Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Drzwi w EN57.

(1/3) > >>

andrev1989:
Mam pytanie odnośnie drzwi w EN57, a mianowicie chodzi mi o zmianę koloru drzwi, na takie których jeszcze nie ma w MaSzynie, chodzi tutaj chyba o plik drzwi tga*, otworzyłem w notatniku, ale zbyt wiele się nie dowiedziałem, więc mam pytanie, jak mogę zmodyfikować kolor drzwi rozsuwanych?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Akvin:
Mam nadzieje że źle zrozumiałem i że nie otwierałeś pliku .tga w notatniku. Za ich kolor rzeczywiście odpowiada plik: en57drzwi.tga. Jednak jest on wspólny dla wszystkich EN z danego katalogu. Dlatego przynajmniej u mnie są takie katalogi jak EN57-Blue, EN57-Red - których zawartość różni się między sobą teksturą i odpowiednim kolorem drzwi.

PEKAP:
Pliki .tga modyfikujemy programem TgaTool.

andrev1989:

--- Cytat: "PEKAP" ---Pliki .tga modyfikujemy programem TgaTool.
--- Koniec cytatu ---

Bardzo dziękuję, ściągnąłem sobie ten program i mam teraz pewien problem, a mianowicie, nie wiem jak zmieniać kolor tych drzwi, daje TOOLS, COLOR, ale gdy już dam na czarny, to zabarwia mi się tylko jedno okno w drzwiach, a nie znalazłem żadnej możliwości zaznaczania pola, które chcę pokolorować.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

PEKAP:
Jak dwa razy klikniesz na obrazek w TgaToolu to powinien Ci się otworzyć w paincie w celu edycji. Dajesz zapisz jako i zapisujesz go jako .bmp. Potem otwierasz zapisany plik .bmp w jakimś lepszym programie posiadającym coś takiego jak balans kolorów i tam się bawisz. Jak już ustawisz to kopiujesz spowrotem i wklejasz do tgatoola (painta otwartego po dwukrotnym kliknięciu) i zapisujesz. Mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi i pomogłem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej