Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Rzucam pomysła, chopaky - Metro - co Wy na to? ;-)

(1/5) > >>

jaras:
Witam.

Pomysł: Metro Warszawskie w symku.

Przejechałem się nim kilka razy (raz nawet pomyliłem kierunki i pojechałem w odwrotną stronę ;-) i jestem nim po prostu zachwycony! :-)

Porobić zdjęcia taboru (na początku lipca to i ja bym sam mógł to zrobić, bo będę w Warszawie - choć Warszawiaków tu zapewne niemało ;-), zrobić SBL dwustawną, porobić tekstury i modele pojazdów, stacji i korytarzy.

Nie powinno być problemów z wydajnością symka (no chyba, że ktoś by przesadził z jakością tekstur), bo nie byłoby wielkich obszarów do renderowania - wszak widoczność w korytarzu nieduża. Odpada też problem sieci trakcyjnej - zasilanie jest przecież z trzeciej szyny. I wreszcie eventy wydają się proste, w końcu na trasie metra nie ma jakichś wielkich skrzyżowań czy szerokich torowisk.

Najwięcej roboty by było zapewne przy samej STP Kabaty, bo tam jest dość skomplikowane torowisko. Ale przy takich stacjach jakie są w symku - myślę, że to by była bułka z masłem ;-).

Dla chcących się czegoś więcej dowiedzieć na temat MW:[*]Oficjalna strona MW[*]Forum dyskusyjne MW[*]MW - Nieoficjalne centrum komunikacyjne[/list]Może taki pomysł byłby wart czegoś... A może nie... A może jednak... ;-)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

slimson:
Myslalem kiedys nad jakas linia metra.
Widze 3 problemy :) (ja to tylko widze problemy)
a) wysokosciowki - sadze ze tam tez sa wzloty i upadki
b) te tory to by byla masakra jakis skrypcik do tworzenia 3 szyny by sie przydal bo recznie nijak wstawiac
c) hmm co tu mialo byc?? zapomnialem ale zawsze sie cos znajdzie
:P
zaraz z tego projektu wyjdzie symulator ekspresu do kawy

jaras:
Cześć.

--- Cytat: "slimson" ---a) wysokosciowki - sadze ze tam tez sa wzloty i upadki
--- Koniec cytatu ---
Nie rozumiem, o co chodzi - w symku przecież tory też się wznoszą i opadają. Problem mógłby być z późniejszym ewentualnym trybem ghostview, bo jak obserwować slak, który jest w tunelu? Chociaż... obiekty 3D mają zwykle tekstury z jednej strony swych ścianek, więc "sufitu" tunelu (mającego swą teksturę wewnątrz) po prostu nie byłoby widać :-).

--- Cytat: "slimson" ---b) te tory to by byla masakra jakis skrypcik do tworzenia 3 szyny by sie przydal bo recznie nijak wstawiac
--- Koniec cytatu ---
Eee, to ja już i na to wymyśliłem pomysła ;-). Do wstawiania trzeciej szyny możnaby wykorzystać skrypt wstawiający... drogi :-). Wszak perony na stacjach co niektórzy też robią za pomocą dróg (wtedy taka "droga" musiałaby być bardzo wąska, tak jak trzecia szyna) - potem to tylko oteksturować na pomarańczowo (bo takiego jest koloru, jak widziałem, ta szyna) i już :-).

--- Cytat: "slimson" ---c) hmm co tu mialo byc?? zapomnialem ale zawsze sie cos znajdzie
--- Koniec cytatu ---
Nie ma po co stwarzać problemów, kiedy ich nie ma. :-P

Dla Warszawiaka to także nie byłby problem (dla mnie również, gdybym nim był ;-), aby kupił sobie bilet dobowy, pojechał na ostatnią stację na szlaku, obfocił ją i rozrysował, a następnie zatrzymując się na kolejnych stacjach uczynił podobnie z nimi. A przy okazji "obcykał" tabor i infrastrukturę (semafory itp.). A może nawet udałoby mu się pogadać z jakimś sympatycznym dużurnym ruchu na jakiejś stacji i dowiedzieć się więcej...

Aha, uprzedzając kolejne "problemy" - plan torowiska STP Kabaty jest na Oficjalnej stronie MW.

Można by też nawiązać współpracę z ludźmi z Forum MW. Widzę, że oni sporo wiedzą :-).

Pozdrawiam serdecznie.

Winger:
Tylko skad wziasc rysunki z wymiarami taboru, i co najwazniejsze, odpowiednio zrobione zdjecia, nadajace sie na tekstury? Do tego trzeba rownomiernego, odpowiedniego oswietlenia, a z tym w metrze trudno...

slimson:

--- Cytat: "jaras" ---

--- Cytat: "slimson" ---a) wysokosciowki - sadze ze tam tez sa wzloty i upadki
--- Koniec cytatu ---
Nie rozumiem, o co chodzi - w symku przecież tory też się wznoszą i opadają.
--- Koniec cytatu ---

No wlasnie tory wznosza sie i opadaja, a mi chodzi o to jak sie wznosza i opadaja. Gdzie jak o ile itd. Dobrze odwzorowana trasa metra to oprocz tekstur, trasa z wszystkimi wzniesieniami. To nie to co otwarty teren i mozna zmyslac :P

Tektura bedzie - trzecia szyna takze :P

--- Cytat: "jaras" ---
Dla Warszawiaka to także nie byłby problem (dla mnie również, gdybym nim był ;-), aby kupił sobie bilet dobowy, pojechał na ostatnią stację na szlaku, obfocił ją i rozrysował, a następnie zatrzymując się na kolejnych stacjach uczynił podobnie z nimi. A przy okazji "obcykał" tabor i infrastrukturę (semafory itp.). A może nawet udałoby mu się pogadać z jakimś sympatycznym dużurnym ruchu na jakiejś stacji i dowiedzieć się  więcej...
--- Koniec cytatu ---

Takie jezdzenie i rysowanie zajeloby troche wiecej niz dzien. (Wiem z wlasnego doswiadczenia) A cykac to trzeba na swiezym powietrzu (czy szopa Kabaty nie jest przypadkiem na zewnatrz??).

Generalnie pomysl super tylko niech ktos z "warszawiakow" sie odezwie :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej