Autor Wątek:  Symulator wagonu NGT6 z realistyczną kabiną  (Przeczytany 5441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciek-krakow

• http://www.transportszynowy.prv.pl
  • Otrzymane polubienia: 0
Symulator wagonu NGT6 z realistyczną kabiną
« dnia: 29 Czerwca 2006, 23:51:37 »
Może to trochę nie na temat EU07 - wybaczcie - ale sprawa jest warta uwagi według mnie.
A mianowicie od kwietnia powstaje kabina do symulatora jazdy wagonem tramwajowym NGT6. Kabina jest zbudowana w skali 1:1 i wyposazona już w prawie wszystkie elemnty sterownicze. Wszystko to podlaczone jest do komputera przez zlacza USB i COM.
Oprogramowanie do kabiny robi kolega - tworca symulatora ATS.
Problem jest taki ze jemu dosc dlugo nad tym zejdzie bo NGT6 ma bardzo skomplikowane sterowanie i zeby to zaprogramowac to minie duzo czasu.

Zwracam sie do Was z uprzejmą prośbą o pomoc przy stworzeniu prowizorycznego i bardzo ogólnego oprogramowania uwzględnaijacego jeynie nastawianie kierunku jazdy, nastawnik jazdy, sterowanie drzwiami i kontrolki + dźwieki. Całość elektroniki jest już prawie gotowa - brak tylko oprogramowania.
Jezeli ktos bylby w stanei pomoc to bede niezmiernie wdzieczny.

Szczegolowe informacje na temat kabiny:
www.transportszynowy.prv.pl
www.symulator.transportszynowy.prv.pl

A tu zamieszczam kilka fotek omawianej kabiny:

Prosze o opinie i komenarze a chetnych o pomoc

Pozdrawiam
TRANSPORT SZYNOWY
Niezależna strona informacyjna

Offline Mariusz1970

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 288
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2006, 01:20:29 »
Zwracam sie do Was z uprzejmą prośbą o pomoc przy stworzeniu prowizorycznego i bardzo ogólnego oprogramowania uwzględnaijacego jeynie nastawianie kierunku jazdy, nastawnik jazdy, sterowanie drzwiami i kontrolki + dźwieki.

1)No to prawie wszystko :)
2)Skoro elektronika jest gotowa, to dostosowana do docelowego sterowania, więc moim zdaniem nie można zbytnio uprościć programu. Jeżeli coś ma być pod USB to już nie jest takie proste, chyba że (gdzieś czytałem, że USB może pracować jako pseudo COM, albo wykorzystać może jakieś funcje API). Nie ma dróg na duże skróty. Ponadto nie wyobrażam sobie pracy nad tym czymś na odległość.
Bardzo wątpię, aby ktoś Ci pomógł z różnych przyczyn.
3)Jeżeli nawet ktoś podejmie się tego zadania, to z punktu widzenia czasu, czas potrzebny na napisanie programu, który poprawnie działałby z zastosowaną tam elektroniką będzie porównywalny myślę z czasem pisania programu przez Twojego kolegę.

Pozdrawiam
Mariusz

Offline Maciek-krakow

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2006, 06:51:02 »
Rozumiem. DZieki za odpowiedz...
Co do oprogramowaniato jest ono pisane na odleglosc.... Kabina jest w Krakowie a kolega pisze w Elblągu... Sterowanie odbywa sie przez 2 rozebrane joypady...
TRANSPORT SZYNOWY

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
  • Otrzymane polubienia: 47
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwca 2006, 10:35:53 »
A może uderzyć do twórcy ATS?
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2006, 11:03:43 »
Ja w swoim życiu już parę urządzeń współpracujących z kopmuterem zrobiłem i przy każdym sobie myślałem, że musi działać bez problemu, dokładnie zaplanowana elektronika i program. Potem okazywało się, że coś jest nie tak i kończyło się to na debugowaniu programu, miernik, próbnik stanów logicznych czy oscyloskop. Może nie byłem za bardzo zdolny, ale tak się to u mnie kończyło i z tego też względu na odległość jakoś sobie nie wyobrażam, ale życzę powodzenia i jak najmniej komplikacji z uruchomieniem.

Pozdrawiam
Mariusz

Offline Maciek-krakow

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2006, 19:48:28 »
Hehe - ale wstepnie kabina jest odpalona na oprogramowaniu ATS tylko ze prowadzi sie wagon 105Na a nie NGT6 - wczoraj jezdzilem przez chwile...
Poza tym Tomek - tworca ATS wszystkie podzespoly konstruuje i programuje  pod jego program wiec nie powinno byc problemow.... Wiadomo ze pierwsza wersja oprogramowania  nie będzie od razu super, ale w kolejnych wyeliminuje sie błędy...
TRANSPORT SZYNOWY

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2006, 20:01:41 »
Poza tym Tomek - tworca ATS wszystkie podzespoly konstruuje i programuje pod jego program wiec nie powinno byc problemow.... Wiadomo ze pierwsza wersja oprogramowania nie będzie od razu super, ale w kolejnych wyeliminuje sie błędy...

Problemy i błędy mogą się zawsze pojawić niezależnie od tego kto pisze program, i kto konstruuje  urządzenie. Jak coś działa od razu i bezproblemu to jest mocno podejrzane :)
Życzę zero błędów :)

Pozdrawiam
Mariusz

Offline Maciek-krakow

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2006, 20:32:18 »
Ale ja nie twierdze ze tu nie ma problwmow. Co chwile cos wychodzi... Ale trzeba byc dobrej mysli:-)
TRANSPORT SZYNOWY