Symulator EU07 (i nie tylko) > Wydział zamówień
Kody cyfrowe/literowe ZNTK i zakładów naprawczych taboru kolejowego
RoboBatman:
Dzień Dobry/Dobry wieczór.
Potrzebuję pomocy w zakresie poszukiwania wiarygodnego źródła (katalog,wykaz, strona internetowa) z kodami cyfrowymi ZNTK i zakładów naprawczych które wykonują naprawy węglarek i wagonów towarowych dla przewoźników. Poza listą którą często widuję na internecie (grupy dyskusyjne Google), na wagonach towarowych można często spotkać kody typu: Rev 840, Rev 1097, Rev 912, Rev 1092, Rev 913, Rev 918, Rev 1080 i.td a ostatnio spotkałem się nawet z Rev. VZSp. Konkretnie to poszukuję który numer odpowiada któremu zakładowi. Wiem, ze Rev 1034 oznacza iż wagon miał naprawę typu P4/P5 w spółce Tabor Dębica. Celem zdobycia tych informacji jest uzupełnienie informacji o naprawach w wagonach towarowych w plikach textures aby w miarę możliwości były one kompletne i wyświetlał się komplet informacji w internetowym katalogu tekstur stworzonym przez kolegę @matek9292. Mam nadzieję, że to o co pytam, nie jest jakoś specjalnie tajemnicą. Za wszystkie wiarygodne źródła, listy, materiały serdecznie z góry Dziękuję.
rogonon:
Te są najbardziej znane
911 - PESA Bydgoszcz
914 - NEWAG Nowy Sącz
915 – T.S. Opole
916 – WAGON Ostrów Wlkp.
917 - ZNTK Oleśnica
924 - ZNTK Mińsk Mazowiecki
930 – HCP – FPS Poznań
1034 - ZPNTMiU TABOR Dębica
1093 – PKP CARGOTABOR (Czerwieńsk)
2000 - PR Katowice (Częstochowa)
2001 - PR Lublin (Hrubieszów)
2002 - PR Gdynia (Słupsk, Chojnice)
2003 - REMTRAK (Idzikowice)
2004 – PR Poznań (Krzyż)
Tamte to będą zakłady typu Czerwińsk itp. spróbuje się czegoś dowiedzieć i dam znać.
RoboBatman:
@rogonon: poza kodem 1093, wszystkie te kody znam, bo przed napisaniem tego wątku, robiłem osobisty research po internecie. Niektórzy piszą że te kody zostały zaniechane z użycia, jednakże ja w realu obserwując chociażby wagony PKPC widzę, że wciąż są w użyciu. Z drugiej strony zastanawiam się czemu na wagonach towarowych nie ma tak opisanej ostatniej naprawy tak jak na lokomotywach. Ja rozumiem, że dla niektórych wszystko co na kolei jest tajemnicą, no ale bez przesady.
DzordZ:
Naturalnie, kody zakładów są w użyciu. Wagony, a w szczególności platformy, mają bardzo małą ilość miejsca na informacje, w przeciwieństwie do lokomotyw, a naturalną koleją rzeczy jest unifikacja oznaczeń.
rogonon:
Ciężko powiedzieć, bo każdy zakład CargoWagon będzie zapewne miał swoje oznaczenia. Jedyne ciekawe to jest to skąd one są zaczerpnięte.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej