Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

rozdzielczość w MaSzynie

(1/3) > >>

toyostar:
Witam,

pomyślałem ostatnio o zmianie komputera z all-in-one: o max rozdz. 1920x1080 ekranu i grafiki na coś mocniejszego i nowszego, mam tu na myśli ekran 32 cale oraz grafika nivida gtx 1050Ti o rozdz. max 2560x1440.

Moje pytanie: czy przy rozdzielczości 2560x1440 uzyskam dużą ale naprawdę dużą różnicę w jakości tekstur ?

Miłosz Dorsz:
Raczej nie będzie znaczącej różnicy. Poza tym przy takiej rozdzielczości z tą kartą nie uzyskasz zadowalająco płynnej rozgrywki.

Joachimowicz:
Rozdzielczość ekranu nie wpływa bezpośrednio na jakość tekstur. Ciężko powiedzieć, żeby jakkolwiek na to wpływała. To jak ostre obrazy widzisz na danym monitorze zależy od stosunku ilości pikseli do cali monitora. Monitor 32 calowy w 1440p będzie miał taką samą ostrość co monitor 24 calowy w 1080p. Oczywiście większy monitor jest bardziej komfortowy, nie tylko do korzystania z maszyny, ale też do innych rzeczy, z samego tego faktu warto się zastanowić nad jego zakupem. Ciężko też mówić o tym czy maszyna będzie chodziła lepiej lub gorzej, skoro nie mamy punktu wyjściowego.

RUDEK:
Większy monitor to i większe pixele, oled 4k takie zestawienie da różnicę.

toyostar:
OK, bardzo dziękuje za podpowiedzi i myślę ze obecny komputer w zupełności mi wystarczy, grafika jest zadawalajaca lecz chciałem się dowiedzieć czy po przejsciu na rozdzielczosc np. 2560x1440 w stosunku do obecnej czyli 1920-1080 bedzie efektem cos w stylu "wow". Jeżeli mamosiągnąć niewielka roznice w jakosci obrazu to bez sensu natomiast plynnosc dzialania na moim kompie jest OK , pytanie tylko i wyłącznie dotyczylo jakosci grafika, szczegolowosci.

Natomiast w odp. do kolegi w sprawie 4K oczywiscie ze jakosc jest mega ale pierwsza sprawa mega komp i druga b wazna b dobry monitor a ten do 4K potrafi kosztowac okolo 2500-3000zl,

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej