Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Projekt 201E
EU05:
Drodzy użytkownicy!
Wspólnie z Profetą zajmujemy się przerobieniem istniejącego w MaSzynie modelu elektrowozu ET22. Ja zajmuję się robieniem tekstur, zaś Profeta modyfikuje model byka przerabiając mapowanie i takie różne. :)
Model zakładamy wydać w 4 wersjach:
-wersja z reflektorami w starych obudowach (tzw. wiadra),
-wersja z reflektorami halogenowymi, tzw. rekin,
-wersja z klasycznymi reflektorami, tzw. gary,
-wersja z reflektorami halogenowymi, tzw. zezul
Modyfikacje będą dotyczyły jedynie modelu zewnętrznego. Kabiny nie ruszamy. :)
Modyfikacje będą miały na celu możliwość jak najwierniejszego odtworzenia dowolnego ET22 w symulatorze. W ich skład wchodzi mapowanie z tekstury zamiennej (replacableskin) następujących elementów:
-tarcze zderzaka
-bok zderzaka
-obudowa zderzaka
-poręcze czołowe boczne
-poręcz czołowa górna
-poręcz czołowa międzyokienna
-poręcz boczna wejściowa
-drabinka boczna (pod drzwiami)
-stopień przy czołownicy
-naklejka Zakład Taboru
-naklejka/malowany napis z datą naprawy
-baterie
-magnes SHP
-pantograf
oraz pewnie kilka innych elementów, o których zapomniałem.
Model w dużej mierze wykorzystuje przezroczystość, a tekstury są w formacie .tga. Na pewno podniesie to jakość estetyczną niektórych elementów, zarazem odpada paintowy chłam. :)
Do powstania tekstur przyczynił się defiler, który zrobił bardzo dużo świetnych zdjęć na tekstury ET22. Dziękuję również |andy|emu, który, podobnie jak defiler, udzielił wielu cennych uwag do modelu i samych tekstur.
Oto screeny:
ET22-218, czyli wiadra
ET22-978, typowy polski byk
ET22-601, łazowski byk z zezem
oraz ET22-1008, jedyny białostocki "rekin"
Screeny przedstawiają obecny stan prac. Bardzo prawdopodobne jest, że do wydania w modelach zostaną przeprowadzone jakieś zmiany.
Terminu wydania na razie nie podajemy, obaj mamy mało czasu i nie potrafimy przewidzieć daty wydania. Postaramy się jednak zrobić byki jak najszybciej. W paczce prawdopodobnie znajdzie się ok. 10-15 tekstur różnych pojazdów.
Pozdrawiamy,
EU05 i Profeta
Maniakus:
Prosze pamiętać że ET22-1118 ma patyki połówkowe i nową kabine. Modele wyglądają extra. Pozdro dla tworzących te modele
Kozi:
1008 hardkorowo wygląda. Widze, że są nowe węzyki ale jeszcze jakbyście ten wstrętny hak zmienili to byłoby super.
EU05:
Rzecz jasna, hak zmienimy. Docelowo żółty wąż będzie mapowany nie ze wspólnej tekstury, ale z zamiennej (replacableskin), dzięki czemu te byki, które żółtego węża nie mają będą miały nałożoną przezroczystość. Efekt? Żółty wąż nie będzie widoczny, czyli go nie będzie. Taki bajer, dzięki któremu osiągniemy większy realizm.
MKdudu:
Witam ;)
Chciałbym dodać, że równierz ja mogę pomóc poprzez robienie fotek na tekstury oraz modele. ;)
P.S
Pozdrawiam ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej