Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa

Rozjazdy krzyżowe (angliki) w symulatorze.

<< < (5/5)

Paul:
Pojęcia "+" i "-" nie wzięły się z sufitu a zostały zaczerpnięte z dziedziny srk i oznaczają położenie zasadnicze i przeciwne do zasadniczego. Tak samo działało to zawsze w exe i w plikach inc - "+" odpowiada stanowi switch 0, a stan ten jest położeniem zasadniczym w którym zwrotnica znajduje się po uruchomieniu symulatora. Określenie, który kierunek to "+", a który to "-" sprowadza się do zdefiniowania odpowiedniej kolejności punktów wpisu zwrotnicy (pierwsze zdefiniowane odgałęzienie będzie kierunkiem zasadniczym). Symulacja ruchu po zwrotnicy działa poprawnie niezależnie od tej kolejności. Exe najwyżej może mieć problem z prawidłowym rysowaniem iglic w niektórych przypadkach, choć wydawało mi się że jakiś czas temu zostało to już poprawione.

To, że w symulatorze "+" interpretowane jest jako położenie na wprost, a "-" w bok wzięło się pewnie z tego, że prawie nikt nie zmienia położenia zasadniczego (kolejności punktów) przy wstawianiu zwrotnicy. Skoro używamy już oznaczeń "+" i "-", to ustalanie teraz, że w symulatorze w odróżnieniu od rzeczywistości "+" to ma być zawsze położenie na wprost, a "-" w bok wprowadzi zamęt, zwłaszcza gdy ktoś w realistyczny sposób próbuje rozwiązać kwestie srk. Lepiej już zmodyfikować pliki sterujące zwrotnic i przewidzieć dodatkowe zdarzenia sterujące, np. "L" i "P" - lewo i prawo, lub "W" i "B" - "na wprost", "na bok". Operowanie przy sterowaniu scenerią na położeniach zasadniczych i przeciwnych wbrew pozorom jest wygodne - położenie zasadnicze to z reguły położenie najczęściej używane, np. prowadzące na tory bliższe torom głównym zasadniczym (często jest to właśnie położenie "na bok") - nie mówiąc już o potencjalnych aplikacjach srk, w których wszystko się porozjeżdża albo trzeba będzie definiować dwa różne rodzaje "plusów" i "minusów".

Co do rozjazdu krzyżowego, są to dwa niezależne układy napęd-zwrotnica, funkcjonalnie odpowiadające dwóm zwrotnicom zwróconym do siebie ostrzami. Dwie zwrotnice razy dwa położenia każdej zwrotnicy dają cztery możliwe kombinacje położeń zwrotnic rozjazdu krzyżowego, używane dla czterech możliwych kierunków jazdy: na wprost w jednym kierunku, na wprost w kierunku do niego ukośnym i dwie możliwości jazdy po łuku (o ile rozjazd krzyżowy jest podwójny). Nie do końca rozumiem skąd wzięły się wspomniane trzy położenia, jeżeli to mają być takie położenia jakie zostały pokazane jako "złe" na screenach w pierwszym poście, to lepiej szybko to poprawić.

Jeżeli planowane będą zmiany w plikach inc zwrotnic, proponuję przy okazji uwzględnić dodatkowe zdarzenia rozprucia które opisałem w wątku o sterowaniu z zewnętrznej aplikacji srk.

rysiekchaszcz:
@Paul i o to mi chodziło w 1 moim poście.W mojej scenerii angliki po załadowaniu wyglądają jak w oryginale a więc parami a/b wprost/bok
 c/d wprost/bok. Nie mam problemów z ich sterowaniem iglice elegancko przylegają. Co do rozprucia to niestety nie wiem czy ono działa w
moim ustawieniu. Mam też jeden anglik ustawiony  a/b wprost/bok c/d nok/wprost to jest ustawienie zasadnicze dla jazdy na zboczenie po angliku.
Scenerie Czechowice itd są ustawiane zgodnie z planami SRK stacji. Dla mnie to jest normalne bo 15 lat pracy jako dyżurny ruchu na
 urządzeniach mechanicznych i elektromechanicznych - suwakowych. Pozdrawiam.

Mariusz1970:
No. Jestem na tak. Teraz tylko pozostaje czekac, a mysle, iz szybko sie z tym uporasz, na dostosowanie wszystkich dotychczasowych scenerii pod te koncepcje (przynajmniej te, ktore wystepuja w paczce calosciowej i moze dodatkowo Kaliska), wraz ze sprawdzeniem kazdego wystepujacego w scenerii rozjazdu krzyzowego na okolicznosc przejezdnosci kazdej mozliwej kombinacji bez rozprucia i dostosowaniu eventow sterujacych w scenerii pod dany scenariusz.
Aha, zapomnialbym, uzgodnijcie z Ra wspolna koncepcje, bo on ma chyba inna, aby nie bylo jaj np przy L061, ktora modyfikuje a z ktorej tutaj sie korzysta.

rysiekchaszcz:

--- Cytat: Mariusz1970 w 27 Listopada 2017, 15:37:33 ---No. Jestem na tak. Teraz tylko pozostaje czekac, a mysle, iz szybko sie z tym uporasz, na dostosowanie wszystkich dotychczasowych scenerii pod te koncepcje (przynajmniej te, ktore wystepuja w paczce calosciowej i moze dodatkowo Kaliska), wraz ze sprawdzeniem kazdego wystepujacego w scenerii rozjazdu krzyzowego na okolicznosc przejezdnosci kazdej mozliwej kombinacji bez rozprucia i dostosowaniu eventow sterujacych w scenerii pod dany scenariusz.
Aha, zapomnialbym, uzgodnijcie z Ra wspolna koncepcje, bo on ma chyba inna, aby nie bylo jaj np przy L061, ktora modyfikuje a z ktorej tutaj sie korzysta.

--- Koniec cytatu ---

Znaczy się tak - mam ukończoną scenerię Czechowice Dziedziece - Ochodza - Zabrzeg - Zabrzeg Czarnolesie - Bronów - Bieniowiec - Chybie - Pruchna i Zebrzydowice. W scenerii mam 710 rozjazdów z tego ponad 40 anglików. Niestety muszę ją trochę dostosować do wersji 17 gdyż wykazuje mi błedy w teksturach. Na tym się skupiam.

Mariusz1970:
Rysiek, mnie nie chodzilo o powstajaca scenerie, ktora tworzysz - to inny temat.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej