Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Pulpit ET22 1:1 - wątek zbiorczy

(1/7) > >>

skorakora:
Witam
Wraz z kolegą robię pulpit lokomotywy ET22 na wojewódzki konkurs modelowo-konstrukcyjny
link:http://www.wckp.lodz.pl/content/konkurs-o-zasi%C4%99gu-wojew%C3%B3dzkim-%E2%80%9Enajlepsza-praca-modelowo-konstrukcyjna-w-szko%C5%82ach
Jeśli chodzi o części to do końca grudnia powinniśmy już je mieć
Piszę ten wątek wiedząc że będzie wiele problemów z interfejsem ponieważ większy ze mnie elektronik jak informatyk
Zacznę od części najważniejszej czyli interfejsu
Najprościej było by to zrobić na układzie POKEYS55 lecz to jest zbyt drogie rozwiązanie i trochę zbytnio ogranicza możliwości rozbudowania
Urządzeniem użytym do komunikacji będzie jakiś mikro-kontroler, najprawdopodobniej to będzie arduino
W pierwszej koncepcji arduino będzie się komunikować z symulatorem a następnie wysyłać polecenia do sterownika (na 8 bitowej szynie danych)
w postaci liczb (do przemyślenia)
poglądowo ma to wyglądać tak jak na rysunku:

Wiem, że wielu rzeczy nie dam rady sam zaprprogramować więc liczę na waszą pomoc :p
Powiązane linki:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3524472.html

mechatronik:

--- Cytuj ---Wiem, że wielu rzeczy nie dam rady sam zaprprogramować więc liczę na waszą pomoc :p
--- Koniec cytatu ---
Skoro tak to po co się za to bierzecie? Wybacz ale chyba nie o to w tym konkursie chodzi…
Autorzy prac powinni wykazać się pomysłowością i wiedzą, a nie tym, że potrafią napisać posta na forum "zróbcie za mnie bo ja nie potrafię".
Sorry ale albo potrafisz coś zrobić albo nie. I doskonale wiem co mówię bo 3 lata z rzędu byłem laureatem właśnie tego konkursu… Na mój oststni konkurs właśnie zrobiłem prosty pulpit do ET22…
Pozdrów P. Ryszarda.

SQT:
No więc tak, arduino (lub chiński klon) ma interfejs USB (wirtualny port COM) więc ta kwestia odpada. Maszyna również komunikuje się przez port COM. Reszta to oprogramować.

skorakora:
Dzięki za pomocny post
Coś tam znalazłem na forum i z tego co wyczytałem jest możliwa komunikacja za pomocą portu COM używając samego arduino
Zrobię mały research i podzielę się "przemyśleniami"

matek123:
Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale to ogłoszenie co dałeś jest z roku 2014/2015. Na pewno będzie ten konkurs?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej