Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Regulacja głośności syreny + widok okien (ramek) w symulatorze.
AntoniS:
Witam,
mam takie 2 pytania:
1. Czy zmiana głośności syreny (poziom dźwięku słyszany w kabinie) jest możliwy w pliku *.mmd przez podanie wartości parametrów: amplitudefactor lub amplitudeoffset? Ewentualnie przez regulację (w jakichkolwiek ustawieniach) poziomu wyciszenia dźwięków dochodzących do kabiny spoza jej wnętrza (swoją drogą to wydaje mi się byłaby sensowna opcja, bo niestety mam nieodparte wrażenie, że obecnie wszystkie dźwięki pozycjonowane poza wnętrzem kabiny są w niej nienaturalnie tj. zdecydowanie za mocno wyciszone...). W efekcie pomiędzy poziomem głośności przetwornicy, sprężarki, czy właśnie syreny a choćby głośnością radia czy głośnością działania poszczególnych przełączników panuje nienaturalny rozdźwięk... Może jest to dostosowane do nowoczesnych, dobrze wyciszonych pojazdów typu trax, czy pendolino, ale na pewno nie do starych EU/EP/ET a nawet dużo młodszych szynobusów czy innych zespołów trakcyjnych... Przykładowo: dźwięk syreny w kabinie lokomotywy swoją głośnością przypomina raczej ten słyszany w drugim z wagonów przez tę lokomotywę ciągnionych... Czy jedyny sposób to przeniesienie źródeł tych dźwięków do wnętrza, co jest całkowicie bez sensu... lub podgłośnienie źródeł, czyli edycja poszczególnych plików dźwiękowych?
2. Czy jest możliwe (a jeżeli tak, to w jaki sposób - domyślam się, że w imgui.inc) zapisanie sposobu wyświetlania ramek z rozkładem jazdy oraz tych pod F12 itp. - chodzi mi głownie o zapisanie na stałe, które mają być rozwinięte, a które nie lub wyświetlone czy całkiem ukryte - np. zakładka Vehicul AI rozwinięta, ale już GFX Renderer zwinięta. Rozkład jazdy wyświetlony w całości, a ramka pomocnika całkowicie zamknięta? Generalnie, by nie trzeba było za każdym włączeniem symulatora ich od nowa wybierać i rozwijać/zwijać/zamykać - obecnie zapamiętują mi się tylko ich rozmiary oraz pozycje.
Z góry dziękuję za odpowiedź, a wszystkim czytającym ten wątek życzę szczęśliwego całego Nowego Roku!
tmj:
--- Cytat: AntoniS w 03 Stycznia 2020, 22:10:44 ---1. Czy zmiana głośności syreny (poziom dźwięku słyszany w kabinie) jest możliwy w pliku *.mmd przez podanie wartości parametrów: amplitudefactor lub amplitudeoffset?
--- Koniec cytatu ---
Tak (chociaz ogolny poziom dzwieku jest utrzymywany przez exe w pewnych, w miare rozsadnych, granicach. Parametr amplitudefactor dziala jako mnoznik glosnosci bazowej, natomiast amplitudeoffset modyfikuje rzeczona glosnosc bazowa o podana wartosc. Dodatkowym sposobem na korekte glosnosci jest zmiana wartosci parametru range ktory okresla zasieg slyszalnosci dzwieku -- im wiekszy zasieg, tym glosniejszy jest dzwiek w poblizu swego zrodla.
Co do UI nie ma na ta chwile mozliwosci bardziej szczegolowej jego konfiguracji.
MaciejZ:
Odpowiadając na punkt pierwszy mogę zasugerować zgłośnienie dźwięków poprzez normalizację. Ściągnij sobie program do obróbki dźwięku, tu polecam Audacity - bardzo prosty, intuicyjny program i w zakładce „Efekty” wybierz „Normalizuj”. Pojawi się okienko, gdzie możesz wpisać wartość ujemną, bądź maksymalną 0,0 dB. Można spróbować pobawić się jeszcze kompresją dźwięku, która powoduje pozostawienie tonów głośnych na tym samym poziomie i podbija dźwięki cichsze. W przypadku dźwięku syren raczej rzadko przydatne. Z mojego doświadczenia normalizacja powinna wystarczyć. Innych sposobów zgłośnienia dźwięków poprzez ich modyfikację nie polecam, bo będą trzeszczeć i brzmieć nienaturalnie, więc pozostaje jedynie zabawa w parametrach w *.mmd.
AntoniS:
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Co do konfiguracji UI, to może rzeczywiście nie ma potrzeby dalszego rozbudowywania funkcji związanych z regulacją poszczególnych dźwięków. Natomiast nie wiem, czy obecnie przyjęte wyciszenie dźwięków dochodzących z zewnątrz do kabiny nie jest zbyt radykalne... W tym temacie to najwięcej do powiedzenia mogliby mieć ci, którzy na co dzień prowadzą dane pojazdy trakcyjne. Choć pewnie skoro nawet takiemu laikowi w tym temacie, jak mnie, wydają się one zbytnio wyciszone, to pewnie coś jest na rzeczy...
tmj:
Na jutubach dostepnych jest sporo filmikow nagrywanych w kabinach lokomotyw, ktore daja niezle pojecie na temat poziomu glosnosci dzwiekow. Na wklejonym przykladzie w okolicy 2:30 mozna zaobserwowac mijanke z innym skladem i dojsc do wniosku ze wyciszenie jakie mamy w symulatorze jest wrecz niedostateczne ;>
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej