Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Początek prac nad scenerią "Bochnia"
matek123:
--- Cytat: KKMINT w 16 Listopada 2021, 21:11:11 ---Chętne osoby bardzo serdecznie zapraszamy do współpracy! Kontakt w wiadomości prywatnej. :)
--- Koniec cytatu ---
Podpowiem, że będzie więcej chętnych do pomocy, jak pokażecie, że coś potraficie i coś zrobicie.
matek123:
--- Cytat: KKMINT w 17 Listopada 2021, 14:15:37 ---układanie torów to chyba najtrudniejsza robota...
--- Koniec cytatu ---
Nie, to nie jest najtrudniejsze. Teraz jest dostępny za darmo na Geoportalu numeryczny model terenu 1x1m, ale i tak trzeba brać poprawkę, że dane nie są z "wczoraj", tylko różne odcinki trasy mogły być skanowane w różnych latach. Do tego trzeba skorygować teren w miejscu wiaduktów, rzek itp. A najwięcej roboty to jest chyba zrobić modele które są potrzebne do odwzorowania scenerii.
JAN21:
Najwięcej, najbardziej zniechęcającej roboty jest przy drogach. Chociaż jak się wkręcisz to idzie szybko. Na drugim miejscu jest teren - najdłużej ciągnąca się robota. Trzeba pobrać dane NMT, okroić o niepotrzebne miejsca, obrobić wstępnie, wszyć tory i drogi, obrobić miejsca kontaktu z mostami, wiaduktami, potem obrobić ostatecznie żeby ważyły mniej niż 5MB/km2 i na koniec przesiedzieć parę dni na poprawkach. Nie wspominając o jakimkolwiek dodatkowym malowaniu. Tory to jest sama przyjemność, gdybym był odpowiedzialny tylko za nie, to całą Polskę mógł bym układać :) Na koniec zostaje również czasochłonne robienie dedykowanych modeli, niestety na to nie ma rady. Trzeba siedzieć i trzeba robić.
null:
Tak tylko dodam że nawet podkłady satelitarne na Główny nic ci nie dadzą, większość stacji jest ukryta pod budynkiem dworca bo tam potrzeba pomiarów, aby uzyskać pomiary trzeba wkładu własnego (tutaj najlepiej iść na stacje w kilka osób ponieważ stacja jest ogromna). Także potrzeba modeli i doświadczenia w temacie budowania scenerii. Jak już czytam, że członkowie zespołu, którzy mają duże doświadczenie w robieniu scenerii nie podjęli by się Krakowa to się za głowę łapię. Też dodam, układ torowy stacji jest makabrycznie pogmatwany (według mnie, byłem w Krakowie w tym roku i trochę zobaczyłem tego dworca i okolic). Jeśli chcecie robić to w kilka osób to polecam się spytać kogoś kto ma duże doświadczenie w robieniu scenerii. Mimo to, powodzenia.
mareczek:
Znalazłem na płytce CD z 2005 roku.
https://eu07.pl/userfiles/697/bochnia_v.1.0.zip
https://eu07.pl/userfiles/697/bochnia_update_13022005.zip
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej