Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Zachowanie się lokomotywy na łuku.
kevin.c:
W Maszynie występuje zjawisko polegające na tym, że w momencie przejścia lokomotywy z prostej w łuk, następuje efekt "rzucenia" obrazem(?), lokomotywą(?), tak jakby tor był krzywą łamaną, a sama lokomotywa miała bardzo małą masę. Co jest przyczyną?
Uważam, że poza jakimiś szczególnym przypadkami w rzeczywistości tak się nie dzieje, a przynajmniej nie widać takiego zjawiska na dziesiątkach jazd "Cab View", które obejrzałem. Wydaje się, że lokomotywy wchodzą w łuki bardzo miękko.
SQT:
Ja tam sumie jak jechałem bykiem to nie dość, że na boki rzucało przy wychodzeniu z zakrętu to jeszcze góra-dół byczek lubi podskakiwać. A do tego jak amortyzatory wężykowania są już słabo to dopiero szaleństwo.
Joachimowicz:
Na żadnym cabviewie tego nie zaobserwujesz, bo kamera jest najczęściej stabilnie przymocowana do podłoża.
Krzysiek626:
Rzucanie obrazem jest prawidłowe. W kabinie maszynista nie jest w stanie utrzymać swojej pozycji, ze względu na bezwładność swojego ciała. Kamera w symulatorze uwzględnia przyspieszenia i powoduje opóźnienie jej przesunięcia w taki sposób jakby była zawieszona na sznurku. Czyli naśladuje swobodnie siedzącego maszynistę.
kevin.c:
Oczywiście nie chcę się wymądrzać bo nigdy nie jechałem prawdziwą lokomotywą... Rozumiem tez prawa fizyki jakie w takim przypadku działają. Generalnie chodzi mi wyłącznie o ten pierwszy moment wejścia w zakręt i gwałtowne rzucenie obrazem. To że potem mnie płynnie przechyla jest oczywiście w 100% uzasadnione i zrozumiałe.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej