Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Nowy program startowy z możliwością zestawiania składów
Bartek:
Ponieważ na forum jak widać pojawia się sporo zdolnych osób, pozwolę sobie zgłosić pewną propozycję.
Chodzi o nowy program startowy. Obecny program startowy został stworzony przez Pita. W porównaniu do starych plików .bat, za pomocą których kiedyś uruchamiana była MaSzyna, był to spory postęp, gdyż można sobie wreszcie było dowolnie wybrać trasy i składy do prowadzenia.
Przyszła mi na myśl propozycja udoskonalenia tego programu, której mógłby dokonać jakiś programista (moje zdolności programowania ograniczają się do języka HTML na przeciętnym poziomie - inaczej sam bym się za to zabrał). Chodzi o to, żeby w nowym starterze można było zestawić sobie dowolny skład do prowadzenia na danej trasie oraz ewentualnie dowolnie zestawić pozostałe składy na trasie.
Założenia (z grubsza) widziałbym takie:
1. Program pobiera z katalogu /scenery listę tras dostępnych na danym komputerze
2. Program pobiera z katalogu /dynamic/pkp/ listę dostępnego taboru.
3. Program odczytuje z wybranej trasy ilość składów, ich umiejscowienie na torach, skład pociągów itd.
4. Użytkownik ma możliwość ingerencji w dostępne składy na trasie: zamiast EU07 chce pojechać EP09, zamiast 4 wagonów 112 chce pojechać składem złożonym z 7 wagonów Z2 itd.
5. Oczywiście zmiany możliwe są w obrębie taboru dostępnego na komputerze u danego użytkownika
6. Po wyborze opcji Uruchom starter zapisuje plik z trasą i składami w jakimś pliku tymczasowym, zmienia wpisy dotyczące taboru na taki jaki chce użytkownik i odpala symka z trasą z tegoż pliku tymczasowego.
Koncepcja dość prosta, na mój rozum wykonalna i to niewielkim nakładem sił - trzeba to tylko ubrać w kod i skompilować.
Wierzę, że na forum jest sporo kreatywnych i ambitnych ludzi, którzy nie boją się nowych wyzwań. Jeżeli ktoś ma siły i możliwości zrobić coś takiego, a przy okazji oddać nieocenione zasługi w rozwoju symka - bardzo proszę o wzięcie pod uwagę powyższej propozycji.
defiler:
Propozycja jest niezwykle ciekawa. Takie cos naprawde by sie przydalo, a co wiecej, eliminowaloby kazdorazowe grzebanie w sceneriach za pomoca notatnika i "klecenie" wpisow.
Pozdrawiam.
Mauryk:
popieram ten pomysł, to każdorazowe podmienianie wpisów w notatniku jest rzeczywiście denerwujące;)
POZDRAWIAM
Elektryk(09-040):
Niezłe Podooba Mi Sie Ten Pomysł Gratuluje Twórczości
queuedEU:
Wmhmmm.. Widze ze skromny eu Queued musial bedzie wystawic pare starych rzeczy na neta ;] ...
pozdro wielkie
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej