Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Pulpit ET22 1:1 - wątek zbiorczy

<< < (6/7) > >>

skorakora:
Więc... przyszło arduino
Pojawiło się kilka nowych pytań
1 Na jakim porcie pracuje maszyna ?
2. Czy można ustawić statyczny port dla Maszyny ?
3 Jak odebrać wysyłane przez Maszynę bajty/czy Maszyna cały czas wysyła bajty z danymi ?
4 Czy to nowe exe shaderowe obsługuje komunikacje COM ?
EDIT:
Gdy ustawiam wpis

--- Kod: ---uart COM4 500000 0.1 0.05
--- Koniec kodu ---
to exe wywala :/
Tryb debugowania chyba nie działa

Pitek:
Kiedy zaczynałem przygodę z budową pulpitu, od razu sobie postawiłem założenie, nie będę niczego programował, bo po prostu tego nie potrafię robić. Co innego napisać sobie kilka ifów, a co innego napisać program komunikujący się z innym programem po jakiś szynach bitowych, dla mnie czarna magia - stąd wybrałem Pokeysa i mam święty spokój. Sama budowa pulpitu zajmuje wiele czasu i u mnie pulpit siódemki prawie gotowy, czeka tylko aż najdzie mnie wena na pomalowanie tego grzmota.
Jeżeli przy jakiś pierwszych próbach z Arduino nie wiesz w co ręce włożyć, to moim zdaniem strata kasy. Już dawno za parę stówek miałbyś Pokeysa i sklepał pulpit. Sama cena materiałów na pulpit niska nie będzie, na taki cel minimum z 1000zł trzeba przeznaczyć. Zależy jeszcze skąd i za co macie części ;)

skorakora:
Akurat "sprawy bitowe" to będąc elektronikiem ogarniam (i nawet powinienem)
Udało się napisać program który już się komunikuje z symulatorem - nawet jest wstanie sterować lampką od oporów rozruchowych
Teraz tylko kwestia rozbudowania programu i dodania tych "ifów"
Kwestią części zajmuje się "druga strona" - jak na razie wszystko idzie po naszej myśli

skorakora:
Witam ponownie
Jadąc sobie dzisiaj autobusem wpadłem na pomysł zamontowania układu który umożliwił by nadanie radiostopu przez osobę siedzącą przy drugim komputerze i sterującą scenerią
System miał by działać tak, że komputer nadający emitował by sygnał naśladujący radiostop (lub po prostu odtwarzał nagranie radiostopu) i jako sygnał akustyczny wędrował by za pomocą jakiegoś komunikatora głosowego do komputera z symulatorem - tam sterownik radiotelefonu odtwarzał by sekwencję jako zwykły dźwięk ale do układu doszedł by specjalny układ który miałby wyłapywać tą sekwencję i wymuszać hamowanie składu (zwykłe danie hamulca na pozycję nagłą a np po 15 sekundach by wracał automatycznie na poprzednią pozycję i odblokowywał by możliwość sterowania hamulcem)
Problemem jest tutaj sam sygnał akustyczny radiostop
Nie mogę nigdzie znaleźć jakie to są te 3 częstotliwości i w jakich odstępach występują
Tu się zwracam do was o pomoc z podaniem tej sekwencji...

joey:
Na podstawie analizy dzwieku, ktory mamy w symulatorze, jest to sekwencja - trzy dzwieki o dlugosci okolo 0.1 s kazdy, nastepujace bezposrednio po sobie, o czestotliwosciach kolejno okolo 1165 Hz, 1410 Hz i 1685 Hz, potem okolo 0.5 s przerwy - powrorzona trzykrotnie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej