć od początku do finału.
--- Cytuj ---Jest to chyba realne. W końcu ludzka kreatywność jest ogromna. Mam tylko jedno pytanie... kto jest chętny podjąć wyzwanie i doprowadzić je do finału -> wydania. Ochotnicy wystąp.
--- Koniec cytatu ---
Posiadam wiele materiałów kolejowych tak więc mógłbym być kimś na kształt moderatora projektu. Posiadam rozkłady jazdy i bardzo dobrze wychodzą mi eventy, mógłbym się nimi zająć. Pytanie tylko, czy ktoś byłby chętny do takiego eksperymentu? Nikt też nie potrzebuje kończyć obranego odcinka, ważne tylko aby przesłał swoje dokonania, ktoś inny mógłby przecież to dokończyć.
Poza tym mam pytanie do znawców lepszych ode mnie: aby zachować płynność gry, najlepiej tworzyć trasy mające ile km w linii prostej?
Proszę również o podawanie konkretnych linii kolejowych bądź odcinków, które widzielibyście w Maszynie. Oto kryteria, które warto byłoby zachować przy wyborze linii:
- jak najmniej dużych stacji
- linia kolejowa o niezbyt wysokich prędkościach, tzn. nie CMK, bo co z tego, że może fajnie się nią jeździ, skoro godzina jazdy to około 150-160 km scenerii, czyli mnóstwo pracy dla kilkunastu osób na wiele tygodni
- dobrze byłoby, gdyby trasa była w miarę urozmaicona, np. część zelektryfikowana, część spalinowa
- mogą być również odcinki dzisiaj już nieczynne, ponieważ posiadam dokumentację także z przeszłości.
Przy wyborze linii nie bierzcie pod uwagę odcinków Wam bliskich, starajcie się podawać jakieś sensowniejsze argumenty niż to, że znacie trasę z autopsji. Specjalnie na początek nie podaję swojego typu.
Czekam także na wszelkie pytania.
Poscikk:
Ogólnie rzecz biorąc, jest to bardzo niegłupi pomysł i bardzo fajnie by było śmignąć sobie po CMK ;) Więc ja jestem jak najbardziej za i ewentualnie mogę się przyłączyć...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej