Witam.
Kurczę, już myślałem, że to ja jakiego babola popełniłem. Zaglądam do swego doca i... a jednak, wszystko jest goocio. ;-)
Niestety, źle czytasz
@ youBy ;-). W mojej dokumentacji bowiem, w miejscu, do którego można dojść tą drogą:
Co to za sygnał? -> Wzrokowy -> Nadawany poprzez sygnalizator -> Świetlny -> Słup na biało -> Wskaźnik W18 -> Dwukomorowy
nigdzie, ale to w żadnym miejscu nie jest napisane, że chodzi o SBL dwustawną. Zaś równie dobrze (tak ustaliliśmy wraz z
@ Mateu) taki dwukomorowy sygnalizator może być ostatnim odstępowym na SBL trzy- albo czterostawnej. Oczywiście nie jest tak zawsze, lecz wtedy, gdy semafor wjazdowy spełnia pewne warunki, co do podawanych przezeń sygnałów.
Prawdopodobnie
@ Mateu miał rację pisząc nieco wyżej:
Moze po prostu ostatni semafor ma 3 komory?
bo to by było najbardziej logiczne.
Jeśli chodzi o samą SBL dwustawną, to może zacytuję tu gościa o ksywce
@ Covalus, znanego (i będącego dla mnie dużym autorytetem) na
pl.misc.kolej:
Stawność: ilość informacji o stanie ruchowym przekazywana przez semafory odstępowe dla prowadzących pojazdy.
dwustawna/trzystawna/czterostawna
dwustawna - dwie informacje o stanie ruchowym tylko odstępu za semaforem:[list=a][*]czerwony - nakaz zatrzymania[*]zielony - wolna droga[/list:o](...)
Ostatni semafor samoczynny -
Dwustawna:
Na linii o małej prędkości można zaniechać ustawienia semafora o funkcji tarczy ostrzegawczej - wtedy ostatni semafor będzie miał komory czerwoną i zieloną i będzie oznaczony W18 - będzie pełnił funkcję tylko informacyjną:
"Za mną odstęp wolny I W ODLEGŁOŚCI DROGI HAMOWANIA JEST SEMAFOR WJAZDOWY"
Często poprzedzamy go 2xW1 (jedna nad drugą).
Gdy prędkość jest znaczna wprowadza się ostatni dwustawny semafor jako tarcza - układ komór pomarańczowe/zielone
w rzeczywistości w blokadzie dwustawnej system sygnalizacji trzystawny:
pom/pom mig/zielone
System ten wycofywany jest z użycia - nawet na WKD pełni rolę dekoracyjną - gdyż żaden mechanik nie minie S1 przy ograniczonej widoczności.
Nie mówię, że wszystko tu dla mnie jest do końca jasne, ale i tak jest bardzo wyczerpująco wytłumaczone. Resztę trzeba doczytać w
E1 i
R1.
Uff - cieszy mnie to, że moja dokumentacja jest tak dokładnie robiona. Dzięki Wam oczywiście, Drodzy Koledzy! :-)
Pozdrawiam Was serdecznie.