Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Wzniesienia / doliny terenu - pomoc.
Krystian.:
Cześć,
Jestem aktualnie w takim momencie scenerii, że potrzebuję wiedzy na temat tworzenia terenu. Jednak w gruncie rzeczy chodzi mi o manipulowanie jego wysokością. Tworzenie wzniesień i dolin.
Nie mówię to u nasypach związanymi z samym torowiskiem, tylko z edycją terenu zielonego.
Robiąc realną trasę widzę na ujęciach ze street view, że torowisko jest cały czas na takiej samej wysokości (nie ma podjazdów i zjazdów), tylko ziemia zaczyna się podnosić lub obniżać - i właśnie to chcę zrobić.
Jedyna ciekawa rzecz, jaką znalazłem to poradnik od Saurena na YouTube o przekroju poprzecznym, ale mam duże problemy z jego zrozumieniem.
Moje wartości matematyczne (X,Y,Z) różnią się, nie kumam schematu przekroju poprzecznego, nie wiem nawet czy robimy to samo :P
Czy jest w stanie ktoś mi to dobrze wytłumaczyć lub podesłać jakiś tutorial?
Pozdrawiam!
danniel:
Nie do końca jest prawdą, aby torowisko szło cały czas płasko. Różnice są rzędu kilku milimetrów na metr bierzący. Obecnie taki efekt można uzyskać w Rainsted przy użyciu NMT 100 i zagęszczeniu siatki fundamentami budynków z CityGML (za darmo). Praktycznie całą brudną robotę z terenem załatwią programy https://github.com/surgus/TerenEU07/blob/master/README.md , a ewentualne poprawki kosmetyczne można dokonać po imporcie całości do 3dsmaxa.
Krystian.:
--- Cytat: danniel w 25 Kwietnia 2019, 20:22:08 ---Nie do końca jest prawdą, aby torowisko szło cały czas płasko. Różnice są rzędu kilku milimetrów na metr bierzący. Obecnie taki efekt można uzyskać w Rainsted przy użyciu NMT 100 i zagęszczeniu siatki fundamentami budynków z CityGML (za darmo). Praktycznie całą brudną robotę z terenem załatwią programy https://github.com/surgus/TerenEU07/blob/master/README.md , a ewentualne poprawki kosmetyczne można dokonać po imporcie całości do 3dsmaxa.
--- Koniec cytatu ---
Okej, tylko tego mogę używać pewnie w sytuacji gdy tworzę scenerię w Rainstedzie?. Ja jednak całą scenerię robię w 3dsmax'ie. Więc jak mogę uzyskać pożądany efekt w 3ds'ie? (wersja 9).
Stele:
Ale że górki? Zrób sobie regularną siatkę terenu, wszyj przekrój poprzeczny torów i dróg, potraktuj pędzelkami w trybie unoszenia/opuszczania. Będzie działać jak edytor terenu w większości gier. Po fakcie nałóż na to modyfikator optymalizujący by zmniejszył gęstość siatki, gdzie nie powyginasz przesadnie.
Krystian.:
--- Cytat: Stele w 25 Kwietnia 2019, 21:50:47 ---Ale że górki? Zrób sobie regularną siatkę terenu, wszyj przekrój poprzeczny torów i dróg, potraktuj pędzelkami w trybie unoszenia/opuszczania. Będzie działać jak edytor terenu w większości gier. Po fakcie nałóż na to modyfikator optymalizujący by zmniejszył gęstość siatki, gdzie nie powyginasz przesadnie.
--- Koniec cytatu ---
Jedyne co z tego rozumiem to położenie siatki terenu (choć nie wiem jaką opcją dokładnie) i manipulowanie pędzelkami. Nie wiem niestety jak zrobić resztę z tych rzeczy. Dlatego też szukam pomocy i wytłumaczeń, bo aktualnie stoję w miejscu bez tej wiedzy :/
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej