Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Dym z komina
hanys:
Ooooj. Jak dopierdzieli to i traxx kopci. :) mniej niż inne nasze kopciuchy, ale daje czadu też.
https://youtu.be/lixzuKomx9Y
Jaco:
Mam kolejne pytanie: czy pęd powietrza podczas jazdy ma wpływ na położenie dymu?
mareczek:
To ja tak podpowiem od siebie:
1) Fajnie jakby ilość dymu była też zależna od obrotów. Teraz czy na jałowym czy pełne obroty (stałe), dymek taki sam.
2) Przy słabym wietrze, z reguły dym wylatując z komina idzie pionowo (z uwagi na pęd z jakim zostaje wyrzucony), dopiero potem końcówkę rozwiewa wiatr.
3) Dym z komina wyrzucany jest z większym pędem niż potem (końcówka) pozostaje w powietrzu.
tmj:
2 & 3 sa zaimplementowane. Punktu 1-ego nie ruszalem, bo nie wiem jak dokladnie obroty silnika wplywaja na ilosc emitowanego dymu. Jesli ktos bedzie w stanie w miare lopatologicznie i dokladnie to opisac, to mozna pomyslec.
DzordZ:
Nie jestem mega znawcą i na pewno @Jaco lub @tmechatronik coś dopowiedzą, niemniej jednak: Przy gwałtownej zmianie obrotów silnika, diesle dostają większą dawkę paliwa, którego nie spalają całkowicie, dopóki nie wkręcą się na zadane dla danej pozycji obroty. W tym czasie, oprócz spalin, produktem jest dym oraz sadza. To zjawisko można zredukować, wchodząc "kołem" pozycja po pozycji. Oprócz materiałów ze startów lokomotyw, linkuję do zobrazowanych sytuacji (tutaj lokomotywy standardu ST44m/M62Ko z silnikiem 2D49):
Oraz tutaj, od 2:25
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej