W węźle Kieleckim to przede wszystkim najważniejsza jest obsługa elektrociepłowni w Kielcach, na której bocznicę wjazd znajduje się w Piaskach. Na stację w Kielcach Herbskich przyjeżdża węgiel wydaje mi się, że ze śląska bo skąd indziej, składy są rozbijane na mniejsze i zabierane po kolei na bocznicę. Tak jak kolega niżej wspomniał, dookoła jest dużo różnych zakładów - poza wspomnianą bocznicą Świętokrzyskich Kopalni Surowców Mineralnych, w samych Kielcach funkcjonuje jeszcze bocznica Zakładów Wyrobów Metalowych ,,SHL’’, a jeszcze dekadę temu kolej obsługiwała również zakład Społem a także Iskrę, obie przestały funkcjonować w okolicach 2009 roku. Na stacji Kielce Herbskie formowano składy z większości okolicznych bocznic. Obecnie na górce jednak coraz mniej się niestety w dzisiejszych 'czasach' dzieje, jednakże jeszcze dekadę temu działo się bardzo wiele, szczególnie, że stacja w Kielcach Herbskich pełniła pewną rolę uzupełniającą dla Skarżyska. Oprócz formowania stacja przetrzymywała i przetrzymuje do dzisiaj składów, które jednak są tu przejazdem - kontenery, beczki... Warto podkreślić, że nie gruszki. Celem gruszek była i jest stacja w Sitkówce, ze względu na zakłady w Trzuskawicy. Do Małgoszczy natomiast wydaje mi się, że gruszki przyjeżdżają od Częstochowy, nie jestem jednak w stanie sprecyzować skąd konkretnie.