Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Realistyczna trasa kolei piaskowych

<< < (4/49) > >>

Żabek:
Z dwoch powodów:
po pierwsze trasy kolei piaskowych i PKPowskie są ze sobą dość ściśle powiązane. Na przykład taki Sosnowiec Jęzor - maleńka stacja między Szczakową a Mysłowicami, na której nie zatrzymuje się już chyba żaden pociąg. Ale zaraz obok leży bodaj największa stacja kolei przemysłowych w Europie - Jęzor Centralny, który jest ze stacją PKPowską bardzo silnie, choć jednotorowo powiązany.
Po drugie chciałbym zrobić coś, w czym każdy znajdzie coś dla siebie. Kolej piaskowa ma to do siebie, że Vmax wynosi tu z reguły 40km/h, wiec de facto pociągami się wlecze a nie jezdzi. A na forum pełno postów od maniaków, którym w głowie tylko trasa postaci 30km prostego toru i bicie rekordów prędkości EPoką. A tytaj mogliby poprowadzić np. EC Wawel na trasie Katowice-Szczakowa...

hejnal:

--- Cytat: "Żabek" ---Na przykład taki Sosnowiec Jęzor - maleńka stacja między Szczakową a Mysłowicami, na której nie zatrzymuje się już xchyba żadny pociąg.
--- Koniec cytatu ---

Dementuje plotke. Pociągi się jak najbardziej zatrzymują na tej stacji.
Jesli sprecyzujemy że chodzi o postój dla wsiadania i wysiadania pasażarów to sprawa wygląda tak że jest kilka obiegów, które zatrzymują się na żadanie.

Co dp trasy, zrób chociaż cześć trasy to już bedzie coś a nie porywaj się od razu na głęboką wode bo nie zrobisz nic a tylko się utopisz.

Żabek:

--- Cytat: "hejnal" ---
Dementuje plotke. Pociągi się jak najbardziej zatrzymują na tej stacji.

--- Koniec cytatu ---

:P miałem na mysli osobowe oczywiście...

A co do tras PKPowskich to stanowiłyby one swoisty szkielet dla piaskowych (bede je dalej nazywał PMP - b. Przedsiębiorstwo Materiałów Podsadzkowych). Łatwiej je wykonać a dopiero w to niejako wpisywać tory PMP. Ale zobaczymy.

Żabek:
Witam.

Prace nad trasą ruszyły. Chwilowo nie ma skrinów, bo nie ma czego prezentować. Mam jednak pytanie-prośbę - ma ktoś lub wie  jak zrobić modele semaforów? Na odzwierciedlanych przeze mnie trasach występują różne dziwolągi, których modeli nie spotkałem nigdy w symku (np. semafor świetlny jednokomorowy podający jedynie S1 albo SBL trzystawna bez górnej - zielonej komory). Kiedyś MatEU podesłał mi takie modele, ale się straciły były...

Dzięki z góry
Damian

defiler:

--- Cytat: "Żabek" ---(...) których modeli nie spotkałem nigdy w symku (np. semafor świetlny jednokomorowy podający jedynie S1...
--- Koniec cytatu ---

Semafor jednokomorowy z S1 w symku jest i to w starej jak swiat scenerii Quark'a.

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej