Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Rzucam pomysła, chopaky - Metro - co Wy na to? ;-)

<< < (2/5) > >>

Woropek:
Witam,
Wprawdzie „niewarszawiak” ze mnie, ale codziennie jeżdżę więc się wypowiem.

Szopa (STP) ma wyjazd na powierzchnię, koledzy z pokoju mówią, że tabor na powierzchni nagminnie leżakuje, nawet bywa serwisowany. Sam tego na oczy nie widziałem. Poza tym z metrem może można by się dogadać, jeżeli byłoby co pokazać. Bywają wycieczki do stanowisk dyżurnych ruchu i STP. Organizuje je czasem Politechnika (w ramach zajęć), a czasem na prośbę pasjonatów. Możliwości współpracy są duże.

Ponadto:
Początkowe stacje są bardzo podobne jeżeli chodzi o rozkład przestrzenny, inaczej z kolorystyką. Duże różnice są od stacji Centrum.

Sam szlak między stacjami nie jest taki banalny. Rozkład semaforów, tarcz, wskaźników w trakcie jazdy jest niemal niewidoczny. Jest też trochę torów i bocznic na tych odcinkach oraz infrastruktura schronu. Niestety wszystko niewidoczne ze względu na prędkość (czasem się zdąży zatrzymanie w tunelu i wtedy wszystko jest jak na dłoni)

Ostatnia sprawa:
Prowadzenie ruchu. Juz teraz są odcinki (czasowe albo przestrzenne - nie wiem dokładnie) gdzie prowadzi się go na widoczność elektroniczną. Semafory są niepotrzebne. Są plany, aby całkowicie przejść na taki system sterowania. Trochę odbiega to od realiów Maszyny.

slimson:
Grr
Co to jest jazda na widocznosc elektroniczna??

Czyli jak kazda realna trasa wszystko sprowadza sie do posiadania cholernie dokladnych planow. Zawsze mozna zgadywac gdzie co stoi:P

Woropek:
jazda na widoczność elektroniczną  - oznacza ze sygnały są podawane elektronicznie do kabiny (sygnalizacja kabinowa) nośnikiem sygnału przeważnie są szyny. Z tego co słyszałem to system w WM potrafi nawet sam przyhamować jeżeli maszynista nie reaguje.

jaras:

--- Cytat: "Winger" ---Tylko skad wziasc rysunki z wymiarami taboru (...)
--- Koniec cytatu ---
Ja tam się nie znam na szczegółach, ale przy odrobinie szczęścia, komu na tym zależy - na pewno znajdzie. Może tutaj (zaś tutaj jest o "alstomach", czy jak kto woli Metropolisach w MW :-), zaś o "ruskach" - może trochę tu, choć też mam z tym problem. Proponuję zacząć poszukiwania tutaj i tutaj. Może być problem z używaniem Google'a, gdyż np. zapytanie o "Wagonmasz" (producenta składów 81-57xP) trzeba wpisać korzystając z windowsowej Tablicy Znaków rosyjskimi "bukwami" czyli
--- Kod: ---Вагонмаш
--- Koniec kodu ---

Z pewnością mógłby pomóc jeszcze jeden adres, do jakiego się dokopałem w sieci:[*]Koło Miłośników Metra[/list]na którego stronie jest nawet opis i plan torowiska linii metra oraz wiele, wiele ciekawostek.

--- Cytat: "Winger" ---(...)i co najwazniejsze, odpowiednio zrobione zdjecia, nadajace sie na tekstury? Do tego trzeba rownomiernego, odpowiedniego oswietlenia, a z tym w metrze trudno...
--- Koniec cytatu ---
Myślę, że spokojnie można focić na niektórych stacjach. Dla przykładu na Wierzbnie stacja jest dość rzęsiście oświetlona i zapewne niejedna też stacja jest dobrze oświetlona, a nawet jeśli to nie jest wystarczające światło, to myślę, że i tak będzie dobrze. W naszym symku (mówię tu o starym), który nie zupełnie (jeśli nie wcale) nie uwzględnia oświetlenia obiektów - tabor jeżdżący i tak w dość skąpo oświetlonych tunelach wyglądałby dobrze. Na upartego można zrobić zdjęcia taboru na STP (który jest na powierzchni), a nawet znaleźć w internecie (w porozumieniu z ich autorami może dałoby się je wykorzystać).

--- Cytat: "slimson" ---Co to jest jazda na widocznosc elektroniczna??
--- Koniec cytatu ---
Nazywa się to SOP (System Ograniczania Prędkości) i jest to mikroprocesorowe urządzenie pokładowe pociągów metra kontrolujące odstęp ochronny od ewentualnej przeszkody na torze (np. stojącego na stacji innego składu). Więcej informacji tutaj (artykuł jest o rosyjskich składach, ale na dole strony jest opis tego urządzenia).

Tak tak, wiem o czym zaraz będzie mowa: pulpit i kabina na tekstury. Na początek proponuję zajrzeć tutaj ;-).

Wystarczy tylko dobrze poszukać i wszystko się znajduje. MW istnieje wszak nie od dziś. :-)

No to co, chopaky - dobrego pomysła zapodałem? ;-)

Pozdrawiam Was serdecznie.

buczek:
Ja jestem z Warszawy i mam taką informację że w tunelu trzecia szyna jest bez pomarańczowej osłony-czyli jest to taka metalowa listwa. Jak są jakieś pytania to proszę pytać. W Dni Transportu Publicznego można zwiedzać STP. A tak pozatym w tunelu jest dużo kabli są telefony alarmowe i dużo takich innych.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej